Povežite se s nama

Život i društvo

FOTO Učenici Osnovne škole Bisag u Rumunjskoj raspravljali o ekoturizmu

Objavljeno:

- dana

Predstavnici Osnovne škole Bisag iz Općine Breznica posjetili su od 8. do 16. prosinca prošle godine rumunjski grad Buzǎu, u kojem su sudjelovali na prvoj mobilnosti u okviru projekta Erasmus +.

Naime, projekt „EcoStep in Europe“ započeo je 1. rujna 2018. i traje dvije godine. Nositelj projekta je Litva, a zemlje partneri su Portugal, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska. Cilj projekta je, navode iz OŠ Bisag, razmjena iskustava i primjera dobre prakse među školama kroz aktivnosti na području zaštite ekologije, prirodnih znanosti, geografije i engleskog jezika, a teme koje projekt obuhvaća su ekoturizam, recikliranje, zaštita okoliša, zdrava ekološka hrana i ekotransport. Škola domaćin u Rumunjskoj bila je gimnazija u gradu Buzǎuu, a OŠ Bisag predstavljali su učenici 8. razreda Ivana Vrščak, Viktorija Ivanušić, Jan Vrščak i Stjepan Lendl u pratnji koordinatora projekta i pedagoga Branimira Vinceka, vjeroučiteljice Sandre Završki i ravnateljice Draženke Švelec-Juričić. – Kao mala škola prepoznali smo važnost vidljivosti ne samo na lokalnoj razini već i šire, i upravo zbog toga naš školski kurikulum kreiramo tako da svaka aktivnost stremi ispunjavanju potreba naših učenika i učitelja za stjecanjem novih znanja, kompetencija i iskustava. Prateći nove mogućnosti te pedagoška i tehnološka postignuća, a u želji da učenike i učitelje osnažimo u komunikacijskim vještinama, vještinama javnoga predstavljanja i suradničkim kompetencijama, odluka da našu školu uključimo u europski obrazovni okvir bila je pravi izbor – rekla nam je ravnateljica Draženka Švelec-Juričić. Tema prvog susreta bila je „Zašto ekoturizam?“ Učenici su se kroz razne aktivnosti upoznali s pojmom ekoturizam i ekoturističkim središtima svoje zemlje i zemalja partnera u projektu, a naučili su i osnove ekoturističkog ponašanja te raspravljali o važnosti ekoturizma za sadašnjost i budućnost. U razgovoru i interakciji sa sudionicima iz drugih zemalja, učenici i učitelji su razmjenjivali iskustva i primjere iz svoje zemlje, škole i lokalne sredine, upoznajući na taj način različitosti kultura i bogateći svoja znanja. – Naši su učenici predano sudjelovali u aktivnostima u školi domaćinu: od predstavljanja naše države, županije i škole, predstavljanja ekoturističkih središta u našoj zemlji i sudjelovanja u međunarodnim radionicama do formalnog i neformalnog druženja s novim europskim prijateljima. Upoznali smo kulturu zemlje domaćina, njihove običaje, povijesnu tradiciju i geografske posebnosti. Posjetili smo grad Braşov, dvorac Bran, poznatiji kao dvorac grofa Drakule, blatne vulkane i obližnji geotermalni lokalitet – rekao je pedagog Branimir Vincek. Sudionici ove mobilnosti ističu da su Rumunji iznimno srdačan narod, pjesma i ples utkani su u sve što rade i vole i što ih kao narod obilježava. Vrlo su ponosni, dodaju, na svoju tradiciju i kulturu, pa tako u svim prilikama nose odjevne predmete s motivima njihovih narodnih nošnji. Sljedeća mobilnost u okviru Erasmus + projekta „EcoStep in Europe“ planirana je za svibanj, kada predstavnici OŠ Bisag putuju u Sloveniju, a njihov domaćin bit će Osnovna škola Danila Lokarja u Ajdovščini.

Život i društvo

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” ima brojne planove za ovu godinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga umirovljenika i starijih osoba “Ljubešćica” održala je u subotu, 27. travnja, redovnu godišnju skupštinu u Lovačkom domu na Budincu.

Predsjednica Udruge Božica Mikulčić izvijestila je prisutne o aktivnostima koje su provedene u 2023. godini te je posebno istaknula neke od planiranih aktivnosti u 2024. godini: završetak projekta izgradnje sanitarnog čvora kod Etno kuće, redovna druženja, odlasci na izlete i hodočašća, sudjelovanje na sportskim igrama, sudjelovanje na proslavi Dana općine te brojna gostovanja zbora Udruge.

Prisutnima se obratio i predsjednik Općinskog vijeća Općine Ljubešćica Stjepan Ivanušec koji je čestitao članovima Udruge na postignutim rezultatima u proteklom razdoblju te im zahvalio na sudjelovanju na svim općinskim manifestacijama. Istaknuo je kako se značaj umirovljenika u ovoj sredini odlikuje kroz ostvarivanje kvalitetnijeg života najbrojnije skupine. Stoga je Općina Ljubešćica u 2024. godini osigurala sredstva u iznosu od 20.000 eura za božićnice umirovljenicima i dodijelila 3200 eura za provedbu projekta Živjeti aktivno u zlatnim godinama po provedenom natječaju.

Nakon skupštine, uslijedilo je tradicionalno druženje umirovljenika i prisutnih gostiju uz prigodni domjenak, a za dobru atmosferu bio je zadužen “Bajs bend” i dobro uvježbani zbor Udruge.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Primalje varaždinske Bolnice svima otvorile svoje radno mjesto te dale važne informacije o dolasku djece na svijet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Danas je u Općoj bolnici Varaždin bilo vrlo edukativno, posebno za trudnice te buduće majke i očeve.

Naime, povodom Međunarodnog dana primalja, koji se obilježava 5. svibnja, primalje Službe za ginekologiju i opstetriciju Opće bolnice Varaždin pozvale su sve zainteresirane da posjete rodilište te da se upoznaju s njihovim radom.

Odaziv je bio odličan, a to i ne čudi s obzirom da je veza primalje i trudnice izuzetno važna.

Najprije je održano predavanje, a zatim i obilazak rodilište, uključujući i rađaonicu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje