Povežite se s nama

Međimurje

Blagdan sv. Margarete: u Donjoj Dubravi Dane Općine obilježili glazba, sport i proštenje

Objavljeno:

- dana

Dan Općine Donja Dubrava službeno se obilježava na blagdan svete Margarete, 13. srpnja, no program obilježavanja ove je godine počeo dan ranije turnirom umirovljenika u kuglanju.

Na sam 13. srpnja u župnoj crkvi svete Margarete održana je sveta misa. Otvoren je i teniski turnir „Krbulja Open 2018.“, a u 18 sati održana je svečana sjednica Općinskog vijeća.

Novčani ugovori

Sjednici je prethodio dolazak potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara.

U Osnovnoj školi on je okupljenim gradonačelnicima i načelnicima Međimurske županije uručio novčane ugovore povezane sa sufinanciranjem projekata općina i gradova za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanjem komunalnog standarda u ovoj godini. Ukupna vrijednost ugovora je nešto viša od 3 milijuna kuna.

Uručenju ugovora prisustvovalo je desetak čelnika međimurskih jedinica lokalne samouprave, a uz njih i međimurski župan Matija Posavec, njegov zamjenik Josip Grivec, saborska zastupnica Bernarda Topolko te glavna tajnica Ministarstva graditeljstva Republike Hrvatske Jelena Zrinski Berger. Pozdravio ih je donjodubravski načelnik Marijan Varga:

– Općini Donja Dubrava dodijeljeno je 387.000 kuna, koje nam itekako puno znače i koje ćemo dobro usmjeriti. Tim ćemo novcem urediti parkiralište uz mjesno groblje. Radi se o investiciji vrijednoj više od 700.000 kuna, što znači da ovim sredstvima pokrivamo više od polovice.

Potpredsjednik Vlade Štromar izrazio je zadovoljstvo što u Vladi postoji težnja da se više novca raspoređuje direktno na niže razine vlasti, odnosno da jedinice lokalne samouprave ne moraju često tražiti novac za male komunalne i druge, za male sredine vitalne projekte, od ministarstava:

– Zahvaljujući stabilnosti Vlade, svi se takvi projekti odrađuju. Hrvatska narodna stranka je inzistirala da općine i gradovi dobivaju puno više novca u proračun izravno od poreza, pa su prihodi lokalnih sredina veći i za nekoliko milijuna kuna.
Međimurski župan Matija Posavec je dodao da cijeni svaku kunu koja završi u Međimurskoj županiji:
– Međimurci su vrijedni ljudi, pa svaku kunu koju dobiju pretvore u tri ili četiri kune. Ovim ugovorima gotovo polovici međimurskih općina dodijeljena su 3 milijuna kuna, koje će one, uvjeren sam, pravilno usmjeriti.

Svečana sjednica

Sjednica Općinskog vijeća održana je u holu Osnovne škole. Prisutne je pozdravio predsjednik Općinskog vijeća Mario Mikulan. Osvrnuo se na četvrt stoljeća koje Općina slavi te naglasio da mještani moraju raditi na zajedništvu i nastojati se pobrinuti da Donja Dubrava bude sredina poželjna za život, osobito što se mladih tiče. Urednik lokalnih „Dobravskih novina“ Marko Ljubek predstavio je razvoj glasila u zadnjih 25 godina. Naime, uz općinski blagdan iz tiska je izašao jubilarni 50. broj.

Načelnik Varga zahvalio je svim mještanima koji su angažirani u društvenom i političkom životu Donje Dubrave.

Zamolio je prisutne da minutom šutnje odaju počast njegovim preminulim prethodnicima, nekadašnjim načelnicima Općine Ladislavu Kranjcu i Nikoli Grošaniću, te pjevačkoj legendi međimurske popevke Teti Lizi.

Govorio je potom o razvoju Općine i svemu što se u prethodnih godinu dana učinilo i događalo u Donjoj Dubravi. Osvrnuo se na rad ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, njihova sumještanina Darka Horvata, koji zbog drugih obveza nije mogao prisustvovati sjednici, te mu zahvalio na pruženoj pomoći. Spomenuo je i projekt gradnje mjesne kanalizacije, obnovu Doma kulture „Zalan“ (koju Županija sufinancira sa 100.000 kuna), izradu Deklaracije o zaštiti dobravskog ljuka, rekonstrukciju ceste prema Pažutu (koji se nalazi u blizini ušća Mure i Drave), uređenje prostora za mlade uz Dravu, izgradnju višenamjenske građevine u centru mjesta, kao i izgradnju turističkog središta kod rijeke Drave.

U ime čelnika susjednih međimurskih općina i Grada Preloga okupljenima se obratila načelnica Općine Sveta Marija Đurđica Slamek, čestitavši Donjodubravčanima Dan Općine. Međimurski župan je najavio da će Županija osigurati novac za obnovu tamošnje školske zgrade i sportske dvorane.

Čestitao je Osnovnoj školi Donja Dubrava što je postala jedna od 72 škole koje su ušle u eksperimentalni program „Škola za život“. Dometnuo je da će na temelju rezultata postignutih u tom programu za 10 godina država osmišljavati programe i kurikulum za sve hrvatske škole.

Cimbule i nagrade

Na sjednici je prikazan i film o cimbulama, instrumentu koji se povezuje i s Međimurjem, a za koji se smatra da su ga na ove prostore donijeli Romi iz Mađarske. Na početku sjednice državnu himnu je na cimbulama odsvirao Andrija Maronić, jedan od rijetkih hrvatskih cimbulista i učitelja cimbula. Njegovi su učenici i nasljednici mještani Donje Dubrave Dražen Balog i Vilim Čituš te mlada Mia Perenc. Potom su dodijeljene nagrade učenicima koji su s odličnim uspjehom i najvišim prosjekom završili svih osam razreda osnovne škole: Domagoju Haramiji, Ivi Strbad, Dori Čmrlec i Loreni Dokleji.

Općinske zahvalnice, popraćene novčanom nagradom od 1000 kuna, dobili su Nataša Srdić-Jahn, Nicole Mikulan, Tihomir Nestić, Stanislav Žinić i Klub liječenih alkoholičara „Osmijeh“ Donja Dubrava. Dodijeljene su i općinske plakete, koje je pratila i novčana nagrada od 2000 kuna. Njih su dobili DVD Donja Dubrava, tvrtka Mont-Mural d.o.o., Osnovna škola Donja Dubrava i Damir Vidović.

Počasni građanin

Posebno svečan dio sjednice bilo je proglašenje počasnoga građanina. U 25 godina postojanja Općine prvim počasnim građaninom proglašen je akademik Dragutin Feletar, kojem je načelnik Varga posebno i zahvalio. U kulturnom dijelu programa, osim cimbulaša, predstavili su se i Marija Duhović te tamburaši lokalnoga Kulturno-umjetničkog društva „Seljačka sloga“.

Nakon sjednice uslijedilo je druženje u Sportskom parku Krbulja, nastup Tamburaškog sastava Taubeki te koncert Miroslava Škore. U subotu, 14. srpnja, održana je biciklijada te proslavljena 10. obljetnica Puhačkog orkestra Donja Dubrava. Dan kasnije održano je dobravsko (margaljetsko) proštenje i sveta misa, a kod spomenika Novi Zrin položeni su vijenci.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje