Povežite se s nama

Međimurje

Katruže iz Ivanovca: čuvari i promotori međimurskoga kulturnog blaga

Objavljeno:

- dana

Članovi Kulturno-umjetničkog društva „Katruže“ iz Ivanovca tijekom 2017. godine imali su 30-ak različitih okupljanja i aktivnosti.

Rečeno je to u sklopu izborne skupštine KUD-a, na kojoj je za predsjednika potvrđen Stjepan Mesarić.

– Brojne aktivnosti članova našega KUD-a pokazuju veliko zanimanje za očuvanje i promociju vrijednosti kulturnog blaga našeg podneblja, koje su nam u naslijeđe ostavile bake i djedovi. Brojni nastupi samo su finalni oblik aktivnosti članova našeg Društva jer svaki nastup iziskuje pripreme putem proba, odricanje slobodnog vremena, troškove putovanja i niz osobnih doprinosa u realizaciji zacrtanih planova i programa – istaknuo je predsjednik Stjepan Mesarić.

U KUD-u „Katruže“ Ivanovec djeluju ženska i muška vokalna skupina te dramska družina. Prethodnih godina djelovala je i folklorna sekcija, kao i dječja folklorna skupina uz pratnju tamburaša.

Tijekom 2017. godine, uz redovite probe svih sekcija KUD-a, redali su se nastupi, susreti na pozive sličnih društava, gostovanja u Sloveniji i Mađarskoj te nastupi na smotrama iz programa Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga na županijskoj i državnoj razini.
Tako je ženska vokalna skupina nastupila na smotri u Štrigovi, u Centru za kulturu Čakovec povodom Dana Grada Čakovca, u programu Porcijunkulova te na smotri “Pjesmarica naših mamica” u Ivanovcu.

Muška vokalna skupina, uz brojne nastupe u Međimurskoj županiji, sudjelovala je i na državnoj smotri u Ivanić Gradu, kao i u programu “Lijepom našom” prilikom snimanja čakovečke emisije u dvorani Graditeljske škole.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje