Povežite se s nama

U fokusu

Specijalna bolnica Varaždinske Toplice kao vodeća rehabilitacijska ustanova u Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Specijalna bolnica Varaždinske Toplice otprije dva tjedna ima novog-starog ravnatelja.

Riječ je o liječniku Denisu Kovačiću, po struci specijalistu fizikalne medicine i rehabilitacije. Rođen je u Zadru, a posljednjih 30 godina živi u Novom Marofu. U nogama ima mnogo utakmica na rukovodećim pozicijama u zdravstvenim ustanovama. Naime, od 2002. do 2005. bio je ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice, a između ostaloga bio je i čelni čovjek Poliklinike za reumatske bolesti i fizikalnu medicinu dr. Drago Čop u Zagrebu. S te pozicije stigao je na mjesto pomoćnika ministra zdravstva Nakića u Vladi Tihomira Oreškovića, a nakon izvanrednih izbora i postavljanja Andreja Plenkovića na čelo Vlade bio je pomoćnik ministra Kujundžića. Nakon 25 mjeseci provedenih u Ministastvu prihvatio se novog izazova i zasjeo na mjesto ravnatelja Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Izazov

– Mnogi me pitaju zašto sam se prihvatio tog izazova. Vjerujem da sam dobar poznavatelj cijele priče oko rehabilitacijske medicine i lječilišnog turizma Hrvatskoj. Također, moralna mi je satisfakcija to što me aktualna županijska vlast na čelu sa županom Čačićem prepoznala kao osobu koja može nešto pozitivno napraviti za Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice – rekao je Denis Kovačić.

Kovačić je od 2002. do 2005. bio ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice

Naime, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice prošla je kroz proces sanacije i upravljačka prava osnivaču, Varaždinskoj županiji, vraćena su 2016. godine. Kovačić ističe da je sanacija u topličkoj bolnici provedena uspješno, iako se u samom procesu nije mnogo napravilo po pitanju napretka i ulaganja u Bolnicu.

– Specijalna bolnica Varaždinske Toplice jednina je bolnica takve vrste koja je bila u procesu sanacije što govori o tome da kroz proteklo vrijeme nije bila dobro vođena s obzirom da ima tržišne prihode. U vrijeme sanacije tročlano Vijeće imenovala je centralna država, odnosno Ministarstvo zdravstva. Tada nije bilo mnogo manevarskog prostora, već su se članovi Upravnog vijeća ponašali po definiranoj špranci. Ipak, Specijalna bolnica Varaždinske Toplice je iz tog procesa izašla sanirana. Pokriveni su dugovi i iz negative se ušlo u pozitivu – objasnio je Kovačić.

Poslovanje

Slijedom toga Specijalna bolnica Varaždinske Toplice pozitivno je poslovala u 2017. godini.

– U svom prvom mandatu ravnatelja zatekao sam velike financijske dubioze i Bolnicu u derutnom stanju. Što se trenutnog stanja tiče, smatram da nije mnogo bolje nego što je bilo prošli put, ako izuzmemo financije, koje su koliko-toliko uredne. Ipak, u prva dva mjeseca ove godine poslovalo se s minimalnim gubitkom, ali to će se do kraja godine uspjeti prevladati – jasan je novi ravnatelj.

“Specijalna bolnica Varaždinske Toplice prošla je kroz proces sanacije, upravljačka prava osnivaču, Varaždinskoj županiji, vraćena su 2016. godine, a novi ravnatelj drži da nakon sanacije nisu ostali repovi”

Trenutno je zaposleno 666 ljudi, a jedan dio uskoro odlazi u mirovinu.

– Smatram da ima dovoljan broj zdravstvenog i nezdravstvenog osoblja, no potrebna je njegova bolja organizacija i sinkronizacija. Vlada popriličan nered i postoji dosta prostora da se boljom organizacijom i komunikacijom stvari unaprijede. Čeka nas nova sistematizacija radnih mjesta jer sam zatekao cijeli niz nelogičnosti u njoj – upozorava Kovačić, koji želi čuti i mišljenje struke.

“Ono što će pokrenuti topličku bolnicu trebala bi biti izgradnja Centra za rehabilitaciju pacijenata s ozljedom kralježničke moždine ili, kako ga kolokvijalno svi vole zvati, Spinalnog centra”

Naime, u topličkoj bolnici radi 141 fizioterapeut i tridesetak liječnika, ali se nameće potreba reorganizacije zdravstvene i nezdravstvene službe.

– Jednom mjesečno trebale bi se održavati sjednice Stručnog vijeća, a posljednja je bila prije 10 mjeseci! To govori o jednom narušenom odnosu – tvrdi Kovačić, kojeg je zatekla spoznaja da je 14 liječnika specijalizanata na usavršavanju izvan Bolnice.

“Moramo voditi računa o struci u topličkoj bolnici i izdizanju kroz edukaciju. Želimo da lječilišni turizam promovira struku i uz dobar marketing vjerujem da ćemo uspjeti”, siguran je Kovačić

– To nije dobro i trebalo je to prije predvidjeti. Tu vidim dosta problema, iako je sreća da jedan dio specijalizacije moraju odraditi u matičnoj bolnici – dodaje Kovačić i naglašava da su usluge rehabilitacijske medicine najpotplaćenije u cijelom zdravstvenom sustavu.
Predstoje im pregovori s HZZO-om da se cijena usluga podigne, što bi im uvelike olakšalo normalno funkcioniranje. Inače, u Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice dolaze pacijenti od Dubrovnika, Istre i Vukovara do Međimurja, a problem je što se u nju nije mnogo ulagalo.

– Naša bolnica ima nadregionalni karakter. Mnogo slušamo o investicijama i svi nas pitaju zašto se ne javimo za aplikaciju sredstava iz fondova Europske unije. Ono što je velik problem je činjenica da nema nijednog operativnog programa za kapitalna ulaganja na koji bi se lječilišta i specijalne bolnice mogle prijaviti. A nema ih zato jer u trenutku kada su dogovarani te programe nitko nije ispregovarao.

Novi Spinalni centar imao bi kapacitet do 74 kreveta sa svim sadržajima i visokim komforom za bolesnike

Sada je vrijeme da se kreiraju takvi programi u sljedećoj financijskoj perspektivi 2020. do 2027. kako bi se mogli ishoditi europski novci za projekte. Svaka uprava Bolnice se trudila pojačati prihode, ali, jednostavno, uz sve obveze nije moguće osigurati novac za investicije – istaknuo je Kovačić.

Dio prihoda u Bolnicu se slijeva od ugostiteljstva, privatnih liječenja, hotelskog smještaja, ali i bazena.
Ono što će nesumnjivo podignuti kvalitetu usluge u topličku bolnicu trebala bi biti izgradnja Centra za rehabilitaciju pacijenata s povredom kralježničke moždine ili, kako ga kolokvijalno svi vole zvati – Spinalnog centra.

Ambiciozno

– Ideja Spinalnog centra stara je već skoro 20 godina, no do prije nekoliko mjeseci nismo imali nijedan dokument i cijela je priča bila bazirana na procijenjenoj investiciji od 108 milijuna kuna. Kad se stvar ogolila, uz puno angažmana i truda u Ministarstvu zdravstva krajem prošle godine odlučeno je da se 83 milijuna kuna osigura za taj projekt – rekao je Kovačić.

Što se trenutnog stanja tiče, mislim da nije mnogo bolje nego što je bilo prošli put, ako izuzmemo financije, koje su koliko-toliko uredne. U prva dva mjeseca ove godine poslovalo se s minimalnim gubitkom, ali to će se do kraja godine uspjeti prevladati.
Denis Kovačić

Spinalni centar imao bi kapacitet do 74 kreveta sa svim sadržajima i visokim komforom za bolesnike. Sve će se točno definirati do 1. srpnja kako bi se Specijalna bolnica mogla javiti na javni poziv Mininstarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Potom će Središnja agencija imati mogućnost krenuti u proces analize ponude i čekiranja prihvatljivih troškova projekta. Naravno, tako bi se zaposlilo još više medicinskog osoblja, no Kovačić je s obzirom na trenutno cijenu rehabilitacijskih usluga vrlo oprezan.

U planu je i energetska obnova te ulaganje u smještajne kapacitete i podizanja standarda smještaja što bi topličku bolnicu pozicioniralo vrlo visoko na mapi medicinske rehabilitacije i lječilišnog turizma u Hrvatskoj.

– Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice u budućnosti vidimo kao vodeću rehabilitacijsku ustanovu u Hrvatskoj, odnosno kao centar za rehabilitacije gdje se ide po drugo mišljenje. Ako se realizira i energetska obnova i ulaganja u smještajne kapacitete Minerve i Doma II., vidim je kao respektabilnu destinaciju zdravstvenog turizma. Naravno, moramo voditi računa o struci i izdizanju kroz edukaciju. Želimo da lječilišni turizam promovira struku i uz dobar marketing vjerujem da ćemo uspjeti u naumu – zaključio je Kovačić.

Kovačić: Potencijal postoji, ali je u trenutnim uvjetima teško iskoristiv

Uvijek se spominje da Varaždinske Toplice imaju ogroman potencijal da postanu top-destinacija zdravstvenog turizma u Hrvatskoj, ali i u Europi. Naime, tradicija je na njihovoj strani, no trenutno je realnost bitno drugačija.

– Ogroman je potencijal same Bolnice i Varaždinskih Toplica kao grada, no po pravnoj formi mi smo Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju i dijelimo sve ono dobro i loše što iz njezina naziva proizlazi. Potencijal postoji, ali je u trenutnim uvjetima teško iskoristiv. Imamo struku, tradiciju, ali s obzirom na smještajni dio koji komforom ne odgovara, to je trenutno nedohvatljivo – rekao je Denis Kovačić, novi-stari ravnatelj Specijalne bolnice Varaždinske Toplice. Druga zapreka u razvoju je zakonska regulativa.

– Problem je da su lječilišta u procjepu zakonske regulative između ministarstava zdravstva i turizma. Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji je u proceduri i novim propisima ministarstva Turizma, odnosno Zakonom o pruženju usluga u turizmu i Zakonom o ugostiteljstvo smo dobrim dijelom otklonili neusklađenosti što će bitno olakšati poslovanje lječilišta i specijalnih bolnici, te im omogućiti nastup na tržištu, naravno uz ulaganja – dodao je Kovačić.

U fokusu

FOTO Evo kako napreduje čišćenje jezera u Takošćanu, dnevno se odveze do 2500 metara kubnih sedimenta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čišćenje jezera u Trakošćanu i dalje dobro napreduje, a voda bi se mogla početi puštati već u svibnju.

>> FOTO Radovi u punom jeku, voda će se u jezero Trakošćan početi puštati već u svibnju

Donosimo nove fotografije napretka radova izmuljenja jezera.

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sredinom travnja došao je u Trakošćan provjeriti napredak radova.

– Iz Trakošćanskog jezera do sada je izvađeno više od 60.000 metara kubnih sedimenta koji je deponiran na privremenu deponiju. Uzevši u obzir količine iz prethodnih radova možemo zaključiti da je do sada iz jezera Trakošćanskog jezera izvađeno 106.000 metara kubnih sedimenta. Uskoro bi trebalo započeti punjenje jednog dijela jezera, a od jeseni i trajno zapunjavanje jezera. Rok završetka radova po ugovoru je 30. lipnja 2024. godine, a radovi su ugovoreni za 2,5 milijuna eura. Nakon završetka radova na čišćenju sedimenta iz prvog dijela jezera do Dvora Trakošćan slijedi uklanjanje servisnih putova – objavile su tada Hrvatske vode, koje su investitor.

Također, nakon čišćenja servisnih puteva slijedi punjenje donjeg dijela jezera neposredno ispod dvorca, a višak voda će se ispuštati u rijeku Bednju kako bi se omogućilo daljnje uklanjanje sedimenta iz viših dijelova Trakošćanskog jezera. Na taj način smanjit će se potreba za prepumpavanjem vode.

Paralelno s čišćenjem jezera Hrvatske vode uredit će lijevu obalu u dužini od 120 metara i to kamenom oblogom sa stopom od kamenog nabačaja. Na desnoj obali jezera uredit će se 100 metara klizišta i erodirane obale i to ugradnjom gabiona u visini od 1.5 metara.

U tjednu od 22. travnja Hrvatske vode su objavile da se povećava broj građevinskih strojeva za odvoz sedimenta te očekujemo dnevne odvoze između 2250 do 2500 metara kubnih po danu. Do tada je na gradilištu bilo devet dampera, četiri bagera duge ruke od 24 metra, četiri bagera ruke od 12 metara te buldožer.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici Varteksa idu u štrajk, nisu im isplaćene plaće za veljaču i ožujak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Nakon što radnicima Varteksa d.d. nisu isplaćene plaće za veljaču i ožujak ove godine te nakon neuspješno završenog postupka mirenja, Samostalni radnički sindikat Varteks donio je odluku kojom se pokreće štrajk.

– Štrajk će započeti u ponedjeljak, 06.05.2024. godine u 6 sati i trajat će do ispunjenja zahtjeva Sindikata, a to je isplata neisplaćenih plaća – objavila je Udruga radničkih sindikata Hrvatske.

U ponedjeljak će se održati i konfencija za medije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje