Povežite se s nama

Međimurje

Osnažena mreža hitne medicinske pomoći u Međimurju, povećava se broj timova, a evo koje su još novosti

Objavljeno:

- dana

U četvrtak, 16. studenoga stupa na snagu odluka ministra zdravstva Republike Hrvatske o novoj mreži hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza koja Međimurju donosi značajna poboljšanja.

-U našem slučaju, uvaženo je mišljenje Međimurske županije te je mreža osnažena dodatnim timovima, što je iznimno važno s obzirom na više od 7000 terenskih intervencija godišnje – ističu u Međimurskoj županiji.

Konkretno, Međimurska županija dosad je financirala jedan tim u Murskom Središću (od 2017. godine) te dva tima hitne medicinske pomoći u Kotoribi (od 2019. godine), što je mjesečno premašivalo 15.000 eura, a sada financiranje preuzima Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Osobito važna novost je povećanje broja timova 2 u ispostavi u Kotoribi, gdje će uskoro, u 24-satnoj smjeni, svaki dan dežurati tim 2. Podsjetimo, ispostava u Kotoribi  dosada je – kao nadstanard – radila samo vikendom, kažu u Međimurskoj županiji.

Broj timova u Čakovcu, Murskom Središću i Prelogu nije se mijenjao novom odlukom, što znači da Čakovcu ostaje deset timova s liječnikom  tzv. timova 1, Prelog i dalje ima pet timova 1, Mursko Središće pet timova koje čine medicinski tehničar i vozač tzv. timova 2, te Kotoriba – po novoj odluci – dobiva pet timova 2.

I sanitetski prijevoz Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije novom odlukom pojačan je devetim timom, a u mrežu su uvrštena i dva djelatnika u prijavno-dojavnoj jedinici sanitetskog prijevoza koje je dosad financirala ustanova. 

O novostima je bilo riječi na konferenciji za medije, održanoj u ponedjeljak u Zavodu za hitnu medicinu Međimurske županije u Čakovcu, kojoj su uz ravnateljicu ustanove Vladimiru Grabant, te župana Međimurske županije Matiju Posavca, prisustvovali pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Tošić Grlač i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda dr. Drago Starčević.

-Iznimno nam je drago što će ispostava u Kotoribi, po zapošljavanju i edukaciji novih djelatnika, raditi 24 sata, sedam dana u tjednu. Kotoriba je ušla u mrežu zahvaljujući upornosti Međimurske županije koja je finacirajući nadstandard ukazala na njegovu potrebu. Od 2017. godine, finacirajući jedan tim u Murskom Središću te dežurstva vikendom u Kotoribi, Međimurska županija je do danas uložila više od 850.000 eura – naglasila je ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Međimurske županije, dodavši da ustanova vodi brigu i o specijalizacijama te će uskoro u sustav naše hitne ući visokoobučeni medicinski tehničari za hitne intervencije.

Pročelnica Sonja Tošić Grlač istaknula je zadovoljstvo poboljšanjima u mreži, uz naglasak da će to omogućiti profesionalniju skrb za pacijente,te izrazila nadu u poboljšanje mreža i drugih zdravstvenih ustanova.

-Važan je ovo korak u razvojnoj strategiji zdravstvenog sustava u Međimurskoj. Borili smo na svim razinama snažnim argumentima i pred nama je odluka i standard u medicinskim djelatnostima o čijoj važnosti mnogo govore brojke od 7000 intervencija hitne pomoći godišnja, te više od 25.000 pacijenta prevezenih na liječenje i razne dijagnostičke postupke, te oko 800.000 prijeđenih  kilometara vozila sanitetskog prijevoza – rekao je župan Matija Posavec te dodao da svjedočimo primjeru kako i bez oduzimanja upravljačkih prava, te uz dobru suradnju s regionalnom samoupravom, država može postići značajna poboljšanja.

Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije trenutno zapošljava ukupno 127 djelatnica i djelatnika, a nova mreža zahtijeva zapošljavanje još deset ljudi. Na raspolaganju je deset vozila za hitni prijevoz pacijenata te 20 vozila saniteta koja se redovno mijenjaju za nova.

Samo tijekom zadnje dvije godine Međimurska županija uložila je sredstva u iznosu od gotovo 3 milijuna kuna, tako se sanirala prilazna cesta prema Zavodu za hitnu medicinu i Županijskoj bolnici Čakovec, izgradilo parkiralište i obnovila kanalizacijske mreža, adaptirali i opremili prostori uprave i Djelatnosti sanitetskog prijevoza te nastavnog centra Zavoda za hitnu medicinu. Prostori ZZHM-a također su energetski obnovljeni. Uz redovno održavanje i obnovu voznoga parka, u dogledno vrijeme dodatno će se opremiti prostor ispostave hitne pomoći u Kotoribi te izraditi projektna dokumentacija za gradnju objekta za smještaj i održavanje službenih vozila. U planu je i izgradnja nadstrešnice na prilazu Zavodu za hitnu medicinu i Županijskoj bolnici u Čakovcu te renoviranje prostora ispostave hitne pomoći u Prelogu.

Međimurje

Mimohod maturanata u Čakovcu u petak, a na red će paziti i roditeljske ophodnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U četvrtak, 16. svibnja u predvorju sportske dvorane Graditeljske škole Čakovec s početkom u 13 sati održana je konferencija za medije na kojoj su predstavljene aktivnosti povodom ovogodišnje “Coolijade”.

Sudjelovali su pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Čakovca David Vugrinec, ravnatelj Graditeljske škole Čakovec Damir Srnec, ravnateljica Ekonomske i trgovačke škole Čakovec Bosiljka Vinković – Kukolić, ravnatelj Srednje škole Prelog Tomislav Gregur, pedagoginja Graditeljske škole Čakovec Anja Zadravec Jančikić, načelnik Policijske uprave međimurske Ivan Sokač i policijski službenik za poslove temeljne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave međimurske Mladen Zadravec.

Ove godine završne svečanosti povodom proslave Dana maturanata odvijat će se u razdoblju od 20. do 24. svibnja, od ponedjeljka do petka. Ujedno, u petak, 24. svibnja, s početkom u 15 sati održat će se završni mimohod maturanata. Ovogodišnja trasa kretanja započinje u Ulici Vladimira Nazora kod Ekonomske i Trgovačke škole te se potom povorka maturanata nastavlja kretati Ulicom Otokara Keršovanija, Trgom Eugena Kvaternika, pješačkom zonom Ulice kralja Tomislava te Trgom Republike, a zatim Zrinsko-frankopanskom i Vukovarskom ulicom te završava kod SRC-a “Mladost” u Športskoj ulici. Odmah nakon mimohoda na terenima SRC-a održat će se završna svečanost maturanata, a u slučaju lošeg vremena proslava seli u sportsku dvoranu Graditeljske škole Čakovec.

Kao i prethodnih godina, završne svečanosti maturanata imat će i natjecateljski karakter kroz biranje najmaturanta/najmaturantice i najoriginalnijeg razreda, a sve u cilju poticanja maturanata na odgovorna i društveno poželjno ponašanja. Proglašenje ovogodišnjih pobjednika održat će se na završnoj svečanosti maturanata u petak, 24. svibnja.

Načelnik Sokač istaknuo je kako prošle godine tijekom Dana maturanata nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti. Osnovni cilj nazočnosti policijskih službenika na proslavama maturanata, svakako je smanjiti sve moguće rizike koji dovode do neželjenog ponašanja, odnosno narušavanja javnog reda i mira te naravno oštećenja tuđe imovine ili prekomjerne konzumacije alkoholnih pića. Na kraju je dodao kako mladi imaju pravo proslaviti završetak srednjoškolskog obrazovanja, a policiji nije u interesu da to sprječava, već da ih pravilno usmjeri, odnosno da “Coolijada” prođe bez neželjenih ekscesa i posljedica.

Policijski službenik za poslove temeljne policije Mladen Zadravec, upoznao je prisutne novinare kako će se i ove godine o sigurnosti maturanata brinuti tzv. “roditeljske ophodnje”. Radi se o ophodnjama sastavljenim od roditelja maturanata i policijskih službenika, a koje će u razdoblju od 20. do 23. svibnja obilaziti okupljanja maturanata. Dodao je, kako su policijski službenici zaduženi za prevenciju, obišli sve srednje škole na području Međimurske županije te pritom održali prigodna predavanja putem kojih su maturantima uputili mnogobrojne savjete s ciljem preveniranja neželjenih ponašanja.

Na kraju konferencije ravnatelj Srnec poetski se osvrnuo na ovogodišnji finale okupljanja maturanata na SRC-u “Mladost”, pa je rekao: “U petak čakovečki sportsko rekreacijski centar bit će SRCE MLADOSTI”.

Također, u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika završne svečanosti Dana maturanata u petak, 24. svibnja, od 13 do 20 sati za sav javni promet, osim dostave, biti zatvoren dio Športske ulice u Čakovcu, točnije od raskrižja s Vukovarskom ulicom do parkirališta kod Tehničke škole Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: podijeljene besplatne članske iskaznice za knjižnicu vrtićarima i prvašićima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Međunarodni dan obitelji, 15. svibnja, djeci vrtićke dobi te učenicima prvog razreda osnovne škole podijeljene su besplatne članske iskaznice za Gradsku knjižnicu i čitaonicu Mursko Središće koje je osigurao Grad Mursko Središće.

Cilj je ove geste potaknuti čitalačku aktivnost kod najmlađih građana, upoznati ih s knjižnicom kao mjestom na kojem mogu posuđivati knjižnu građu, ali i boraviti, učiti i uroniti u bezbrižan svijet knjiga.

Vjerujemo da će posjet djece i roditelja u Gradsku knjižnicu biti zabavna i redovita aktivnost te molimo da se članske iskaznice koriste za posuđivanje isključivo dječje literature, poručili su iz Grada Mursko Središće.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje