Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Predstavljeni 7. Dani okusa varaždinskoga kraja: priprema se fina, domaća i tradicionalna hrana

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Objavljeno:

- dana

Fino, domaće i još k tome po pristupačnim cijenama. Tako bi otprilike mogli opisati još jedno izdanje sad već popularne manifestacije. Uskoro počinju 7. Dani okusa varaždinskoga kraja, a održat će se od 8. pa sve do 17. ožujka.

Manifestacija koju organizira Turistička zajednica Varaždinske županije najavljena je u utorak u restoranu Familija u Varaždinu.

Od 8. do 17. ožujka u 15 restorana diljem Varaždinske županije održat će se „7. Dani okusa varaždinskoga kraja“, jedinstveni festival autohtone i tradicijske gastronomije.

Manifestaciju su u nazočnosti predstavnika Turističkih zajednica s područja Varaždinske županije i vlasnika ugostiteljskih objekata danas najavili zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec, direktor Turističke zajednice Goran Mališ te koordinator projekta Borislav Šimenc.

– Mislim da ćemo i ovoga puta pokazati sve ono na što su ljudi možda i zaboravili, a to su tradicijska jela iz kuhinja naših baka spravljena od autohtonih namirnica, ali na jedan moderniji način. Svaki restoran pripremio je dva menija s tri slijeda koji će posjetiteljima po promotivnim cijenama pružiti sve ono zbog čega vole gastronomiju našega kraja – najavio je direktor Turističke zajednice Varaždinske županije Goran Mališ.

Idejni začetnik i koordinator projekta Borislav Šimenc pojasnio je kako su u projekt na nacionalnoj razini pod nazivom „Dani okusa hrvatske tradicije“, kada je on krenuo prije sedam godina bile uključene Varaždinska i Vukovarsko-srijemska županija.

– Danas je u projekt uključeno dvanaest hrvatskih županija, 130 ugostiteljskih objekata, nosioca standarda, čime smo, nadam se, dali jedan doprinos očuvanju bogate gastronomske baštine Hrvatske, ali i povećanju udjela tradicijskih jela u ponudi naših ugostitelja – rekao je Šimenc zahvalivši se Varaždinskoj županiji i županijskoj turističkoj zajednici na podršci od samih početaka projektu. Ujedno je najavio kako će krajem godine svih 12 županija pripremiti i ove godine veliki nacionalni festival „Okusi tradicije“.

Ove godine u gastronomsku manifestaciju uključen je i novi ugostiteljski objekt – Bistro Familija koji se nalazi u Trakošćanskoj ulici 24 u Varaždinu, u kojem je i održana najava manifestacije te im je simbolično dodijeljen znak Okusa.

Predstavljanju ovog jedinstvenog festivala gastronomije prisustvovala je i zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec koja je pozvala sve građane da probaju odlična jela naših kuhara.

-Drago mi je da ponovo imamo priliku najaviti sedme Dane okusa varaždinskoga kraja gdje će naši posjetitelji, gosti i građani imati priliku uživati u vrhunskim tradicionalnim jelima spravljenih od lokalnih namirnica, namirnica koje marljivo i vrijedno proizvode naši OPG-ovi.
Ovom tradicionalnom manifestacijom želimo napraviti jednu zaokruženu cjelinu “od polja do stola” u kojoj posjetitelji mogu uživati dušom i tijelom u tradicionalnim jelima. Prije godinu i pol dana smo promovirali knjigu „Okusi varaždinskog kraja“ i kroz nju smo prikazali naše kuhare kao čuvare tradicionalnih jela, jer oni zaista čuvaju jela od zaborava.
Ponosni smo na naše ugostitelje i kuhare koji su se nedavno vratili sa olimpijade i osvojili broncu, a sama enogastronomija čini veliku autentičnost Varaždinske županije, ona je jedan simbol, identitet i čini tu određenu prepoznatljivost.
Dakle, stvara se jedna zaokružena cjelina od gastronomije, tradicijskih obrta, proizvodnje, OPG-ova i poljoprivrede, a sve su to preduvjeti koji nam govore u prilog da stvaramo jednu kvalitetnu i zaokruženu turističku priču. O tome najbolje govore rezultati – prošla godina je bila rekordna po pitanju turizma. Pozivam sve naše građane da podrže ovu manifestaciju jer svi zajedno ne smijemo dopustiti da u zaborav padne naša tradicionalna kuhinja već moramo biti ponosni na nju te ju kontinuirano promovirati kako bi i mlađe generacije osjetile mirise i okuse bakinih kuhinja – rekla je zamjenica župana Zagorec koja je vlasniku Bistro Familija Nini Biškupu predala tablu s natpisom „Okusi tradicije Varaždinskoga kraja“ kao znak uključivanja spomenutog ugostiteljskog objekta u ovu hvalevrijednu manifestaciju.

Ove godine u Danima okusa varaždinskoga kraja sudjeluju: restoran Arabela, restoran August, restoran Bedem, restoran Garestin, seosko domaćinstvo Grešna pilnica, hotel Minerva, restoran i zalogajnica Šanjek, hotel Trakošćan, hotel Varaždin, restoran Verglec, restoran Vila Toplissa, restoran Zlatne gorice, restoran Žmah, kavana Grofica Marica i bistro Familija.

Izvršni organizator manifestacije „Dani okusa varaždinskog kraja“ je tvrtka Vall 042, a partner Turistička zajednica Varaždinske županije.

Život i društvo

Primalje Županijske bolnice Čakovec dale odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Županijska bolnica Čakovec/Facebook

Na Međunarodni dan primalja, 5. svibnja, se u Županijskoj bolnici Čakovec već tradicionalno održavaju Dani otvorenih vrata u Službi za ginekologiju, porodništvo i neonatologiju.

Buduće roditelje provelo se kroz Odjele kako bi iz prve ruke mogli saznati odgovore na sva pitanja u vezi poroda i babinja.

Pozdravnu riječ održao je ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović, dr. med., pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Valerija Korent, mag. med. techn. te glavna primalja Karmen Cecarko, mag. obs. koja je zajedno sa svojim kolegicama provela sve prisutne kroz prostore Odjela, ali i održala kratku edukaciju te odgovarala na pitanja koja su zainteresirani postavljali. Također, svim prisutnima podijeljeni su informativni letci i prigodni pokloni.

Cilj Međunarodnog dana primalja podizanje svijesti o ulozi primalje u zajednici, ključnoj ulozi prilikom rađanja djeteta, skrbi za majku i novorođenče. Zadatak primalja je biti uz ženu i olakšati joj trenutke u kojima je najosjetljivija, bodriti ju i dati joj savjete u daljnjoj brizi oko djeteta, a da u toj zahtjevnoj zadaći uspijevaju, svjedoče tisuće majki koje nikada ne zaboravljaju ime i lice primalja koje su bile uz njih.Primalje poštuju život i učinkovito doprinose unapređenju kvalitete i humanizaciji zdravstvene zaštite. Cijeli svoj radni vijek primalje posvećuju pomaganju ženama u njihovim najtežim, najizazovnijim, a istovremeno i najsretnijim trenucima u njihovom životu i životu njihovih obitelji.

To se vidjelo iz priloženog jer je odaziv bio velik te se ŽB Čakovec ovim putem zahvaljuje svim prisutnima što su došli i zajedno s primaljama proslavili njihov dan.

Nastavite čitati

Život i društvo

Očistite bicikle i podmažite lance jer u subotu se u Sračincu održava biciklijada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Biciklijada općine Sračinec
Foto: Ilustracija

Općina Sračinec, Osnovna škola Sračinec i Ženska inicijativa HNS-a Podružnice Sračinec organiziraju biciklijadu povodom Dana obitelji za sve mještane općine Sračinec i ostale zainteresirane.

Djeca obavezno moraju biti u pratnji roditelja.

Biciklijada će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom u 10 sati kod Doma kulture Sračinec.

Završetak je planiran kod kućica na rijeci Dravi uz besplatno osvježenje, hranu i prigodno druženje.

– Očistite bicikle i podmažite lance, jer u subotu vas čeka vožnja! Pridružite nam se! – poziv je organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje