Povežite se s nama

Međimurje

OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec krenula s projektom čitanja u obitelji

Objavljeno:

- dana

Nacionalni projekt pod nazivom „Čitamo mi, u obitelji svi“ već sedam godina nastoji unutar obitelji osvijestiti potrebu za čitanjem i dobrobiti koje ono donosi za obitelj kao zajednicu i za dijete kao mladu osobu čije se čitalačke navike tek formiraju.

Osnovna škola dr. Vinka Žganca Vratišinec i ove je godine jedna od 115 škola diljem Hrvatske koje su se s ukupno 3647 učenika i učenica trećih razreda uključile u projekt.

Odabrano sedam knjiga

Projekt „Čitamo mi, u obitelji svi“ počeo je 23. siječnja kada je prva učenica trećeg razreda svojoj kući ponijela ruksak s knjigama koje su odabrali učitelj Mladen Glavina i učiteljica Andrijana David u suradnji s knjižničarkom Lidijom Kovačić Fais. Ponuđeno je sedam tematskih cjelina: “Carstvo dječjih priča”, “Obiteljsko druženje uz stihove, stripove i humoristične tekstove”, “Zbirka priča, pjesama i romana za mame, tate, bake, djedove, stričeve i tetke”, “Slikovnica – obiteljska družionica”, “Mali istraživači”, “Odgoj djece i mladih” te “Igrom do boljega čitanja”. Odabrana je po jedna knjiga iz svake cjeline, i to: „Bum Tomica 3“, „Tom Gates“, „Bez rukavica“, „Zmajić Kokos u svemiru“, „Dinosauri“, „Ovladavanje čitanjem“ i „Sunčev sustav“.

Osim knjiga, u ruksaku se nalazi i Bilježnica dojmova u koju će svaki učenik napisati kraći sastavak o svojem iskustvu obiteljskog čitanja. Bilježnica dojmova predviđena je kao mjesto gdje učenici mogu zabilježiti zanimljive, smiješne ili nejasne momente, a ukoliko dijete iskazuje interes za poeziju, tamo može napisati i pjesmu. U Bilježnici dojmova je također određeno mjesto za fotografiju kojom roditelji mogu obilježiti trenutak zajedničkog čitanja.

Višestruke koristi

Roditelji i članovi obitelji upoznati su s ciljevima i načinom provedbe projekta na roditeljskom sastanku. Iako djeca toga nisu svjesna, ona najbolje uče oponašanjem, stoga se u školi nadaju da će roditelji slobodno vrijeme iskoristiti čitajući s djecom da bi ih usmjerili prema knjizi. Koristi ovog projekta su višestruke: zajedničko provedeno vrijeme, poboljšanje kvalitete čitanja, stečena nova znanja, razvijanje mašte te poboljšanje komunikacijskih vještina i vokabulara.

Doseg i kvalitetu projekta prepoznali su i zajedničkom suradnjom podržali Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade, Mozaik knjiga, Planet Zoe, Naklada Semafora, Lusio, Naklada Slap i Školska knjiga.

Članovi volonteri udruge Hrvatska mreža školskih knjižničara koordiniraju i provode ovaj projekt na nacionalnoj razini.

Kupnju knjiga i ove je godine financirala škola pod vodstvom ravnatelja Željka Mačeka, a nakon završetka projekta one će postati dio književnog fonda knjižnice pa će na raspolaganju biti i drugim učenicima.

Međimurje

Ostaje li Mursko Središće i šest okolnih općina bez veterinarske brige za male kućne ljubimce?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Veterinarska stanica u Murskom Središću postoji još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a usluge iste koriste građani Murskom Središća ali i mještani okolnih općina Vratišinec, Podturen, Selnica, Sveti Martin na Muri, Štrigova i Lendava.

Obzirom na trenutnu problematiku odnosno zatvaranja dijela ambulante, to jest usluge za male kućne ljubimce, iz Grada Mursko Središće ističu da je navedena usluga potrebna građanima Murskog Središća i okolnih općina kako bi stručan i iskusan tim doktora veterinarske medicine mogao pružati ljubimcima zdravstvenu skrb u najkraćem mogućem roku.

U cilju ponovnog otvorenja dijela veterinarske ambulante u Murskom Središću koja se bavi kućnim ljubimcima gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak uputio je zamolbu za potporom načelnicima susjednih općina da se zadrži usluga za male kućne ljubimce u Veterinarskoj ambulanti u Murskom Središće te je po primitku potpora upućen dopis privatnom vlasniku Veterinarske ambulante.

– Nadamo se da će iskazana potreba Grada i okolnih općina biti uvažena te da će ponovno bit omogućena zdravstvena skrb za kućne ljubimce u Murskom Središću. Očekujemo odgovor od vlasnika te ćemo s njim upoznati javnost – priopćili su iz Murskog Središća.

Nastavite čitati

Međimurje

KUU Zvon će u “Dobro jutro, Hrvatska” prezentirati župu i Općinu Mala Subotica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

KUU Zvon župne zajednice Mala Subotica će ove subote, 4. travnja, gostovati u HRT-ovoj emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”.

Tridesetak Zvonovaca će prezentirati župu i Općinu Mala Subotica kroz međimursku popevku, ples, nošnju, rukotvorine i naravno gastronomiju.

Nastup uživo se očekuje oko 10:20 sati, stoga budite pokraj malih ekrana i podržite naše čuvare kulturne tradicije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje