Povežite se s nama

Život i društvo

„Djevojčica suncokret“ Mirna iz Varaždina ruši sve granice, ali uskoro će se s obitelji morati iseliti, a nemaju kamo!

Objavljeno:

- dana

Mirna Roginek desetogodišnja je odlična učenica 3. b razreda IV. osnovne škole Varaždin. Voli učiti, plivati, plesati, družiti se i igrati… zapravo, voli sve što vole djeca njezine dobi, ali ona uz sebe ima jednoga životnog suputnika – zahtjevnog prijatelja pod omraženim imenom Downov sindrom.

S tim prijateljem pred malenu su djevojčicu od rođenja postavljene neke granice koje Mirna, zajedno sa svojom samohranom majkom, sestrama i zaraznim osmijehom na licu, neumorno ruši.

Prelaženje granica

Jedan od izazova bio je upis u osnovnu školu. Mirnina majka pohvalila je učiteljicu, koja se s Downovim sindromom susrela tek kad je upoznala djevojčicu.

– Kada smo došli u prvi razred, rekla mi je da ne zna ništa o Downu. Ja sam rekla da ni ja prije nisam znala i da još uvijek ne znam gotovo ništa o Downovom sindromu u školi te da ćemo skupa učiti: ja učiteljicu, ona mene… Mirna nas. Uspjeli smo se snaći, zapravo, ona je srušila sve granice koje sam bila postavila. S druge strane, učiteljica je jako dobra i puno se trudi – rekla je majka te dodala da Mirna radi po prilagođenom programu uz pomoć svoje asistentice.

Objasnila je da postoje lakši i teži periodi, da puno treba raditi i gotovo uvijek biti uz nju, pa i onda kada, primjerice, piše zadaću. Sve predmete prati s drugom djecom, jedino joj matematika ide teže, pa tu malo zaostaje. No, sve drugo uz jako puno volje obradi jednako kao i svi.

Svojom nevjerojatno pozitivnom energijom, vedrinom, druželjubivošću i voljom za učenjem Mirna širi radost i brzo osvoji svačije srce

Otvorena sredina

– Dobro je to što smo naletjele na otvorenu sredinu. Djeca su je prihvatila, roditelji su je prihvatili, zovu je na rođendane… Asistentica joj pomaže maksimalno. Dobro je da je s vršnjacima jer je to za nju stimulirajuća sredina. Onda se trudi još više, hoće raditi kao i oni. Svi govorimo: „Idemo do petog razreda, pa ćemo vidjeti kako bude dalje“, ali ja se potajno nadam da ćemo ići do osmog razreda, pa ćemo onda vidjeti kako dalje – ispričala je majka.

Djevojčica je od ranog jutra vrlo aktivna, naučila se rolati, želi naučiti voziti bicikl, voli čitati, a plivanje joj odlično ide, pa će uskoro krenuti i na natjecanja. Kažu da kada vježbaju neke riječi, ponovi ih 10, 15 ili 20 puta. Ako i ne ide, ne odustaje dok ih ne izgovori, i onda nastupa velika sreća koja im daje snage da i dalje budu uporni.

Mirna je „djevojčica suncokret“ koja svojom nevjerojatno pozitivnom energijom, vedrinom, druželjubivošću i voljom za učenjem širi radost i brzo osvoji svačije srce. U vrtić je krenula s tri i pol godine, kada su se doselile u Varaždin, i to u tada novootvoreni vrtić na drugom kraju grada od njihova mjesta prebivanja jer su ostali vrtići bili popunjeni. Tamo je svakog dana istim putom išla s mamom pješice.

– Išle smo uvijek po istoj ruti i nije bilo čovjeka po putu koji je nije znao. Ako nas nekoliko dana nije bilo, onda su pitali za nju – rekla je.

„Ona je moja učiteljica. Promijenila mi je pogled na život i naučila me voljeti i poštovati sebe.“ Mirnina majka

Već dugo Sunce sja, ali…

Mirna je treće dijete. Njezina sestra, koja sada ima 16 godina, imala je problema sa srcem te je s pet mjeseci imala tešku operaciju. Za Mirnu majka nije znala da ima Downov sindrom dok se nije rodila i to je, naravno, bilo potresno i teško prihvatljivo saznanje zbog kojeg mjesecima nije spavala. U svemu im je od velike pomoći bila treća, odnosno najstarija kći, koja sada živi s mužem i ima malo dijete.

– Često, kada me pitaju, kažem: „Tada mi se nadvio crni oblak nad glavom, a onda ga je Mirna samo rastjerala“. I nema ga, već dugo Sunce sja – rekla je majka i dodala da su Mirninog suputnika Downa prihvatili kao prijatelja koji ih u životu uči novim stvarima.

– Ona je moja mala učiteljica. Promijenila mi je život 100 posto, promijenila mi je pogled na svijet. Stvari koje su me nekad živcirale i brinule sada gledam drugačije. Ona me naučila voljeti i poštovati sebe. Taj naš prijatelj Down i mi idemo dalje – zaključila je.

Neizvjesna sudbina

Ipak, uza sve prelaženje granica, ova je obitelj naišla na jednu prepreku na koju djevojčica i njezina majka ne mogu dovoljno utjecati, a to je neizvjesno stambeno pitanje. Naime, obitelj živi u podstanarstvu, a stanodavac im je svojom susretljivošću omogućio da ondje prebivaju po prihvatljivoj cijeni najma. Nedavno ih je snašla vrlo nezahvalna situacija – uskoro se moraju iseliti zbog njegovih obiteljskih razloga. Mirnina majka sa svojim primanjima financijski ne može podnijeti iznajmljivanje drugog stana, stoga je bila primorana predati zahtjev za gradski stan u kojem bi živjela s Mirnom i još jednom maloljetnom kćeri. Uz sva objašnjenja i višestruke pokušaje, nikako ne može doći na red za gradski stan.

Preostaje se nadati da će netko iz Gradskih stanova pročitati ovaj tekst, upoznati Mirnu, pa njoj i obitelji omogućiti ono što svatko zaslužuje – sretno djetinjstvo i siguran dom.

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Siggy je svjetska prvakinja, a ona i njezin vlasnik Danijel Novak dolaze iz Preloga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek primio je u Gradskoj vijećnici svjetskog prvaka – ženku engleskog buldoga Jack&Jim I’m Siggy i njezinog vlasnika Danijela Novaka iz Preloga.

Ovim se naslovom ponosni vlasnik i dugogodišnji uzgajivač pasa Danijel Novak okitio na najvećem svjetskom kinološkom događanju održanom proteklog tjedna u Hrvatskoj. Jack&Jim I’m Siggy, koja je stara pet mjeseci, je proglašena najboljim ženskim štenetom u pasmini buldoga. Veliko je to priznanje i za uzgajivača Danijela Novaka i njegovu uzgajivačnicu Jack&Jim, koje pokazuje veliku kvalitetu uzgoja i rada, u koji je uloženo mnogo ljubavi i truda.

U Zagrebu je, na prostoru Zagrebačkog velesajma, krajem mjeseca travnja održano ovogodišnje najveće svjetsko kinološko događanje – World Dog Show 2024. Zagreb je tako od 24. do 28. travnja postao svjetsko središte ljubitelja i vlasnika omiljenih četveronožnih ljubimaca iz cijeloga svijeta, a izložba je ugostila više od 23.000 pasa i izlagača.

Posjetitelji su mogli vidjeti više od 300 različitih pasmina, koje su pokazali izlagači iz više od 70 zemalja svijeta, od kojih su najbrojnije bile zlatni retriever, welsh corgi pembroke, njemački patuljasti špic pomeranac, labrador retriever, rodezijski ridžbek, vipet, sibirski haski, engleski bulldog, engleski koker španijel, graničarski koli, bigl i škotski ovčar duge dlake.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje