Povežite se s nama

Međimurje

Za zdravo i sigurno pogranično područje

Objavljeno:

- dana

U okviru sudjelovanja na projektu 2SoKroG, Javna ustanova za razvoj Međimurske županije REDEA bila je domaćin „peer review“ događanja, odnosno procesa stručne procjene na kojem su sudjelovali hrvatski i slovenski predstavnici projektnih partnera, predstavnici centara za socijalnu skrb, zavoda za zapošljavanje, društvenih poduzeća, jedinica lokalnih i regionalnih samouprava te ostali stručnjaci iz područja socijalne politike.

Potpora

Nakon što je u prosincu prošle godine u Ormožu održan prvi takav događaj, isti su se sudionici još jednom okupili u Tehnološko-inovacijskom centru Međimurje da bi evaluirali rezultate te ih iskoristili kao podlogu za pripremu smjernica u izradi modela na području javnih usluga socijalne aktivacije ranjivih ciljnih skupina.

Prisutnima se u ime domaćina obratila Ana Kralj, zamjenica ravnateljice Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA-e. Istaknula je da je njihov zadatak uhvatiti se ukoštac s problemima u različitim segmentima – od poduzetništva, poljoprivrede i turizma, preko zdravstva, pa sve do socijalne politike. Upravo se kod ovakvih projekata, dodaje Kralj, oslanjaju na europsku teritorijalnu suradnju kao jedan od mehanizama financiranja.

– Interreg program REDEA koristi u šest od 16 projekata koji su trenutno u provedbi, a partnerstva su izuzetno korisna jer od drugih država i regija možemo učiti: upravo sa Slovenijom imamo mnogo dodirnih točaka – zaključila je.

U ime Međimurske županije prisutne je pozdravio župan Matija Posavec, uz riječi potpore projektu koji, kako kaže, potencira potrebu za većom solidarnošću i boljom kvalitetom života u našim sredinama.

– Ovaj projekt pomaže skupinama ljudi koje su marginalizirane i teže se probijaju kroz život. Još jedan benefit je taj da se to čini europskim sredstvima, a povrh svega svi dionici razvijaju vlastite kompetencije. Vjerujem da ima mnogo pozitivnih primjera i u Hrvatskoj i u Sloveniji. Centar za socijalnu skrb Čakovec i udruge civilnog društva koje promiču prava osoba s invaliditetom sjajno rade svoj posao, a javni sektor u okviru Javne ustanove REDEA-e te ostalih stručnih službi tome daje pečat s temeljnim ciljem zajedničkog stvaranja optimističnije, zdravije i društvenije sredine – naveo je župan Posavec.

Projekt 2SoKroG vrijedan je nešto više od 4.200.000 kuna, a u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska sufinanciran je sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Hrvatski partneri na projektu su Centar za socijalnu skrb Čakovec, Javna ustanova za regionalni razvoj Varaždinske županije i Javna ustanova za regionalni razvoj Međimurske županije REDEA.

Međimurje

Besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera u ponedjeljak u Maloj Subotici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak, 29. travnja, od 8 sati u prostorijama Podružnice umirovljenika Mala Subotica (bivši matični ured) organizira se besplatno mjerenje krvnog tlaka i šećera.

Osim toga građani će moći doznati više informacija o šećernoj bolesti te dobiti korisne savjete.

Ovu akciju organizira Podružnica umirovljenika Mala Subotica.

Nastavite čitati

Međimurje

Stiže novi parket u sportsku dvoranu u Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo turizma i sporta krajem prosinca prošle godine objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za sufinanciranje izgradnje, obnove, održavanja, opremanja i rekonstrukcije sportskih građevina u 2024. godini na koji je Grad Mursko Središće prijavio projekt „Rekonstrukcija sportske dvorane u Murskom Središću – zamjena sportskog poda“

U srijedu, 24. travnja, gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak prisustvovao je potpisivanju i uručivanju Ugovora za spomenuti projekt u vrijednosti od 136.419,00 eura.

Sportska dvorana u Murskom Središću će tako uskoro dobiti novi sportski pod, a uskoro će se potpisati i ugovor u vrijednosti od 883.501,39 eura za kompletnu energetsku obnovu sportske dvorane – novi krov, fasada, prozori, rasvjeta, solari, toplinske pumpe…

Time će sportska dvorana svakako postati atraktivnije mjesto za sportske događaje, treniranje i natjecanja, a također će se time u idućim desetljećima osigurati funkcionalnost sportske dvorane i neće biti potrebe za nekim većim investicijskim ulaganjima.

Obzirom što je iz ova dva javna poziva Gradu Mursko Središće dodijeljeno više od milijun eura značajno se rasterećuje gradski proračun. Uz Grad Mursko Središće više jedinica lokalne samouprave iz Međimurske županije dobilo je sredstva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje