Povežite se s nama

Međimurje

Ervin Vičević: „Očekujem podršku i razumijevanje ministarstava!”

pikač

Objavljeno:

- dana

Iza Općine Selnica nekoliko je uspješnih godina, nakon što se zbog raznih peripetija našla u prilično teškoj situaciji.

Da vijesti budu još bolje, Općina je nedavno došla do sporazuma s Geodetskim zavodom Split u vezi sa sporom oko geodetske izmjere, koji je zbog, kako kaže načelnik Općine Selnica Ervin Vičević, neodgovornoga ponašanja jedne osobe, bivšega selničkog načelnika Anđelka Kovačića, prouzrokovao višemilijunsku štetu svim stanovnicima ove jedinice lokalne samouprave.

U skladu s uvjetima Izvansudske nagodbe, Općina Selnica će Geodetskom zavodu Split svakoga mjeseca u idućih sedam godina isplaćivati 70.000 kuna, odnosno ukupno oko 5,4 milijuna kuna. Podsjetimo, kako tvrdi Vičević, još 2009. godine bivši načelnik Općine Selnica, Anđelko Kovačić, bez znanja tadašnjeg Općinskog vijeća, potpisao je štetni ugovor za geodetsko-katastarsku izmjeru na području Općine Selnica. Radi se o katastarskim općinama Selnica i Zebanec. Ugovor je sklopljen s Državnom geodetskom upravom, a kao izvođač radova određen je Geodetski zavod d.d. Split.

Izvansudska nagodba

– Uz medijaciju Radimira Čačića uspjeli smo se nagoditi s Geodetskim zavodom. Potpisana je Izvansudska nagodba kojom se Zavodu obvezujemo isplatiti sredstva u visini od 5,4 milijuna kuna. Radi se o puno novca, no Općini će ostati dionice Međimurje-plina, za koje smo prethodno razmatrali da ih iskoristimo za plaćanje, a za sedam godina najteži period bit će iza nas – kaže Vičević. Sredstva za otplatu duga Geodetskomu zavodu iskoristit će preusmjeravanjem mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području. Dodaje da će ovakvo rješenje omogućiti Općini da i dalje potiče društvene i infrastrukturne projekte te razvoj svih naselja. Najavljuje dobivanje građevinske dozvole za projekt Kampa.

Selnički načelnik kaže da su završeni i projekti za promociju pikača te projekt ceste u Gornjem Zebancu. Kraju ide i izrada projekta za Spomen park nafte.

Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina

– Prošle godine konačno se počela graditi cesta u Bukovcu na koju su mještani čekali više od 30 godina. Vlastitim sredstvima asfaltirali smo 700 metara. Nažalost, u Selnici imamo još puno kilometara cesta koje treba asfaltirati pa stoga i očekujem pomoć ministarstava i dodjelu sredstava. Dovršena je i druga faza uređenja stare škole u Selnici, pri čemu je zamijenjeno krovište, ugrađena nova stolarija te postavljena fasada, uvedeno centralno grijanje na plin, ugrađeni radijatori, napravljen novi sanitarni čvor i prostorija sa zasebnim toaletom za članove KUD-a. Ministarstvo kulture pritom je sufinanciralo projekt s 200 tisuća kuna, a Općina uložila još 205 tisuća.

Slijedi treća faza obnove nakon čega se u zgradu sigurno neće morati ulagati idućih 50 godina. Očekujem podršku Županije, budući da zbog eksploatacije plina na području Selnice, odnosno plinske rente, ona dobiva 400-tinjak tisuća kuna godišnje. S obzirom na to koliko su druge općine dobile proteklih godina, mislim da je vrijeme da i mi ostali dođemo na red – odlučan je Vičević.

Turistički potencijal

Kaže da prate sve natječaje i javljaju se kamo god stignu. Načelnik, čija je Općina prijavila projekt izgradnje dječjeg vrtića, prije nekoliko je mjeseci u prostorijama Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju potpisao ugovor u sklopu programa „Ulaganje u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“. Što se tiče Spomen parka nafte, dio sredstava za projekt, čija izrada ide kraju, trebali bi dobiti u lipnju. Kaže da će nastaviti i s promocijom pikača kao simbolom Selnice i Međimurja.

Sredstva za otplatu duga Geodetskom zavodu iskoristit će preusmjeravanjem sredstava od mjesečne plinske rente koju Općina dobiva od INA-e za eksploataciju plina na tri polja na njezinu području

pikač

– Budući da je aktualan završetak fašničkog veselja, mislim da je svima jasno o kakvom se turističkom potencijalu radi! Pikač nije samo simbol Selnice, već može postati međunarodno prepoznatljiv međimurski brend. Nastavit ćemo s obilježavanjem Dana pikača, koji će se ove godine održati u subotu, 20. srpnja. Na manifestaciji ćemo ugostiti neko kulturno-umjetničko društvo, možda iz Slovenije, a nastupit će i Mirko Švenda Žiga, budući da smo prihvatili njegovu ideju koncerta u svakoj općini povodom stote obljetnice pripojenja Međimurja matici domovini. Upravo zbog pikačeva značaja me osobno pogađaju događaji poput čak tri spaljivanja velikoga pikača koji se nalazi na ulazu u Selnicu.

Moram napomenuti da je osoba za koju se sumnja da je počinitelj prvoga spaljivanja na radu u Njemačkoj te nije dostupna, no radi se o pojedincu kojem je Općina svojedobno pomogla, posebice njegovoj obitelji. Drugo spaljivanje je riješeno: maloljetna osoba koja se pokazala odgovornom platila je polovicu procijenjene odštete, dok drugu polovicu odrađuje. Što se trećega spaljivanja tiče, istražne radnje su još uvijek u tijeku. Nadam se da ćemo u dogledno vrijeme u potpunosti moći zaboraviti na vandalizam i štetne ugovore! – u optimističnome tonu završava načelnik Vičević.

Prva u Međimurju

Valja spomenuti da je prošle godine energetski obnovljena Osnovna škola Selnica te je postala prvom školom u Međimurju koja je opremljena solarnim kolektorima. Ukupna vrijednost projekta bila je 2,2 milijuna kuna. Na području Općine uskoro će krenuti i konstrukcija te priključenje na kanalizaciju, nastavak izgradnje pješačke staze te izgradnja ugibališta kod škole. Kraju ide i natječaj za kupnju novog vozila Dobrovoljnoga vatrogasnog društva. Osobito važnim za mještane načelnik smatra i projekt izgradnje Vatrogasnoga doma koji bi se trebao financirati sredstvima iz europskih fondova.

Međimurje

U čakovečkom Centru za kulturu održana svečana promocija studenata ekonomije, računarstva i održivog razvoja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimursko veleučilište u Čakovcu u čakovečkom Centru za kulturu Čakovec održalo je svečanu promociju prvostupnica i prvostupnika ekonomije, inženjera računarstva, inženjera održivog razvoja te magistri i magistara ekonomije.

Dekan MEV-a Igor Klopotan naglasio je ulogu studenata i njihovu borbu za izjednačenje vrijednosti ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija, što je rezultiralo time da Međimursko veleučilište u Čakovcu danas može promovirati drugu generaciju s titulom magistara ekonomije.

– Borba je trajala dugo jer smo nailazili na veliku opstrukciju da se ne izjednače veleučilišne titule sa sveučilišnim. Ali zahvaljujući borbi vas, studenata i Zbora veleučilišta, uspjeli smo izjednačiti 300 ECTS bodova sa stručnih i sveučilišnih studija. Velika razlika u izvođenju nastave ne postoji jer isti profesori predaju na fakultetima, isti profesori rade na veleučilištima, među predavačima su doktori znanosti. Konačno smo uspjeli, vi ste druga generacija, odnosno druga promocija kojoj dajemo titulu magistri i magistara ekonomije – istaknuo je Klopotan.

Dekan MEV-a najavom o mogućnosti nastavka studija razveselio je studente računarstva. Naime, uskoro će se prema Agenciji za znanost i visoko obrazovanje uputiti elaborat pa su očekivanja da će se s nastavkom studiranja na smjeru računarstva u Čakovcu moći krenuti već za godinu dana.

Dekan Klopotan također je naglasio važnost veleučilišta s obzirom na činjenicu da okupljaju gotovo 20 posto studentske populacije. Naime, riječ je o 26.000 studenata i kada im se pribroje studenti koji studiraju stručne studije na sveučilištima, dolazi se do broja od 47.000 studenata.

– Stoga, naša borba za struku vrijedi i za sveučilišta koja također imaju stručne studije. Stručni studij koji izvode veleučilišta nedvojbeno generiraju visoku zaposlenost i to dolazi do izražaja kada na tržištu rada nema dovoljno mladih. A  tome smo svjedočili zadnjih nekoliko godina. Naši studenti brzo usvajaju znanja i brzo se zapošljavaju – poručio je Klopotan, pohvalivši pritom studente na njihovom angažmanu i uloženom trudu.

Uslijedio je svečani dio programa promocije.

– Položili smo sve propisane ispite i obranili završne i diplomske radove na studijima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu. U ime svojih kolegica i kolega te u svoje osobno ime, molim da nas promovirate u zvanje prvostupnika inženjerstva računalstva, prvostupnika ekonomije, prvostupnika inženjera održivog razvoja i magistra ekonomije – rekla je studentica Bosiljka Oletić.

Nastavite čitati

Međimurje

Pridružite se 5. svibnja popularnoj biciklijadi „Stazama Općine Nedelišće“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Turistička zajednica Općine Nedelišće poziva na još jedno izdanje biciklijade „Stazama Općine Nedelišće“.

Svi željni druženja u prirodi i rekreacije doći će na svoje u nedjelju, 5. svibnja.

Početak biciklijade je u 10 sati kod Lovačkog doma u Nedelišću, a okupljanje i preuzimanje bonova za jelo i piće uz kotizaciju od 5 eura već od 9 sati. Za sve sudionike osigurana je okrjepa na punktovima u Slakovcu (kod Čige) i Gornjem Hrašćanu (Stara kovačnica) te tradicionalni ručak na završetku rute kod Lovačkog doma u Nedelišću.

Biciklijada je namijenjena svim uzrastima, a ovisno o vlastitim afinitetima opredijeliti se možete za kraću ili dužu dionicu u duljini od 22 odnosno 33 kilometara. Dijelom asfaltirane, dijelom makadamske, staze su većinom ravničarske i primjerene zahtjevnosti, dok je za djecu do 16 godina obavezno nošenje kacige.

Kako bi olakšali i ubrzali prijavu svih biciklista od ove godine Turistička zajednica Općine Nedelišće uvela je e-prijavnice za sve sudionike. E-prijavnicu popunite na stranici sbajkomilinanoge.hr –

https://sbajkomilinanoge.hr/page/novost/blog/otvorene-prijave-za-proljetnu-biciklijadu-30

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje