Povežite se s nama

Kultura

Na recitalu u Zelini nagrađene Draženka Bakšaj iz Ivanca, Zdenka Maltar iz N. Marofa i Emilija Kovač iz Čakovca

Objavljeno:

- dana

Pučko otvoreno učilište Sveti Ivan Zelina organiziralo je 42. Recital suvremenog kajkavskog pjesništva „Dragutin Domjanić“ Zelina 2023.

Na recital je pjesme poslalo 106 kajkavskih pjesnika i pjesnikinja, s ukupno 385 pjesama. Stručno povjerenstvo, u čijem su sastavu bili dr. sc. Ivo Kalinski, dr. sc. Božica Pažur i dr. med. Štefica Kamenarić Filipović, za objavu u zbirci odabralo je 83 pjesme, a za javnu izvedbu 24 pjesme.

Na recitalu su u velikom broju bili zastupljeni pjesnici iz Varaždinskog književnog društva i Varaždinske županije, ali i iz Međimurske županije.

U zborniku su objavljene pjesme Draženke Bakšaj, Zlate Bogović, Zdenke Čavić, Davorke Črnčec, Terezije Flegar, Darka Fodera, Željka Funde, Ivana Grahovca, Snježane Liber, Zdenke Maltar, Snježane Novotny, Tugomira Oraka, Ljubice Plantić, Ljubice Ribić, Tomislava Ribića, Nade Starčević Lopac i Mirka Varge.

Nagrađene

Iz Varaždinske i Međimurske županije veliki uspjeh pritom su postigle nagrađene pjesnikinje Draženka Bakšaj, Zdenka Maltar i Emilija Kovač. Nagradu organizatora osvojila je Draženka Bakšaj iz Ivanca za pjesmu „Neodsenjani dom“ te je zbirka pjesama s recitala naslovljena upravo po toj pjesmi, dok je Zdenka Maltar iz Novog Marofa osvojila drugu nagradu Stručnog povjerenstva za pjesmu „Gda ti se v pesmi zleže vrana“.

Nagradu časopisa KAJ osvojila je Emilija Kovač iz Čakovca za pjesmu „Razbrojnik svetkov, prvi del: Jurjevska, malo infernalno, malo nebeski (noč u šteri je mala Mila bok i bogica postala)“.

Program su vodili Laura Nemčić i Dubravko Sidor, a pjesme su čitali dramski umjetnik Zdenko Brlek i Jelena Januš Grbić. U glazbenom dijelu programa nastupili su Mario Bokun, tenor, i Petra Bugarin, klavir.

Dodajmo da je, uz pjesnički recital, u Galeriji „Kraluš“ predstavljena izložba slika Damira Medvešeka pod nazivom „Ljepota žene.“

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje