Povežite se s nama

Kultura

Više od 300 sudionika predstavit će se na Međunarodnom festivalu “FolkoFonija” u rujnu u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Centar tradicijske kulture Varaždin idejni je začetnik i organizator međunarodnog folklornog festivala FolkoFonija 2023.

Ovaj festival okuplja brojne poklonike tradicijske kulture, a ove godine održat će se sedmi puta. Slijedom nemogućnosti rada u pandemijskim godinama, kada su financijska sredstva svedena na minimum, festival se vratio korijenima te je prošle godine glavni fokus stavljen na lokalna kulturno-umjetnička društva koja djeluju diljem Varaždinske županije i grada Varaždina, a već ove godine festival je proširen.

Tako će se više od 300 sudionika predstaviti kroz glazbeno-umjetnički večernji program, ali i kroz održavanje radionica te sajma tradicijskih obrta u kojem će sudjelovati više od 15 županijskih udruga.

Festival će se održati od 8. do 10. rujna 2023. godine, uz nastupe, koncerte i radionice tradicijske kulture lokalnih kulturno-umjetničkih društava, ali i nekoliko društava iz ostalih dijelova Hrvatske i inozemstva.

Cilj festivala Folkofonija 2023. je promocija prebogate tradicijske kulture Republike Hrvatske i Europe, ali i vraćanje folklorne umjetnosti građanima Varaždina kroz uključivanje na brojne besplatne radionice.

Glavni, večernji dio programa predviđen je za održavanje na Habdelićevom trgu, a i ove će se godine dio sudionika tijekom dana široj javnosti prezentirati na raznim gradskim lokacijama.

Ova interaktivna “pozivnica” na glavni, večernji program, ujedno je i zgodna prigoda da se sami Varaždinci okušaju u nekim plesnim koracima te se na taj način aktivno uključe u program, poručili su organizatori.

Kultura

Mladi talenti Glazbene škole predstavljaju se publici uz podršku Varaždinskog komornog orkestra

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert učenika uz Varaždinski komorni koncert svake se godine već tradicionalno održava na posljednji dan Varaždinskih baroknih večeri i na tradicionalnom, proljetnom koncertu, gdje su učenici Škole u prilici izvest nešto slobodniji program od onog na Festivalu.

Učenici Glazbene škole u Varaždinu posljednji su puta nastupali uz Varaždinski komorni orkestar na Varaždinskim baroknim večerima, a 16. svibnja 2024. godine predstaviti će se zainteresiranoj publici u Glazbenoj školi u Varaždinu i to ponovno uz podršku Varaždinskog komornog orkestra.

Na koncertu će biti zastupljeni gotovo svi odjeli Škole, a mladi umjetnici već s nestrpljenjem očekuju ovaj nastup.

– Nastupiti uz orkestar poseban je užitak i zasigurno događaj koji se pamti za cijeli život te mi je iznimno zadovoljstvo da ćemo i ovog puta biti u mogućnosti pružiti učenicima priliku za ovaj nastup – istaknuo je ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu Davor Matačić.

Ne propustite priliku uživati u nastupu mladih talenta Glazbene škole u Varaždinu u četvrtak 16. svibnja 2024. godine s početkom u 19 sati u Velikoj koncertnoj dvorani Glazbene škole u Varaždinu. Ulaz na koncert je slobodan.

Nastavite čitati

Kultura

Alternator i varaždinski HNK donose dvije predstave na znakovnom jeziku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nastojeći omogućiti osobama sa senzornim poteškoćama ravnopravnu participaciju u kulturnom životu kroz konzumaciju umjetničkih sadržaja u prilagođenoj formi, Udruga za promicanje stvaralaštva i jednakih mogućnosti „Alternator“ tijekom svibnja u Varaždinu provodi inicijativu “Uključi me kulturno”.

Ovogodišnje izdanje projekta usmjereno je na osobe s oštećenjem sluha, a podrazumijeva izvedbe dviju predstava varaždinskog HNK prilagođenih na znakovni jezik i uz pratnju titlova.

Na Sceni Rogoz HNK-a u Varaždinu, 17. svibnja u 20 sati, moguće je pogledati poetsku dramu Ivone Marciuš pod nazivom “Kisela krv”. Predstava govori o povratku u traumatično djetinjstvo, a donosi obračun triju generacija žena – Mame, Bake i Unuke koje su žrtve patrijarhalnih obrazaca dovedenih do ekstrema te metaforično predočenih krvavim običajem jedne međimurske obitelji – svinjokoljom. Predstavu je režirala Marina Pejnović, a izvode Ljiljana Bogojević, Barbara Rocco i Dea Presečki.

Dva dana kasnije, 19. svibnja u 20 sati, također na Sceni Rogoz, slijedi izvedba nagrađivanog lutkarsko-dramskog projekta Tamare Kučinović za djecu i odrasle “Šapat duše”. Predstava se bavi izbjeglištvom i ksenofobijom kao jednima od ključnih političkih i etičkih problema ovog stoljeća, pritom otvarajući pitanje nejednakosti između protjeranih i onih koji slobodno oblikuju svoju egzistenciju. U predstavi igraju Filip Eldan, Nikša Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Sara Ipša i Marinko Leš.

Projekt “Uključi me kulturno” nastao je u suradnji s korisnicima Udruge gluhoslijepih osoba Varaždinske županije i HNK-a u Varaždinu, a dugoročno nastoji osvijestiti važnost prilagođavanja umjetničkih sadržaja osobama sa senzornim oštećenjima, potaknuti povećanje ponude i dostupnosti prilagođenog repertoara u kulturnim ustanovama te posljedično smanjiti diskriminaciju i potaknuti inkluzivnost i participaciju ranjivih skupina u kulturno-umjetničkim programima hrvatskih gradova.

Uključi me kulturno je na rasporedu 17. i 19. svibnja, 20 sati, Scena Rogoz (HNK u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje