Povežite se s nama

Zabava & Stil

Otvoren Kliker festival prepun plesa, pokreta, igre…, za djecu i mlade

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu je u subotu svečano otvoreno osmo izdanje međunarodnog festivala plesa, pokreta i igre za djecu i mlade Kliker festival, koji traje od 9. do 18. lipnja.

U deset festivalskih dana, posjetitelji će moći uživati u programima prilagođenim svim uzrastima, od beba do teenagera i njihovih odraslih, a osim na pozornicama HNK u Varaždinu, programi će biti organizirani u varaždinskim osnovnim školama te u dvorištu palače Sermage.

Prva predstava Unseen world za bebe uzrasta 6-18 mjeseci održala se na novoobnovljenoj sceni Rogoz, uz podršku Veleposlanstva Republike Litve u Republici Hrvatskoj, a upravo tim povodom Varaždin je posjetila izvanredna i opunomoćena veleposlanica Republike Litve Nj. E. Jūratè Raguckienè zajedno sa suradnicom Giedrè Šidagytè-Gudaitienè.

Nakon održane predstave, gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj i umjetnička ravnateljica Kliker festivala Sanja Tropp Frühwald ugostili su veleposlanicu Litve na druženju uz kavu na Kazališnom trgu gdje su izmijenili iskustva oko projekata koji se provode u području kulture.

Kliker festival je u večernjim satima svečano otvorio predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki koji je naglasio važnost održavanja ovakvog međunarodnog festivala u Varaždinu u kojem su mladi izravno uključeni u aktivnosti te sudjeluju u izvedbama, radionicama i izražavaju svoje dojmove i stavove.

Nakon kratkog obraćanja, gledatelji svih uzrasta uživali su u predstavi Pink Unicorns. 

Kliker festival i ove se godine održava u suradnji s HNK u Varaždinu, Turističkom zajednicom Grada Varaždina, Koncertnim uredom Varaždin, Gradskim muzejom Varaždin, međunarodnom suradničkom platformom Generator, P4 Centrom za mlade, Plesnim studijem Vindi, a pod pokroviteljstvom Europske Unije, Grada Varaždina, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Varaždinske županije, Zaklade Kultura nova, Austrijskog kulturnog foruma Zagreb te Veleposlanstva Republike Slovenije i Veleposlanstva Republike Litve.

Ulaznice za festivalske predstave dostupne su na blagajni varaždinskog kazališta, a mogu se rezervirati i na [email protected].

Zabava & Stil

Glazbeni doživljaji subotnjeg prijepodneva vraćaju se na varaždinske balkone

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Glazbena subota, već dobro poznat i prihvaćen program kojim Turistička zajednica grada Varaždina oživljava staru gradsku jezgru vraća se ove subote, 11. svibnja, još atraktivniji.

U prvom hrvatskom UNESCO-vom gradu glazbe, subotama u prijepodnevnim satima sve do 30. rujna, Varaždince i njihove goste gotovo na svakom koraku pratit će opuštajući zvuci i melodije.

Dok šećete varaždinskim ulicama i trgovima ili ispijate kavu na za to omiljenim lokacijama, moći ćete uživati u glazbi s balkona (Županijska palača od 10.30 i palača Sermage od 11 sati), a poseban doživljaj na Korzu stvorit će glazba iz glazbene kamperice (od 10 i od 19.30). Novu sezonu otvaraju Peharda&Györek na balkonu Županijske palače te Matavulj&Resnik na balkonu palače Sermage, dok će Trio Coda u jutarnjem i Duo Maximus u večernjem terminu biti zaduženi za glazbeni ugođaj na Korzu.

Poznata djela klasične glazbe i popularne glazbene teme iz filmova koje možda na prvu ne povezujete sa sakralnim prostorom, u izvedbi Višeslava Jaklina na grandioznim orguljama, odzvanjat će akustičnom varaždinskom katedralom, subotama od 18. svibnja od 11.30 sati.

Uz sve to, na Trgu tradicijskih obrta čiji korisnici prezentiraju pomalo zaboravljene vještine i čuvaju dugu tradiciju varaždinskog obrtništva, subotama od 10 sati, bit će organizirani gostujući programi i radionice tradicijske kulture poput licitarstva, čipkarstva i izrade tradicijskog nakita. U subotu, 11. svibnja, na rasporedu je radionica izrade tradicijskih igračaka „Od krpice do lutkice“ u organizaciji Centra tradicijske kulture čiji će se članovi pobrinuti i za glazbeno-scenski program, te prezentacija licitarstva koju će realizirati Licitarstvo Slavica.

Svi ovi sadržaji potiču razvoj lokalne glazbene scene, promoviraju kulturnu baštinu i obogaćuju turističku ponudu destinacije.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Baby Lasagna plasirao se u finale Eurosonga!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Završilo je prvo polufinale ovogodišnjeg Eurosonga, na kojem Hrvatsku predstavlja Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna.

U prvom polufinalu se za prolazak u finale borilo 15 izvođača, od kojih 10 ide dalje. Osim njih su nastupale i tri države iz skupine ‘Velikih 5’ – Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačka i domaćin natjecanja Švedska. Baby Lasagna je sa svojom pjesmom ‘Rim Tim Tagi Dim’ nastupao sedmi po redu te je prošao u finale.

Osim Baby Lasagne u finale su prošli: Srbija, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litva, Finska, Cipar, Hrvatska, Irska i Luksemburg. Drugo polufinale je na rasporedu 9. svibnja, a finale u subotu, 11. svibnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje