Povežite se s nama

Život i društvo

Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin tradicionalno dodjelilo 20 stipendija

Objavljeno:

- dana

U Obrtničkom domu u Kukuljevićevoj ulici u petak, 17. studenoga, dvadeset učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja potpisalo je s Udruženjem hrvatskih obrtnika Varaždin ugovore o stipendiranju.

– Udruženje hrvatskih obrtnika već niz godina dodjeljuje stipendije učenicima koji se školuju za obrtnička zanimanja. Na taj način nastojimo motivirati učenike da za svoj životni poziv odaberu upravo neko od obrtničkih zanimanja, te da njima i njihovim roditeljima isplatom mjesečne stipendije olakšamo školovanje. Ove stipendije dodjeljujemo učenicima s područja koje pokriva Udruženje, a pritom u obzir uzimamo uspjeh učenika, smjer za koji se školuju te njihov socijalni status. Treba istaknuti da se ove stipendije isplaćuju iz komorskog doprinosa, koji plaćaju naši članovi, pa je to jedan od načina ulaganja u budućnost. Naime, time našim obrtnicima osiguravamo stručnu radnu snagu, a učenike motiviramo da svojim trudom i radom roditeljima olakšaju trošak školovanja – istaknuo je na potpisivanju ugovora o stipendiranju Vladimir Bais, predsjednik Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin.

Ove godine stipendije će prvi puta primiti devet učenika koji se školuju za obrtnička zanimanja.

Ove mjesečne stipendije koje učenicima isplaćuje Udruženje hrvatskih obrtnika velika su pomoć učenicima, ali i njihovim roditeljima.

– Puno mi znači ta stipendija, jer mi dosta olakšava školovanje. Imam svoj novac, pa je ipak lakše – rekla je Paulina Majhen, učenica Srednje strukovne škole koja se školuju za frizerku.

Stipendije su dobrodošla pomoć i roditeljima čija se djeca školuju za obrtnička zanimanja.

– Puno nam to znači, prva liga su te stipendije. Jako mi je drago da je Karlo dobio tu stipendiju, jer sada ne moramo baš svaki sendvič i pauzu plaćati iz našeg džepa. Ti novci su nam dobrodošla pomoć, ali i motivacija djeci da uče, da se školuju i da steknu svoj kruh. Karlo će ove godine završiti za montažera suhe gradnje i nadam se da će brzo dobiti posao – rekao je Ivan Premužić. (jn)

Život i društvo

Općini Vidovec dodatna sredstva za rekonstrukciju parka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općini Vidovec dodijeljena su dodatna bespovratna sredstva u iznosu 41.172,89 eura za provedbu EU projekta “Rekonstrukcija parka u Vidovcu”.

Sredstva su dodijeljena temeljem uspješne prijave na prošlogodišnji Javni poziv Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, objavila je Općina Vidovec.

Ugovor o sufinanciranju provedbe EU projekta potpisao je općinski načelnik Bruno Hranić.

Ukupna vrijednost ugovorenih radova za projekt “Rekonstrukcija parka” iznosi 121.069,93 eura. Temeljem EU natječaj za provedbu Podmjere 7.4 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ kojeg je raspisao LAG Sjeverozapad, Općina Vidovec ostvarila je intenzitet potpore u visini od 38.724,15 eura.

Dodatnim sredstvima Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, navedeni će projekt biti većinski sufinanciran bespovratnim europskim i nacionalnim sredstvima (79.897,04 eura ili 66 %), dok će se ostatak potrebnih sredstava izdvojiti iz općinskog proračuna ( 41.172,89 eura ili 34%).

Nastavite čitati

Život i društvo

Projekt „Amazing Amazon of Europe“: u subotu festival bicikliranja do Drave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Tok rijeke Drave već je odavno prepoznat kao jedan od najljepših i netaknutih riječnih krajolika u Europi, stoga je s pravom nazvana i „Europskom Amazonom“.

Upravo iz tog razloga prije nekoliko godina pokrenut je projekt „Amazing Amazon of Europe“ s osnovnim ciljem očuvanja jedinstvene prirodne baštine rijeke Drave , te razvoja cikloturističkih ruta i ponude uz rijeke.

U provođenje projekta bila je uključena i Varaždinska županija zajedno s partnerima iz susjednih zemalja, a jedna od aktivnosti bila je i organizacija Amazon of Europe Festivala koji smo prvi puta održali 2022. godine sa ciljem upoznavanja stanovnika našega kraja s novom turističkom ponudom kreiranom u ovom projektu.

Zbog iznimnog interesa za ovakvu vrstu aktivnosti, želi se građane i ove godine bolje upoznati s ovom našom jedinstvenom riznicom velike biološke raznolikosti, okruženom bogatom kulturnom baštinom i gostoljubivim ljudima, što dravsko područje čini savršenim okruženjem za biciklističku i riječnu avanturu.

Više detalja o samoj organizaciji festivala i brojnim zanimljivim aktivnostima koje očekuju sudionike dolaskom do Drave, možete doznati na linku u nastavku; Amazing AoE Festival 2024. – Avantura te zove! (turizam-vzz.hr)

Jedna od aktivnosti je biciklijada. Početak bicikliranja je u subotu, 11. svibnja, u 10 sati ispred Županijske palače na Franjevačkom trgu, a nastavak druženja na River Ranchu u Svibovcu uz sportske aktivnosti i okrijepu od 11 sati.

Potrebno se prijaviti, a sve informacije nađite na prehodnoj poveznici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje