Povežite se s nama

Kultura

FOTO U Prvoj gimnaziji Varaždin otvorena izložba o kulturno-povijesnoj ostavštini te varaždinske Škole

Objavljeno:

- dana

U utorak, 26. rujna 2023. godine, u prostoru Regionalnog obrazovnog centra Prve gimnazije Varaždin, u prizemlju škole, otvorena je izložba starih i rijetkih knjiga te učila i eksponata iz prirodoslovne zbirke.

Idejni začetnik izložbe je prof. Siniša Horvat koji je ujedno organizirao te uz stručno vodstvo Spomenke Težak iz Gradskog muzeja Varaždin prikupio i obradio eksponate iz biologije i fizike, a stare i rijetke knjige odabrale su, obradile i postavile profesorice i knjižničarke Jasminka Horvatić-Bedenik i Marinela Marčetić.

Otvorenju su prisustvovali župan Varaždinske županije Anđelko Stričak sa suradnikom, ravnatelj Gradskoga muzeja Varaždin Miran Bojanić Morandini, voditeljica Matične službe Gradske knjižnice i čitaonice „Metel Ožegović“ Varaždin Andreja Toljan, djelatnici Prve gimnazije Varaždin te djelatnici iz drugih škola i ustanova Varaždinske županije, a izložbu je riječima podrške i idejama za neke nove skorašnje projekte otvorila ravnateljica Janja Banić.

– Možda se nekima čini da je ovo mala izložba, ali je vrlo vrijedna. U ovom prostoru su prema željama naših profesora povijesti postavljene mnoge vrijedne knjige i stvari, a naša obaveza je da ih sačuvamo od zaborava. Ideja je da osnujemo Muzejski prostor naše škole, gdje bismo izložili sve naše eksponate koje imamo i čuvamo. Ova škola nije slučajno stara 387 godina, ima svoju dugu i bogatu povijest te se nadam da će trajati barem još toliko godina– rekla je Janja Banić, zahvalivši svima koji su bili uključeni u postavljanje izložbe.

Izložba će biti otvorena za razgled svakim radnim danom od 8 do 13 sati i 30 minuta do 20. listopada.

– Dođite i pogledajte naše raritetne izloške, a svoje dojmove upišite u knjigu utisaka – pozivaju iz Prve gimnazije Varaždin.

Kultura

Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Republika Turska će biti zemlja partner ovogodišnjeg, 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi, objavila je Turistička zajednica Grada Lepoglave.

Dogovoreno je to na sastanku u Lepoglavi prilikom posjeta izaslanstva Turskog kulturnog centra „Yunus Emre”. Izaslanstvo je ugostio lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić sa suradnicima i predstavio im tradiciju lepoglavske čipke i festival, istaknuvši pritom i popratni program ovog značajnog festivala koji se svake godine priređuje u suradnji sa zemljom – partnerom.

Gosti iz Turske su s čelnim ljudima Festivala dogovorili kako će na ovogodišnjem izdanju u rujnu predstaviti jedinstvenu tursku čipku, a da će posjetitelji festivala moći uživati i u turskoj glazbi te u raznovrsnim gastronomskim delicijama.

O detaljima programa 28. Međunarodnog festivala čipke u Lepoglavi razgovaralo se i na sastanku u zagrebačkom Turskom kulturnom centru „Yunus Emre”, na kojem su direktoricu Turističke zajednice grada Lepoglave Ljubicu Dubovečak i direktora Doma kulture Kristijana Bizeka ugostili Fuat Korkmaz, direktor Turskog kulturnog centra i Helena Jandričko, tajnica Centra te predstavnik turske nacionalne manjine Grada Zagreba.

Na tom je sastanku dogovoreno kako će program zemlje – partnera na ovogodišnjem festivalu osmisliti i provesti Turski kulturni centar iz Zagreba i Bari Ahmedi, predstavnik turske nacionalne manjine u Zagrebu, uz potporu Veleposlanstva Republike Turske.

Nastavite čitati

Kultura

FOTO Prostor bivše knjižnice u varaždinskom kazalištu postaje Dvorana „Petar Veček“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin završilo je prvu fazu obnove Dvorane „Petar Veček“ kojom su obuhvaćene četiri prostorije.

Riječ je o prostorima u zgradi varaždinskog kazališta u kojima je do travnja 2021. djelovala gradska knjižnica i čitaonica. U svim prostorijama nekadašnje knjižnice obnovljeni su zidovi i podovi, zamijenjene su sve elektroinstalacije i postavljenje nove sa priključcima za scensku rasvjetu, a postavljena je i nova osnovna rasvjeta.

U glavnoj prostoriji i prostoriji do nje postavljeni su akustični paneli koji su riješili problem akustičnosti prostora. Uređena je ulazna prostorija i prostorija koja ja predviđena za potrebe rasvjetne i tonske kabine.

Ovu fazu radova financirali su Ministarstvo kulture i medija RH te Grad Varaždin.

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin će također pristupiti nabavci najmodernije tonske i rasvjetne opreme te uređenju sanitarnog čvora, a sve će financirati iz vlastitih sredstava.

U drugoj fazi obnove predviđeno je uređenje popratnih prostorija koje će se koristi kao garderobe i prostorije za pripreme izvođača. U završnoj fazi planira se preuređenje sustava grijanja i stolarije, a vezano je za energetsku obnovu kompletne zgrade HNK Varaždin.

Dvoranom Petar Veček, nazvanoj po poznatom kazališnom redatelju koji je ostavio dubok trag u dramskoj umjetnosti Varaždina i cijele Hrvatske, Varaždin će dobiti još jedan višenamjenski prostor.

Dvorana će se moći koristiti za razne društvene događaje, manje koncerte, predavanja, književne večeri, pokuse za predstave HNK Varaždin te izvođenje manjih predstava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje