Povežite se s nama

U fokusu

Vještak potvrdio da je Čistoća oštećena, Varkom to osporava

Objavljeno:

- dana

SPOR

Čistoća i Varkom, dvije tvrtke čiji je većinski vlasnik Grad Varaždin, ni nakon dvije i pol godine nisu uspjele na miran način riješiti spor.

Na Trgovačkom sudu u Varaždinu prošlog je utorka zbog promjene suca održana nova glavna rasprava u sporu u kojem Čistoća tuži Varkom radi isplate 2,1 milijun kuna.

”Stvarno stanje”

Dvije gradske tvrtke na sudu su završile nakon što se Čistoća izdvojila iz Varkoma i od siječnja 2014. počela poslovati kao samostalno trgovačko društvo. Podsjećamo, Planom podjele bilo je utvrđeno da ukupni kapital Čistoće iznosi 24 milijuna kuna, pri čemu je Varkom na njihov račun trebao uplatiti 19,6 milijuna kuna. Međutim, isplatili su im 17,5 milijuna kuna. Preostalih 2,1 milijun kuna Varkom im je odbio dati nakon usklađenja bilance, uz obrazloženje da je Čistoća kao Varkomova radna jedinica od 1. srpnja do kraja prosinca 2013. ostvarila toliki gubitak u poslovanju.

Sud je dvije tvrtke u većinskom vlasništvu Grada Varaždina opet pozvao na mirno rješavanje spora

Je li Varkom morao isplatiti ostatak novca, kako je uopće utvrđen taj iznos i je li tadašnja Radna jedinica Čistoća doista u 2013. ostvarila gubitak? To je utvrđivano knjigovodstveno-financijskim vještačenjem koje je proveo ovlašteni revizor iz Zagreba. Međutim, odvjetnici dviju tvrtki su iznijeli potpuno suprotna očitovanja o njegovu nalazu.

– Vještak je utvrdio da stanje koje je utvrdio Varkom ne proizlazi iz savjesne primjene računovodstvenih standarda, jer su teretili Čistoću u nastajanju za troškove Radne jedinice Zajedničke službe i Radne jedinice Tehničke službe, prema učešću troškova plaća Čistoće u nastajanju u ukupnim troškovima plaća u cijelom Varkomu. Zbog toga nije utvrđeno stvarno stanje u trenutku upisa u sudski registar – naveo je odvjetnik Čistoće.Odvjetnica Varkoma je pak istaknula da vještački nalaz osporava u osam točaka.

”Sve isplaćeno”

– To ionako nije bitno za donošenje odluke budući da iz tog dijela nalaza proizlazi da vještak zapravo obrađuje razdoblje nakon prvog siječnja 2014., a to razdoblje uopće nije predmet ovog postupka. Prihvaćamo desetu točku, u kojoj je vještak potvrdio da je usklađenje bilance napravljeno valjano i zakonito. Čistoća ne može tražiti isplatu 2,1 milijun kuna budući da je Planom podjele određeno da će se početna bilanca uskladiti. I vještak utvrđuje da je cijeli iznos isplaćen – rekla je odvjetnica Varkoma.

Varkom je Čistoći trebao isplatiti 19,6 milijuna kuna, ali je taj iznos umanjio za navodni gubitak

Na upit suda tko je sastavljao Plan podjele, direktor Čistoće Davor Skroza je odgovorio da su to učinili u Varkomu, no da nema saznanja tko ga je pisao. Zbog toga su još na pripremnom ročištu kao svjedoke predložili predsjednika Nadzornog odbora Čistoće Miljenka Ernoića, vijećnika Željka Bunića, odvjetnika Franju Šebijana, revizora Stjepana Šargača i direktora Čistoće Skrozu. Iz Varkoma su pak kao svjedoke predložili gradonačelnika Gorana Habuša i djelatnike Varkoma: tehničkog direktora Marijana Cesarca, voditeljicu računovodstva Nadu Posavec Lončarić i voditeljicu knjigovodstva Alenku Petrinec.

I dok će odluka o tome tek biti donesena, na novu glavnu raspravu, koja će biti održana krajem svibnja, bit će pozvan vještak Davor Banović. Sud je Čistoću i Varkom ponovno pozvao da spor dotad pokušaju riješiti mirnim putem.

Izvor: RT
Foto:

U fokusu

FOTO Moćni Rafalei preletjeli nad sjeverom Hrvatske za oko 4 minute, jeste li ih vidjeli?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Veliko pojačanje obrani Republike Hrvatske su višenamjenski borbeni avioni Rafalei koji su u našu zemlju došli 25. travnja.

Povodom današnjeg svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak od 9 do 11 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Dva hrvatska Rafalea već su se mogla vidjeti nad sjeverom Hrvatske jer su nad Koprivnicom bilu u 09:50, nad Ludbregom i Čakovcem u 09:52, nad Varaždinom u 09:54 i Krapinom u 09:56.

Morali ste biti jako točni ako ste ih željeli vidjeti, ali ako niste uspjeli zabilježila ih je nad Varaždinom kamera našeg Ivana Agnezovića. Čak i ako ih niste stigli vidjeti vjerojatno ste ih čuli.

Nastavite čitati

U fokusu

Rafalei danas prelijeću cijelu RH, evo kada “brišu“ iznad Varaždina i Čakovca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom svečanog obilježavanja 29. obljetnice vojno-redarstvene operacije Bljesak, u srijedu 1. svibnja 2024. godine u jutarnjim satima, od 09:00 do 11:00 sati višenamjenski borbeni avioni Rafale Hrvatskog ratnog zrakoplovstva preletjet će područje Republike Hrvatske.

Preletom iznad cjelokupnog teritorija Republike Hrvatske piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvest će svoju prvu zadaću višenamjenskim borbenim avionima Rafale u znak zahvalnosti i poštovanja prema svim sudionicima vojno-redarstvene operacije “Bljesak”, a posebno prema svim hrvatskim braniteljima koji su život položili za hrvatsku slobodu i samostalnost.

Dva hrvatska Rafalea preletjet će hrvatske gradove po sljedećim rutama i vremenima:

1. Velika Gorica 09:11 – Ivanić Grad 09:14 – Kutina 09:17 – Novska 09:18 – Okučani 09:20 – Nova Gradiška – Slavonski Brod 09:24 – Županja 09:28 – Vinkovci 09:30 – Vukovar 09:31 – Osijek 09:33 – Beli Manastir 09:36 – Belišće 09:38 – Valpovo – Našice 09:40 – Slatina 09:43 – Virovitica 09:45 – Bjelovar 09:48 – Koprivnica 09:50 – Ludbreg – Čakovec 09:52 – Varaždin 09:54 – Krapina 09:56 – Zaprešić – Samobor 09:59 – Jastrebarsko 10:01 – Karlovac 10:02 – Glina 10:05 – Petrinja – Sisak 10:07 – Velika Gorica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje