Povežite se s nama

Život i društvo

U subotu “Dani otvorenih vrata voćanske Etno kuće” uz bogati program za male i velike

Objavljeno:

- dana

Općina Donja Voća poziva na “Dane otvorenih vrata voćanske Etno kuće”.

Manifestacija će se održati u subotu, 28. listopada, u sklopu Etno kuće u Gornjoj Voći, a s početkom u 14 sati.

Ovo događanje osmišljeno je s ciljem prezentacije voćanske tradicije, bogatstva kulturnog i povijesnog nasljeđa te lokalne eno i gastro ponude. Pripremljen je bogati program za sve posjetitelje koji će, između ostaloga, moći razgledati postav virtualne zagorske hižice u kojoj se uz pomoć suvremene tehnologije (hologramske projekcije, VR naočale i dr.) prikazuje svakodnevni život stanovnika Voće u nekim prošlim vremenima.

U sklopu virtualne hižice članovi KUD-a Voća će ujedno uprizoriti već pomalo zaboravljene običaje kao što su “čierhaje perja”, “pogulitva”, “lupaje graha” i sl. U Etno kući smo pripremili sadržaj za najmlađe posjetitelje (i njihove roditelje) koji će se moći okušati u izradi predmeta od filcane vune te se uživiti u interaktivne narodne priče u “Čitaonici Knjeguljice”.

Ispred podruma Etno kuće očekuju vas prave poslastice od mesa divljači, a moći ćete uživati i u pečenim kestenima kao i Voćanskoj zlievki ali i brojnim drugim tradicijskim slasticama. Uz dobro jelo najbolje paše čaša domaćeg vina za što će se pobrinuti naša Udruga Vinogradara Barilček te gosti iz pobratimljene općine Starše iz Slovenije.

Dođite i dobro se zabavite uz brojne radionice i ukusne tradicijske delicije. Neka nam ovo zajedničko druženje bude lijepi uvod u obilježavanje Dana općine Donja Voća, ali ujedno i u obilježavanje 40 godina bratimljenja – Donja Voća i Zlatoličje/Starše.

Goste će cijelo vrijeme trajanja programa zabavljaju tamburaši KUD-a Voća, KUD-a Starše i ljudski godci iz Starša (svirka).

Zbog manjka parkirnih mjesta u sklopu Etno kuće – osiguran je prijevoz za posjetitelje. Posjetitelji koji dolaze s osobnim automobilima iste mogu ostaviti u krugu Područne škole Antuna Gustava Matoša, Gornja Voća, te pričekati i/ili nazvati vozača kombi vozila da dođe po njih i odveze ih do Etno kuće. Za povratak do škole također je osiguran prijevoz. Za sve koji dolaze biciklom ili pješke napravljene su markacije počevši od glavne ceste do Etno kuće.

Život i društvo

Nikola Vudrag autor nagrada za najprestižniji humanitarni događaj u Europi

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Treće izdanje poljske Grand Charity Auction Top Charity 2024. održane 8. lipnja u Varšavi, ostvarilo je povijesni rezultat.

U samo 90 minuta prikupljeno je više od 10 milijuna eura, što ovaj događaj čini najvećim, ali najprestižnijim humanitarnim događajem u Europi.

– Premašili smo naše najoptimističnije procjene. Prikupili smo više od 10 milijuna eura u 90 minuta. Možemo biti ponosni. Još jednom pokazujemo da Poljaci to mogu, i štoviše, mogu to učiniti sa stilom – rekao je Rafał Brzoska nakon aukcije.

U Hrvatskoj, događaj je postao poznat prošle godine kada je skulptura kipara Nikole Vudraga “Iron Maiden” prodana za iznos od 712.000 eura.

Grand Charity Auction pokrenuli su Omenaa Mensah i Rafał Brzoska – par poznat po svojim filantropskim nastojanjima. Ovaj događaj osmislili su kako bi prikupili sredstva za Zakladu Omenaa i Zakladu Rafał Brzoska. Te su Zaklade usmjerene na različite humanitarne ciljeve, uključujući potporu sirotištima, obrazovne projekte za djecu u Africi, pružanje pomoći majkama i djeci iz Ukrajine, stipendiranje nadarenih studenata i druge.

Aukcija se održala u palači kralja Jana III. Sobieskog u Wilanowu gdje se okupilo odabranih 450 gostiju. Pozivnicu za ovaj prestižni događaj dobilo je 100 najbogatijih Poljaka, kao i vlasnika i većinskih dioničara tvrtki s prihodima većim od 100 milijuna poljskih zlota. Ovu zatvorenu i ekskluzivnu grupu poslovnih ljudi, nadopunili su ugledni kustosi, kolekcionari i umjetnici iz Poljske i inozemstva, kao i jedinstvene ličnosti iz poljskog show biznisa.

Na aukciji je licitirano 15 umjetnina i 10 djela iz edicije Great Emotions. Radove je odabralo Umjetničko vijeće u sastavu Iwona Büchner-Grzesiak, Rafał Kamecki, Boris Kudlička, Kama Zboralska i Omenaa Mensah. Umjetnička djela odabrana su tijekom jednogodišnjeg procesa razgovora, rasprava i suradnje ljubitelja umjetnosti i stručnjaka.

Na samoj aukciji umjetničkih djela prikupljeno je 5,2 milijuna eura, a taj je iznos Rafał Brzoska udvostručio privatnom donacijom, čime se ukupan iznos popeo na 10,4 milijuna eura. Uz dodatne donacije gostiju, konačni rezultat aukcije je 10,6 milijuna eura.

Omenaa Mensah istaknula je kako su uz pomoć sredstava prikupljenih na aukciji prošle godine uspjeli pomoći 10.000 korisnika.

Nagrade

Tijekom aukcije dodijeljene su i Top Charity awards. Ove iznimne nagrade dodjeljuju se pojedincima koji pokazuju izuzetnu predanost, strast i predanost pomaganju potrebitima.

Organizatori Grand Charity Auction, Zaklada Omenaa, Zaklada OmenaArt i Zaklada Rafał Brzoska odlučili su povjeriti prestižan zadatak kreiranja vrijednih nagrada Top Charity 2024 hrvatskom umjetniku Nikoli Vudragu.

– Angažman Nikole Vudraga na izradi Top Charity nagrada, na prirodan način slijedi izvanredno postignuće njegovog rada koji je postigao rekordnu svotu na Grand Charity Auction prošle godine – istaknula je organizatorica Omenaa Mensah. Dodala je kako su u Omenaa Foundation iznimno sretni što Nikola i ove godine sudjeluje na Grand Charity Auction te kako planiraju dugoročnu suradnju

– Bila mi je velika čast sudjelovati na takvom događaju i izraditi “Top Charity” nagrade, naročito nakon prošlogodišnjeg uspjeha. Ova, treća edicija dobrotvorne aukcije skupila je više od 10 milijuna eura za potrebite, nadišla najpoznatiju dobrotvornu aukciju u Cannesu i postavila se kao najveća dobrotvorna aukcija u Europi. Sretan sam za Omenu i Rafala koji su pokazali da jedna zemlja Istočne Europe može ne samo konkurirati već i doprinijeti, i iznimna mi je čast biti dio te priče – rekao je Vudrag.

Pojasnio je i ideju iza dizajna nagrada.

– Svaka je skulptura izrađena kao maska i odaje počast samoizražavanju, autentičnosti i složenosti ljudske prirode. Kroz graciozne linije i klasičnu estetiku, ova skulpture služe kao podsjetnik na složenu međuigru između osobnih i kolektivnih identiteta unutar šireg kulturnog konteksta. Postavljene su na egzotična drvena postolja, kao što je “zebrano” drvo podrijetlom iz zapadne Afrike, “padouk” iz Afrike i Azije, “PurpleHeart” drvo porijeklom iz Srednje i Južne Amerike i naravno 15000 godina staro “močvarno drvo” iz mračnih rijeka mojih balkanskih krajeva – kazao je Vudrag, koji je na prestižni događaj stigao u pratnji supruge Paule Banić Vudrag, također uspješne kiparice.

Nastavite čitati

Život i društvo

Mladi tehničari iz Varaždinske županije osvojili tri prva i dva druga mjesta  na zahtjevnom natjecanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici viših razreda osnovnih škola s područja Varaždinske županije i ove su godine postigli odlične rezultate na 66. natjecanju mladih tehničara Hrvatske, koje je od 3. do 6. lipnja održano u Segetu Donjem kod Trogira.

Natjecanje je održano iz 12 kategorija tehničke kulture u vrlo jakoj konkurenciju od preko 250 mladih tehničara iz svih županija. Mladi tehničari iz Varaždinske županije osvojili su pored ostalih tri prva mjesta,dva druga, dva četvrta, po jedno peto i šesto mjesto, te po dva sedmo i deseto mjesto.

Na taj način od 19 mladih tehničara njih čak 13 osvojilo je jedno od prvih deset mjesta. Preostalih šest učenika našlo se uglavnom oko sredine rang lista.

Prva mjesta osvojili su Vinka Fištrek iz robotike (I. OŠ Varaždin, mentor Ivica Kolarić), Gabrijel Kraljić iz robotskog spašavanja žrtve (VI. OŠ Varaždin, mentori Marko Martinec i Ivica Kolarić), te Goran Podbojec iz robotskog spašavanja žrtve (I. OŠ Varaždin, mentor Ivica Kolarić). Petar Kukec (OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića Varaždinske Toplice, mentor Ivica Kolarić) osvojio je drugo mjesto iz robotike. Drugo mjesto osvojio je i Ivano Šagi iz radiokomunikacije (OŠ Ludbreg, mentori Đurđa Kladić i Slobodan Popović).

Na četvrto mjesto plasirali su se Dino Furjan iz robotike (VI, OŠ Varaždin, mentori Marko Martinec i Ivica Kolarič), te Anđelo Bačani iz automatike (OŠ Ludbreg, mentori Đurđa Kladić i Dragutin Gerić). Peto mjesto pripalo je Lauri Zagorec iz graditeljstva (OŠ Radovan, mentor Kristina Špoljar Petrović), a šesto Bruni Tomaškoviću iz obrade materijala (VI. OŠ, mentor Marko Martinec).

Sedmo mjesto zauzeli su Matej Šprem iz elektrotehnike (OŠ Franje Serta Bednja, mentor Davor Hojski) i Vito Ivanušić iz automatike (II. OŠ Varaždin, mentori Miroslav Kukec i Darko Tomašek). Spomenimo još da su deseta mjesta osvojili Niko Panić iz elektrotehnike (OŠ Cestica, mentor Katica Erlih) i Iris Lekić iz modelarstva uporabnih tehničkih tvorevina (III. OŠ Varaždin, mentor Ines Brckan).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje