Povežite se s nama

Međimurje

Goran Lovrec, načelnik Gornjeg Mihaljevca: “Izgradnjom školske dvorane učenici će dobiti uvjete kakve i zaslužuju”

Objavljeno:

- dana

Načelnik Goran Lovrec na čelu Općine Gornji Mihaljevec je od 2013. godine. I upravo njegovim dolaskom započinje pravi procvat općine smještene na krajnjem zapadu Međimurske županije. U tom se razdoblju uređuje komunalna infrastruktura, obnavljaju prometnice i zgrade društvene namjena, pritom brinući o potrebama svih mještana.

Puno toga odrađena je i unatrag godine dana. Ono što je svakako ostalo zapamćeno je završetak radova na izgradnji i opremanju Sportsko-rekreacijskog centra „Park Mladosti“. Riječ je o najizdašnijem općinskom projektu u njezinoj povijesti, vrijednom 1,86 milijuna eura.

– Puštanjem „Parka Mladosti“ u punu funkciju uspjeli smo vratiti stari sjaj prostoru uz koji su vezani brojni mještani. Na toj su se lokaciji od davnih dana održavala razna društvena događanja. Mi nešto stariji mještani vezani smo za taj prostor jer smo ga redovito posjećivali s roditeljima, bakama i djedovima jer je oduvijek bio središte društvenih, sportskih i kulturnih zbivanja ovoga kraja. Kompleks je u svakom slučaju vapio za obnovom, ali i nadopunom sadržaja – priča nam načelnik Općine Gornji Mihaljevec Goran Lovrec.

Općina je vješto iskoristila mogućnosti sufinanciranja putem europskih i nacionalnih fondova. Putem natječaja iz Mjere 7.4.1. iz EU fondova dobiveno je milijun eura, a još 332.000 eura osigurano je putem natječaja Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Preostali iznos od 530.000 namaknut je iz proračunskih sredstva.

– Jednom kada smo dobili kompleks morali smo se pobrinuti da može nesmetano funkcionirati. Zato smo osnovali tvrtku Park Mladost d.o.o., koja ovog trenutka ima tri zaposlene osobe. Treba napomenuti da zaposlenici nisu na teret općinskog proračuna. Oni svoje plaće i ostale troškove namiruju putem svoje djelatnosti. Cijeli kompleks „Parka Mladosti“ je društvene namjene, ali njima gospodari istoimena tvrtka. Dobro je poznato da niti jedan objekt društvene namjene nije osmišljen da bi se na njemu gradila dobit. Ali je svakako poželjno da niti ne stvara gubitke. Velika je stvar što smo uspjeli posložiti poslovanje i postići da tvrtka posluje pozitivno. Odnosno, da iz vlastitih prihoda može pokriti plaće zaposlenika i druge troškove. Postići da čitav kompleks bude samodostatan i samoodrživ je ogromna stvar, pogotovo za jednu malu općinu kao što je Gornji Mihaljevec – govori načelnik Lovrec.

Među velike projekte zasigurno spada i završetak radova na Sportskom domu u Dragoslavec Bregu, koji je također sufinanciran putem Mjere 7.4.1., ali je natječaj raspisao LAG „Međimurski doli i bregi“. Riječ je o projektu vrijednom oko 135.000 eura, od kojih je više od polovice namaknuti iz vanjskih izvora financiranja.

– U Dragoslavec Bregu djeluje Udruga „Sport za sve“, koja osim što vodi Stolnoteniski klub ima i brojne druge sportske i rekreativne aktivnost, poput fitnesa za starije, tako da je njima obnova zgrade bila od iznimne važnosti – dodaje Lovrec.

Tu je i čitav niz drugih ulaganja koja se možda ne manifestiraju u velikim gradilištima, ali ih je svakako trebalo realizirati jer su temelj nekim budućim zahvatima. Jedan od takvih projekata je sređivanje imovinsko-pravnih odnosa nad svim cestama iz 1. i 2. kategorije i upisi u katastar i gruntovnicu. Naime, kako Općina u skoroj budućnosti kreće u projektiranje kanalizacijske mreže, upravo su sređeni registri jedan od glavnih preduvjeta.

– Krajem kolovoza ili početkom rujna svi objekti na području Općine imat će pristup širokopojasnom internetu. Također, oko 135.000 eura utrošeno je asfaltiranje prometnica i održavanje šljunčanih puteva.  

Osim već spomenutog širokopojasnog interneta, u Općini Gornji Mihaljevec imaju i brojne druge planove.

– Najviše veseli da nakon dugo peripetija započelo je projektiranje buduće školske-sportske dvorane, kao i dogradnja Osnovne škole čime bismo stekli uvjete za održavanje jednosmjenske nastave. Učenici sada za potrebe nastave tjelesno-zdravstvene kulture za lijepog vremena koriste terene „Parka Mladosti“, dok za lošeg vremena vježbaju u dvorani Doma kulture. Izgradnjom dvorane školarci bi dobili uvjete kakve zaslužuju i kakve imaju njihovi vršnjaci diljem Međimurja. No, nova dvorana bila bi velika odskočna daska za razvoj aktivnost naših 17 općinskih udruga. Još jedna stvar je vezana za buduću dvoranu. Na mjestu gdje će biti ulaz u dvorana sada se nalazi Vatrogasni dom pa će općinski DVD dobiti novi prostor. Predviđeno je da se smjeste u budući dograđeni prostor općinske zgrade, gdje će imati sve uvjete koji se traže za vatrogasnu struku. Također, nismo zaboravili niti na prometni infrastrukturu. U planu je modernizacija nekoliko nerazvrstanih cesta – zaključuje Goran Lovrec, načelnik Općine Gornji Mihaljevec.

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Međimurje

Obavijest o početku priključenja na kanalizaciju u Goričanu – faza 1. prvi dio

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Goričan obavijestila je da su Međimurske vode d.o.o. Čakovec započeti postupak za priključenje objekata na javni sustav odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u Goričanu za fazu 1- prvi dio, u skladu s važećim Općim uvjetima isporuke vodnih usluga Međimurskih voda d.o.o. od 28.12.2020. godine.

Od utorka, 19.03.2024. godine (ovisno o vremenu) su u Goričanu predstavnici Međimurskih voda d.o.o. obilaskom domaćinstva i prikupljali potrebne podatke i vršiti izradu skice budućeg priključka za objekte, a za potrebe sklapanja ugovora o priključenju na sustav javne odvodnje i korištenju usluga javne odvodnje i pročišćavanja.

Kada s predstavnikom Međimurskih voda građani dogovore položaj budućeg priključka na javni sustav odvodnje i dostavite potrebne podatke kopiju katastarskog plana i kopiju građevinske dozvole (ili izvatka iz gruntovnice) za nekretninu, a za određene korisnike gdje postoje usklađeni podaci iz katastra i gruntovnice, Međimurske vode d.o.o. su već pribavile potrebnu dokumentaciju).

Sklapanje ugovora o priključenju na javnu odvodnju održano je 13.05.2024. (ponedjeljak) u prostorijama društvenog doma Goričan, u razdoblju od 12 do 18 sati. Izvedba radova i priključak je besplatan za domaćinstva, dok će radove spajanja od kuće do priključka dogovarati i angažirati domaćinstva o svom trošku.

Za sklapanje ugovora potrebna je osobna iskaznica i OIB vlasnika nekretnine odnosno budućeg korisnika javne kanalizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje