Povežite se s nama

Kultura

Filmovi varaždinske Vanime natječu se na međunarodnim festivalima

Objavljeno:

- dana

Početkom veljače u sklopu 26. BAMkids Film Festivala u NewYorku bit će prikazani animirani filmovi varaždinskog Filmsko kreativnog studija Vanima „Što usta zbore to ruke stvore“.

Potpisuju ga autorice:  Lucija Kranjčić, Kala Šmic, Franka Bogović, Vita Dvoržak i  Anabela Mlinarić, dok su autorice filma „Bastet-Božica mačaka“ Vita Dvoržak, Sara Majnarić i Inja Đolonga. 

Dva filma varaždinskih vanimatorica ušla su u službenu selekciju ove ne natjecateljske smotre filmova iz cijelog svijeta koju već 24 godine zaredom organizira multimedijalni kulturni centar Brooklyn Academy of Music.

Istovremeno, odnosno do kraja siječnja, u San Antoniu u Teksasu traje  Josiah Media Festival, međunarodna smotra filmova mladih autora, čiji su organizatori između 50 od 3000 filmova pristiglih iz cijelog svijeta, za prikazivanje u natjecateljskom programu svog 15. festivala odabrali animirani film varaždinske Vanime   „GPT Meni“ stop animaciju koju potpisuju   Kala Šmic, Klara Nagy, Franka Bogović, Vita Dvoržak, Sara Majnarić, Anabela Mlinarić i   Lucija Kranjčić.

Filmovi Vanimine filmske produkcije  protekle su godine, neobično uspješno predstavljali ovaj filmsko kreativni studio i varaždinske animatore kako na festivalima i filmskim smotrama u   Hrvatskoj i u njenom širem okruženju, tako i na brojnim europskim i svjetskim festivalima. Osim projekcija u službenoj konkurenciji Revije Hrvatskog dječjeg filmskog stvaralaštva, te Vafi-Rafi festivala, valja zabilježiti posebno priznanje što ga je film    “Kamen, škare, papir”  dobio u sklopu Stop Motion Scene 2023 u Karlovcu, ulazak filma „Oko moje glave“ autora  Viga Gulića, Oleksandra Saška Moskalova, Brune Tomašković, Brune Jovan, Kale Šmic, Bernarda Hercega, Klare Nagy i Lovra Ledenka i filma „GPT Meni“  u selekciju Fifes festivala u Luci, te Animaroolic festivala u Splitu.

Film „Što usta zbore to ruke stvore“ ušao je u službenu konkurenciju dubrovačkog DUFF festivala. Četvrtfinalisti ¡Viva el Cine festivala održanog u  Buenos Airesu u Argentini bili su filmovi „Oko moje glave i „Bastet-Božica mačaka“, dok se u finalu istog festivala našao film „Što usta zbore, to ruke stvore“.

Vanimin film „GPT Meni“ bio je prikazan u konkurenciji Mice festivala u Valenciji u Španjolskoj, a uspješno je prikazan i bio je dio finalnog programa Noe Valley Girls Film Festivala u San Franciscu u SAD. S istim filmom Vanima je ušla u selekciju međunarodnog festivala Animanie u Plzenu u Češkoj, gdje je prikazan i „Što usta zbore, to ruke stvore“, a „GPT Meni“ je prošle godine bio i u selekciji Giffoni festivala u Skopju u Makedoniji gdje je prikazan i „Što usta zbore, to ruke stvore“.

Isti film  je prošle godine bio finalist programa Zoom festivala u Ljubljani, te MM festa u Sremskim Karlovcima kao i TrikFilm festivala u češkoj Ostravi, polufinalist Fecea festivala u Brazilu, bio je dio službenog programa  SERIES WEB AWARDS festivala održanog u Limi u Peruu te u selekciji Mostra Audiovisual Estudantil Joaquim Venâncio festivala u Rio de Janeiru u Brazilu gdje je prikazan i film „Bastet-Božica mačaka“.

Dodajmo i da je film „Pokloni svoj mi foto“ bio dio selekcije festivala Zlatni puž u Vranju, a „Bastet-Božica mačaka“je prikazan u selekciji Zizanio festivala u Grčkoj.

I dok se uspješan put prošlogodišnje produkcije Vaniminih animiranih filmova po svjetskim filmskim festivalima i smotrama nastavlja, varaždinski animatori redovno se sastaju nekoliko puta tjedno u svojim prostorima u Preradovićevoj 4, učeći, zabavljajući se i intenzivno pripremajući nove filmove čije se finaliziranje očekuje do lipnja ove godine.

Kultura

U Muzeju Međimurja izložba “Oton Iveković – slikar Zrinskih“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izložbom Otona Ivekovića, velikana historijskog slikarstva i istaknutog predstavnika hrvatske moderne, Muzej Međimurja Čakovec obilježava 70. obljetnicu svoga postojanja. Izložba se otvara u petak, 10. svibnja u 19 sati.

Iz iznimno velikog i značajnog slikarevog opusa, za ovu izložbu odabrana su vrlo specifična djela, tj. niz radova na temu događaja i likova iz povijesti velikaške obitelji Zrinski, koji svjedoče o Ivekovićevoj okupiranosti poviješću ove obitelji i njezinom tematiziranju u umjetničkim djelima od samih početaka slikarskoga djelovanja.

Upravo zbog toga je za vrijeme studija na bečkoj Likovnoj akademiji dobio nadimak „Zrinjimaler” – slikar Zrinskih!

Izložba prezentira niz inačica poznatog „Rastanka Zrinskog i Frankopana od Katarine Zrinske“, počevši od prve verzije slike nastale 1887. godine koju je Oton izradio kao dokaz svog talenta umjesto prijemnog ispita, kada je kao mladić s devetnaest godina odlučio krenuti na bečku Likovnu akademiju. Osim „Rastanka“, na izložbi su prisutne i kompozicije velikog formata „Nikola Šubić Zrinski u Sigetu“ i „Zrinski i Sokolović u Sigetu“, zatim „Ivan Gnade – posljednji Zrinski“, kao i akvareli starih hrvatskih gradova i utvrda koji su bili u posjedu Zrinskih, rađeni za Milenijsku izložbu 1898. u Budimpešti.

Autorica izložbe je dr. sc. Snježana Pintarić, renomirana povjesničarka umjetnosti i muzejska savjetnica, koja za ovu izložbu kaže:

„Ako bi slike trebale imati neki svoj autentični ambijent, prostor u kojem njihovo postojanje ima puno opravdanje, a umjetnički izraz najjači učinak, ako postoji neko okruženje u kojem ćemo osjećati jedinstvo umjetničke namjere i dojma kojeg umjetničko djelo ostavlja u oku promatrača, onda je to u ovom trenutku zasigurno prostor Staroga grada Zrinskih u Čakovcu. Predstavljanjem Otona Ivekovića u Muzeju Međimurja Čakovec završeno je na najljepši način jedno uzbudljivo putovanje od punih stotinu i trideset godina u kojem su, dvorac sa svoje strane, a umjetnik s druge, prošli kroz bure i oluje, doživljavali uspone i padove, bili zaboravljani i zanemarivani, da bi nakon desetljeća ponovno bili otkriveni i adekvatno valorizirani. Mogli bismo isto tako reći da su se slike Otona Ivekovića, iako nisu naslikane ovdje, vratile u Čakovec! Vratile su se u stvarni prostor kojeg je u svojoj imaginaciji Iveković stvorio davne 1887. kada je kao netom završeni đak Obrtne škole, pun prkosa i želje za učenjem slikarskog zanata, sa slikom pod rukom kao dokazom svojeg talenta, krenuo pješice u Beč, prijestolnicu Austro-Ugarskog Carstva da bi se upisao na tamošnju Likovnu akademiju i da bi postao hrvatskim historijskim slikarom.”

Nastavite čitati

Kultura

U Čakovcu 8. i 9. svibnja 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prekrasnom mjesecu svibnju očekuje nas u Čakovcu 51. Majski muzički memorijal „Josip Štolcer Slavenski“.

Prvi dan ove manifestacije, u srijedu 8. svibnja u 13 sati u zgradi Scheier, održat će se koncert studenata Muzičke akademije u Zagrebu, točnije, gudačkog kvarteta imena Visio quartet u sastavu Lea Tvrtković, violina, Vid Krešimir Pavčnik, violina, Vid Ilčić i Lovre Tunuković, violončelo.

Drugi dan, 9. svibnja, u 19 sati slijedi otvorenje izložbe radova učenica i učenika Odjela za likovnu umjetnost i dizajn i smjera Web dizajner Graditeljske škole Čakovec pod nazivom „Tragovima Slavenskog“.

Nakon izložbe program se nastavlja u dvorani Zrinski zgrade Scheier, svečanom dodjelom Nagrade grada Čakovca i koncertom u čast nagrađenoj skladateljici i dakako, Josipu Štolceru Slavenskom.

Ovogodišnja laureatkinja Mirela Ivičević, onima koji iz godine u godinu prate Majski, poznata je kao skladateljica koja nije prvi put dobitnica Nagrade Grada Čakovca. Iako nagrađenu skladbu zbog tehničkih uvjeta nećemo čuti na Večeri laureata, solistica Lucija Stilinović i Ansambl Synchronos izvest će dva izabrana djela iz njenog opusa, dok će nam uživanje u nastavku koncerta i djelima Slavenskog omogućiti Kvartet Sebastian uz sopranisticu Katarinu Toplek Horvat.

Ulaz na programe je slobodan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje