Povežite se s nama

Život i društvo

Blaženka Kontrec šiva posteljinu za međimursku pedijatriju: Boli me kralješnica, no za dječicu ništa nije teško

Objavljeno:

- dana

Dobri ljudi u Međumurju uvijek imaju u mislima pacijente smještene na Odjelu za pedijatriju Županijske bolnice Čakovec.

Potvrda tome nastavak je šestogodišnje suradnje s Blaženkom Kontrec. Ona uljepšava boravak djeci na Pedijatriji, a osoblju olakšava zbrinjavanje pacijenata.

Već šest godina šiva komplete posteljine i donira ih odjelu Pedijatrije Županijske bolnice Čakovec.

Humana gesta

Sve je započelo kad je prije sedam godina završila u bolnici zbog jakih bolova u kralješnici.

– Godine 2016. bila sam smještena na odjelu Neurologije oko tjedan dana zbog velikih bodova u kralješnici. Nije mi bilo bajno, jer ono, nitko ne voli bolnice. Čula sam dječji plač i pomislila kako je tek njima, jer mnogi klinci tada su bili smješteni na odjelu bez roditelja. Došla sam doma iz bolnice, osjećala se pomalo beskorisno i razmišljala što bih mogla raditi da budem korisna, a uz to da i pomognem. I tako mi je sinula ideja i počela sam raditi posteljinu za mališane na pedijatriji – ističe 60-godišnja Blaženka koja je već 20 godina u invalidskoj mirovini, a prije mirovine radila je u tekstilnoj industriji.

– Imam problema s kralješnicom i ne mogu dugo sjediti. Šivam malo ujutro, pa opet malo popodne, pa navečer. Nekad dva dana zaredom, nekad napravim pauzu. Rasporedim si svoje vrijeme. Svaki komad tkanine mora se iskoristiti, a najvažnije mi je da bude što šarenije – ističe Blaženka koja je osim posteljine napravila i male jastuke u obliku sovica kao i cvjetiće od tkanine.

Donacije

Ove godine u toj namjeri podržali su ju i Grad Čakovec i tvrtka Čateks, donacijom potrebnog materijala. Ovom prigodom dobili smo 60 kompleta posteljine.

– Stvarno moram zahvaliti i ravnatelju Županijske bolnice dr. Igoru Šegoviću koji je izravno zvao Čateks za donaciju – dodala je Blaženka kojoj je ovo šesta donacija odjelu Pedijatrije, a prijašnjih godina donirala je 34 kompleta posteljina odjelu Uho grlo nos, 80 komada jastučnica Dnevnoj bolnici te 50 komada odjelu Neurologije.

Prošle godine Međimurska županija pomogla joj je pri kupnji nove šivače mašine.

– Imala sam šivaču mašinu staru 40 godina. Sad šivam na novijoj industrijskoj – dodala je Kontrec kojoj je rad na posteljini za pedijatriju vrlo emotivan.

Emotivna

– Vidjela sam kako izgleda posteljina u krevetićima, no još nisam vidjela djecu kako spavaju u posteljini koju sam izradila. Previše sam emotivna, ne mogu to – ističe Blaženka koja i dalje namjerava šivati i donirati.

– Ne mogu dugo sjediti jer me boli kralješnica, no za djecu ništa nije teško. Pretrpi se. Sigurno ću i dalje šivati, možda mi nakon sovica i cvjetića od tkanine na pamet padnu još kakve kreativne ideje – zaključila je 60-godišnjakinja.

Nekategorizirano

Varaždinski gimnazijalci proslavili 50. godišnjicu mature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nekad učenici varaždinske Gimnazije, danas iskusni profesionalci različitih struka, proslavili su 50. godišnjicu mature u školskim klupama.

Proslava je upriličena u subotu, 11. svibnja, a bivši maturanti na druženje s vršnjacima pristigli su i iz inozemstva, gdje žive i rade.

Međutim, većina ih je u mirovini, a mnogi od njih uspješno su završili studije ostvarivši potom profesionalne karijere. Na poziv za proslavu maturanata iz daleke 1974. godine, odazvalo se 116 bivših maturanata varaždinske Gimnazije.

Tada ih je maturiralo  215 u 7 razreda i nikad dosad prilikom proslava godišnjica mature nije se odazvalo toliko slavljenika. Nažalost, 27 ondašnjih maturanata je preminulo.

Dodajmo da su nakon okupljanja pred zgradom Prve Gimnazije i fotografiranja, ušli u gimnazijsku zgradu i boravili nakratko po razredima. Bila je to prigoda da se svi prisjete srednjoškolskih dana i svojih snova.

Druženje je nastavljeno uz svečanu večeru, glazbu i ples u Park Boutique hotelu.

Nastavite čitati

Život i društvo

Novomarofska tvrtka više od 50 tisuća eura donirala za 60 tamošnjih udruga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Knauf Insulation, kao društveno odgovorna kompanija i aktivan član lokalne zajednice, nastavlja sa svojom podrškom lokalnim udrugama, ustanovama i organizacijama. Ove godine, kompanija je ponovo dokazala svoju predanost društvenoj odgovornosti donacijom više od 50 tisuća eura za rad 60 udruga s područja Novog Marofa i okolice.

Nakon pažljivog pregleda svih pristiglih prijava, novomarofska kompanija odabrala je 60 udruga koje će primiti financijsku podršku. Ova donacija naglašava važnost društveno odgovornog poslovanja koje Knauf Insulation stavlja visoko na listu svojih prioriteta.

– Briga za kvalitetu života lokalne zajednice je među našim najvažnijim prioritetima,” izjavio je Stjepan Mršić, direktor Knauf Insulationa. “Ove donacije predstavljaju kontinuitet naše snažne suradnje s lokalnom zajednicom, koja ima ključnu ulogu u našem poslovanju. Izuzetno smo ponosni što možemo podržati rad udruga i s nestrpljenjem iščekujemo nove projekte koji će dodatno unaprijediti kvalitetu života u Novom Marofu i okolnim područjima – ističu u ovoj tvrtki.

Donacije su usmjerene prema udrugama i ustanovama koje se bave obrazovanjem, zdravstvom, zaštitom okoliša, socijalnom pravdom, kulturom, sportom i drugim društveno važnim područjima. Kroz ovu podršku, Knauf Insulation želi poslati jasnu poruku o važnosti suradnje s organizacijama koje dijele iste vrijednosti i prioritete.

U prostorijama kompanije Knauf Insulation u Novom Marofu održan je prijem za predstavnike pojedinih udruga, ustanova i organizacija iz raznih područja djelovanja. Tijekom prijema, predstavnici su imali priliku osobno podijeliti informacije o projektima i aktivnostima koje planiraju za ovu godinu, a za koje su donacije i namijenjene.

Knauf Insulation će i dalje nastojati biti primjer društveno odgovornog poslovanja, nastavljajući podržavati projekte koji doprinose boljoj budućnosti za sve članove lokalne zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje