Povežite se s nama

Život i društvo

Vrijedni volonteri i ove godine uredili dio dravske obale za bregunice

Foto: Priroda Varaždinske županije/Facebook

Objavljeno:

- dana

Vrijedni volonteri i ove su godine uredili stotinjak metara strme dravske obale na području Općine Cestica, koja je ujedno i najuzvodnije zabilježena lokacija gniježđenja najmanjih europskih lastavica – ptica bregunica na rijeci Dravi u Hrvatskoj.

Očišćen je gornji, pjeskoviti sloj i uklonjena nepotrebna vegetacija s obale, a sve kako bi bregunice mogle lakše pronaći pogodno mjesto za gniježđenje, obavila je Javna ustanova “Priroda Varaždinske županije”.

Bregunica (Riparia riparia) jedna je od prvih ptica lastavica koja se krajem ožujka ili početkom travnja vraća sa zimovanja, a na području Regionalnog parka Mura-Drava redovita je gnjezdarica. Kljunom, nogama i krilima, ova ptica svake godine kopa nova gnijezda u prirodnim, okomitim, pjeskovitim, svježe odronjenim obalama rijeka, u koja ženka polaže svoja jaja.

Budući da ova vrsta već dugi niz godina bilježi tendenciju pada brojnosti i postoji opasnost da u potpunosti nestane iz naših krajeva, akcije uređenja riječnih obala za gniježđenje ptica bregunica danas su nužnost i potreba.

Kao i prošlogodišnja, i ovogodišnja je akcija održana u organizaciji Javne ustanove Priroda Varaždinske županije, uz suradnju sa ŠRK Cestica 1995. i LD Sveti Hubert.

– Svim vrijednim volonterima zahvaljujemo na odazivu, vidimo se ponovno iduće godine! – poručili su iz Javne ustanove.

Život i društvo

DVD Mali Bukovec jedini zastupao Varaždinsku županiju na susretu vatrogasnih puhačkih orkestara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Koprivnici (Koprivničko-križevačka županija) u nedjelju 19. svibnja održan je 38. susret vatrogasnih puhačkih orkestara na kojem je nastupilo 470 glazbenika iz 16 orkestara.

Susret je organizirala Hrvatska vatrogasna zajednica, a pod domaćinstvom Dobrovoljnog vatrogasnog društva Koprivnica koje je proslavilo 150. obljetnicu djelovanja. Nakon okupljanja u dvorištu DVD-a Koprivnica, orkestri su svirajući koračnice krenuli prema Zrinskom trgu na kojem je održan susret.


Otvaranje susreta je započelo zajedničkom izvedbom državne i vatrogasne himne te skladbe Croatia pod ravnanjem profesora Dragutina Fabijanića. Otvaranju su uz brojne okupljene građane i ljubitelje glazbe nazočili glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković te predsjednik DVD-a Koprivnica Nikola Sočev.

– Iznimno sam sretan što vidimo ovoliko okupljenih glazbenika u Koprivnici. Budite ponosni na sve što radite za promociju hrvatskog vatrogastva- rekao je okupljenima Tucaković.

Nakon uvodnih pozdrava, svoje umijeće su prvi pokazali članovi DVD-a Mali Bukovec. Potom su prema programu nastupili orkestri DVD-a Cvetković, Stankovo, Ogulin, Đakovo, Valpovo, Orahovica, Kašina, Špičkovina, Mače, Križ, Kloštar Ivanić, Petrovsko-Špoljari, Velika Gorica i Domagović. Na ovom Susretu nastupio je i tamburaški orkestar DVD-a Čabin.

Orkestri su predstavili širok izbor skladbi, od polki i valcera koje su svirali glazbenici iz Malog Bukovca, preko domaćih zabavnih skladbi u izvedbi orkestara s jaskanskog područja, do teme iz filma “Mission Impossible” u izvedbi PO DVD-a Đakovo.

Uz izvedbe svojih kolega, glazbenici su uživali u krasnom ambijentu središnjeg koprivničkog trga i gradskog parka. Jednak broj orkestara kao i prošle godine na 37. susretu u Cvetkoviću govori da su aktivnosti orkestara u potpunosti obnovljene nakon pauze za vrijeme korona krize.

Posebno veseli veliki broj mladih svirača, koji su zalog budućnosti ovog važnost segmenta rada dobrovoljnih vatrogasnih društava. Idući susret bit će organiziran u Valpovu u rujnu 2025.

Nastavite čitati

Život i društvo

Čakovec: više od 200 Malaca Genijalaca iz cijele Hrvatske natjecalo se u mentalnoj aritmetici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međunarodna škola za intelektualni razvoj djece „Malac Genijalac“ u suradnji s Međimurskim veleučilištem u Čakovcu organizirala je 19. svibnja Državno natjecanje u mentalnoj aritmetici. Riječ je o djeci u dobi od 5 do 12 godina koja uspješno računaju mentalno velike količine brojeva nevjerojatnim brzinama.

Voditeljica škole „Malac Genijalac” Ines Slunjski naglasila je kako je ovo treće izdanje natjecanja koje se održava u Hrvatskoj i na kojemu sudjeluje 200-tinjak natjecatelja iz cijele zemlje.

– Samo natjecanje odvija se u dvije kategorije, mentalna matematika i mentalna aritmetika. Natjecanje traje nekoliko sati, za što natjecatelji moraju imati gotovo savršene uvjete za koncentraciju, a sastoji se od pismenog dijela te mentalnog računanja – pojasnila je Slunjski.

Natjecanje se održava na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, čija je glavna organizatorica Ines Slunjski studentica.

– MEV je ponosni suorganizator ovog natjecanja. Time potičemo jednu kreativnost budući da je glavna organizatorica naša studentica. Naše razmišljanje, odnosno naš cilj je ne samo bavljenje obrazovanjem i visokom znanosti, već i poticanje naših bivših studenata da se što prije uključe u svijet poduzetništva. Na tom putu svojim diplomantima pružamo maksimalnu potporu – poručio je dekan fakulteta Igor Klopotan, dodavši da je takav primjer potpore upravo podrška Slunjski u organizaciji ovog događaja te je izrazio zadovoljstvo što se na natjecanju na MEV-u okupio veliki broj djece. Podsjetio je i da je Škola „Malac Genijalac“ 2022. godine osvojila „Franšiznu nagradu godine“ u kategoriji najbolja regionalna franšiza.

Na otvorenju natjecanja bio je i župan Međimurske županije Matija Posavec, koji je također izrazio zadovoljstvo što se natjecanje održava upravo u Međimurskoj županiji.

– Informatika, matematika, zapravo sva područja u STEM zanimanju su nešto čemu dajemo posebnu pozornost. Imamo odlične državne prvake i prvakinje, imamo kvalitetno Međimursko veleučilište, adekvatan prostor te STEM park. Suradnja sa školom „Malac Genijalac” nas je dovela do toga da 200-tinjak djece iz cijele Hrvatske može biti dio ovog natjecanja na MEV-u – kazao je Posavec te dodao kako je uvjeren da, tko god pobijedi, sigurno će dostojno predstavljati svoj kraj i Hrvatsku na europskim i svjetskim natjecanjima.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje