Povežite se s nama

Život i društvo

Božićni sajam u Maruševcu: kićenje bora ispred crkve, a dolaze i Motomrazovi

Božićni sajam Maruševec

Objavljeno:

- dana

Božićni sajam u Maruševcu u organizaciji Kuburaške udruge Maruševec održat će se u subotu, 9. prosinca, ove godine u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.

Program Božićnog sajma započet će u subotu u 14 sati kićenjem bora ispred crkve svetog Jurja u Maruševcu te nastupom mališana iz dječjih vrtića, nakon čega se očekuje i dolazak Motomrazeva s prigodnim poklonima za najmlađe.

Božićni sajam u Maruševcu nastavlja se u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec gdje će lokalni proizvođači i udruge s područja Varaždinske i Međimurske županije predstaviti svoje tradicionalne proizvode i prigodni božićni asortiman.

Općina Maruševec poziva građane na zajedničko predblagdansko druženje u školsko-sportsku dvoranu Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec gdje je za posjetitelje uz nastup tamburaša KUD-a Klaruš organizirana raznolika ponuda hrane i pića na štandovima izlagača, a za najmlađe igralište na napuhavanje.

Život i društvo

Položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića u Radovanu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Ivanec

Velik je i veseo, a mnogi kažu i povijesni dan, bila je srijeda, 8. svibnja, u Radovanu. Na velikom gradilištu na površini koju je još prije nekoliko godina za potrebe gradnje vrtića otkupio Grad Ivanec, simbolično je položen kamen temeljac novog dječjeg vrtića.

U temelje objekta položena je i posebna kapsula s porukama koje su za buduće generacije napisala djeca i njihove odgojiteljice, a nakon toga temeljac su zajedno zabetonirali državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Iva Ivanković, gradonačelnik Milorad Batinić, njegov zamjenik Marko Friščić, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras i ravnateljica Dječjeg vrtića Ivančice Milena Golubić.

Službeni dio programa održan je u vatrogasnom domu u Radovanu, koji su pjesmom i plesom uljepšali mališani dječjeg vrtića Radovan te izmamili buran pljesak svih okupljenih.

A među njima bili su i gradski vijećnici, pročelnici Grada Ivanca, Upravnog vijeća DV Ivančice, predstavnici OŠ Metela Ožegovića u čijim prostorima se nalazi sadašnji vrtić, predstavnici izvođača radova, tvrtke MIPCRO Ivanec, projektanta, voditelja projekta, stručnog nadzora i dr.

Ističući da je današnji dan posebno emotivan i za njega samog kao nekadašnjeg đaka škole Radovan, predsjednik Gradskog vijeća Zdenko Đuras zahvalio je svima uključenima u ovaj projekt.

– Gradnja vrtića u Radovanu važna je za cijeli istočni dio Grada Ivanca i sva naselja koja mu gravitiraju. Ovo je projekt koji smo godinama čekali te o njemu i raspravljali na puno sjednica Gradskog vijeća. Osobno sam vrlo ponosan što sam na čelu Vijeća za čijeg će se mandata realizirati gradnja dva vrtića i drugih projekata. Ovo je prava slika brige o našim najmlađima – rekao je, među ostalim, Đuras.

Zamjenik gradonačelnika Marko Friščić naglasio je da će novi vrtić imati više od 850 m2 površine, a bit će namijenjen smještaju 64-ero djece za četiri mješovite skupine jasličkog i vrtićkog uzrasta.

Za njih će biti sagrađene četiri smještajne jedinice s garderobama, sanitarijama i otvorenim nadstrešnicama. Objekt će raspolagati i višenamjenskom dvoranom, kuhinjom,blagovaonicom, spremištima i upravnim prostorijama.

– Vrtić se gradi po svim suvremenim pedagoškim standardima i već sada se veselimo njegovu puštanju u rad. Na vanjskim površinama bit će uređeno i parkiralište te veliko dvorište za igru i boravak djece, okrenuto na Sunčanu stranu. U planu je i uređenje pješačkog poteza – napomenuo je Friščić.

Gradonačelnik Milorad Batinić zahvalio je svima koji su pridonijeli početku realizacije ovog projekta vrijednog 2,5 milijuna eura. Od toga većinu sredstava (1,77 milijuna eura) osigurava Grad Ivanec, dok ostatak od 726.500 eura predstavljaju EU sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO).

Podsjetio je također da se paralelno dograđuje i dječji vrtić u Ivancu, vrijedan daljnjih 1,3 milijuna eura.

Sveukupno, projekti gradnje i opremanja oba vrtića su, prema raspisanim javnim nabavama, vrijedni 3,8 milijuna eura, od čega 64 % sredstava osigurava Grad Ivanec, a ostatak je iz EU sredstava.

– U Ivancu bilježimo povećano doseljavanje i građevinski bum po pitanju stambene gradnje. A upravo gradnja vrtića i povećanje vrtićkih kapaciteta osnovna su pretpostavka za ostanak mladih obitelji i doseljavanje novih – istaknuo je Batinić.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Čakovcu održane 6. Sportske igre studenata Sjeverozapadne Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U novoj balon dvorani na prostorima Učiteljskog fakulteta u Čakovcu u srijedu su, 8. svibnja, održane 6. Sportske igre studenata Sjeverozapadne Hrvatske.

Fizičku, ali i mentalnu snagu na test su stavili studenti iz Križevaca, Bjelovara, Varaždina i Čakovca, a sudjelovale su ekipe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, Učiteljskog fakulteta Zagreb, Veleučilišta u Bjelovaru, Fakulteta organizacije i informatike iz Varaždina te Veleučilišta u Križevcima.

Riječ je o događaju koji predstavlja uzbudljivu priliku za povezivanje akademskih zajednica kroz sportska natjecanja i rekreativne aktivnosti, a program se sastojao od natjecanja u muškoj, ženskoj i mješovitoj kategoriji u šest različitih sportova – mali nogomet, odbojka, košarka 3×3, badminton, stolni tenis i pikado.

– Iznimno mi je drago što smo ponovo uspjeli dovesti sport u Čakovec, na Međimursko veleučilište. Hvala svim mojim kolegama koje su sudjelovali u ovom projektu zahvaljujući kojem je omogućeno da studenti MEV-a imaju gdje održavati nastavu tjelesnog odgoja, a posebno hvala upravo našim studentima koji su pomogli u postavljanju balon dvorane. Nije sve samo učenje i polaganje ispita – studentski život su i ovakva događanja na kojima se uvijek lijepo družimo, mladi se zabavljaju i što je najvažnije, fizički su aktivni. Znamo koliko su sport i rekreacija važni za zdravlje, stoga mi je iznimno drago što smo organizirali ove sportske igre, a još mi je draže kada vidim koliko mladi u tome uživaju i trude se dati sve od sebe da budu što bolji – rekao je dekan MEV-a  doc. dr. sc. Igor Klopotan.

Prodekanica Blaženka Filipan-Žignić istaknula je da joj je zadovoljstvo što je upravo studentskim sportskim igrama neslužbeno otvorena balon dvorana.

– Dugo smo čekali tu dvoranu i vi ste prvi s ovom manifestacijom u njoj. Velika je stvar što su ne samo Međimursko veleučilište, nego i grad Čakovec dobili novo mjesto za vježbanje i sport i što se proširuje ponuda cijele naše lokalne zajednice. Ovakve manifestacije koje se odvijaju izvan Zagreba su prilika da promoviramo ne samo sport, nego i naše ustanove, ne bi li možda privukli i druge studente da vide kako je lijepo studirati na ovim lokacijama, u našem Međimurju – kazala je prodekanica Filipan-Žignić.

Na otvorenju sportskih igara studenata bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec.

– Ovdje se danas ispisuje povijest. Balon dvorana još nije službeno otvorena, bit će za koji dan, ali slike i nastup, sportski susreti studenata će zapravo biti prezentacija dvorane. Želim vam puno druženja, puno sportske sreće i uspjeha i puno motivacije i energije na vašim veleučilištima i sveučilištima. Sretno i neka pobijedi najbolji – poručio je župan Posavec.

Vrijedi spomenuti i kako su tijekom natjecanja za sve prisutne bili organizirani besplatna hrana i piće, kao i dodatan zabavni program.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje