Povežite se s nama

Život i društvo

Zbog gužvi tijekom Špancirfesta, dio građana imat će besplatan alternativni parking

Objavljeno:

- dana

Varaždincima koji stanuju ili imaju poslovne prostore u gradskoj jezgri, Grad Varaždin nudi besplatan alternativni parking tijekom trajanja Špancirfesta.

Ova pogodnost odnosi se samo na one stanovnike i korisnike poslovnih prostora koji ne mogu pristupiti osobnim vozilom do svog dvorišta, u terminu od 23. kolovoza do 1. rujna 2019. godine.

Pravo na besplatno parkiranje imaju stanari, korisnici poslovnih prostora koji imaju prebivalište/sjedište u slijedećim Ulicama: Trg kralja Tomislava, Franjevački trg, Trg Miljenka Stančića, Trg slobode, Ulica Silvija Strahimira Kranjčevića, Gajeva ulica, Bakačeva ulica, Uršulinska ulica, Ulica Ivana Padovca, Ulica Janka Draškovića, Uska ulica, Ulica Ivana Gundulića i Školska ulica.

Kako bi ostvarili pravo na korištenje parkirališta za vrijeme trajanja Festivala, prethodno navedene osobe Zaključka dužne su podnijeti Upravnom odjelu Zahtjev za osiguranje parkirališta za vrijeme trajanja Festivala najkasnije do 30. lipnja 2019. godine, uz prilaganje tražene dokumentacije.

Obrazac zahtjeva biti će objavljen na službenim web stranicama Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada Varaždina ili se može osobno preuzeti u Upravnom odjelu za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša na adresi Trg slobode 12/II, Varaždin i Turističkoj zajednici Grada Varaždina, Ulica Ivana Padovca 3, Varaždin.

 

Život i društvo

FOTO Evo kako je bilo na proslavama Praznika rada u Novom Marofu, Trakošćanu i Martijancu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Bednja i Turistička zajednica Trakošćan i ove su godine pripremile bogati zabavni i kulturni program na Trakošćanu povodom obilježavanja Međunarodnog praznika rada. Brojni okupljeni mogli su uživati u lijepom vremenu i raznolikom sadržaju, upotpunjenima čarobnom kulisom dvorca Trakošćan.

Program je započeo već iza 9 sati nastupom kuburaša, članova Kuburaškog društva „Prva kubura Višnjica”. Svoje mjesto potom su zauzeli članovi Limene glazbe DVD-a Bednja. Program je nastavljen nastupima KUD-a Josip Genc Bednja, KUD-a „Cvetlinski zvon” Cvetlin i KUD-a Josip Jedvaj Vrbno. Za nastavak dobre zabave pobrinuli su se uvijek raspoloženi članovi glazbenog sastava Kavaliri.

Već po tradiciji, za bogatu gastronomsku i ugostiteljsku ponudu u podnožju dvorca, na ulazu u muzejski kompleks, zadužen je bio Hotel Trakošćan.

– Okupljanje i druženje na Trakošćanu na 1. maj, Međunarodni praznik rada, jedno je od najljepših ovakvih druženja u našoj, ali i okolnim županijama. Stoga ne čudi veliki broj posjetitelja jer osim tradicionalnih sadržaja koji su neizostavni dio programa obilježavanja Praznika rada, druženje na Trakošćanu nudi i mogućnost boravka u prirodi, opuštanje uz razne rekreativne sadržaje ili pak uživanje u bogatom kulturnom i povijesnom nasljeđu ovoga kraja. Poslužilo nas je i lijepo vrijeme tako da su uistinu svi mogli uživati – poručio je Damir Poljak, načelnik Općine Bednja.

Prije početka obilježavanja Međunarodnog praznika rada, a povodom 29. obljetnice VRO Bljesak, izaslanstvo Općine Bednja, predvođeno načelnikom Damirom Poljakom i predsjednikom Općinskog vijeća Vladimirom Kramarićem i predsjednikom Udruge branitelja Hrvatske Općine Bednja Stjepanom Galincem i članovima udruge i udruge HVIDRE zapalili su svijeće kod Spomen parka braniteljima Domovinskog rata.

Novi Marof

I ove je godine Grad Novi Marof  u suradnji s Planinarskim društvom Grebengrad organizirao proslavu Međunarodnog praznika rada na Grebengradu te obilježavanje obljetnice vojno-redarstvene akcije „Bljesak“, dok je na Šejanu tradicionalno druženje organizirao novomarofski ogranak Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata.

Proslava Praznika rada na Grebengradu jedna je od najmasovnijih u Varaždinskoj županiji, što i ne čudi, budući da je odličan spoj rekreacije, izleta u prirodu te zabave i druženja, a proslavi se, kao i ranijih godina, pridružio i novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Iz godine u godinu na Grebengrad dolazi sve više ljudi kako bi uživali u tradicionalno odličnom grahu, no znaju i da ovdje nudimo mnogo više od toga, a to su prekrasna priroda i naša utvrda Grebengrad. Upravo iz tih razloga, ovdje se svake godine okupe brojni građani, ne samo s novomarofskog područja, nego iz cijele Varaždinske županije, pa i šire – rekao je Jenkač uputivši okupljenima prazničnu čestitku.

Osim na Grebengradu, građani su se družili i na lokaciji Šejan, gdje je osim graha u ponudi bilo i meso s roštilja, a za dobru atmosferu bio je zadužen OK band iz Križevaca.

Na zadovoljstvo velikih i malih, proslava Međunarodnog praznika rada ove je godine obogaćena i novim sadržajima. Naime, prvi je put u novomarofskom Sportskom parku održan ulični malonogometni turnir u organizaciji ŠD New Marof City, a na istoj lokaciji posjetitelje su dočekali  grah, napuhanac te igre za djecu i odrasle, organizirane u suradnji s NK Novi Marof. Na travnatom terenu uživalo se u odbojci, graničaru, badmintonu, ali i zagorskom bočanju.

– Novi su sadržaji očito pun pogodak! Često govorimo koliko su važni sport i rekreacija, boravak na otvorenom i druženje, kako za odrasle, tako još više za naše mališane. Mogu obećati da će i ovo događanje u našem Sportskom parku postati tradicionalno, stoga očekujem da ćemo naredne godine proslaviti Međunarodni praznik rada u još većem društvu – zaključio je gradonačelnik Jenkač.

Martijanec

Širom Varaždinske županije organizirana su brojna obilježavanja Međunarodnog praznika rada a tako je bilo i u Općini Martijanec gdje je organizirana podjela prvomajskoga grada i druženje mještana na Plitvici u Hrastovljanu. Lijepo vrijeme okupilo je veliki broj mještana te one najmlađe budući je Općina organizirala posebne sadržaje upravo za njih.

– Drago mi je što su se naši sumještani odlučili proslavi Međunarodni praznik rada ovdje u Hrastvoljanu na našoj Plitvici. Ovo je naše poznato izletište koje nudi odlične mogućnosti boravka u prirodi, nudi mogućnosti gotovo idealnog izleta u priorodu a odaziv mještana to potvrđuje – kazao je načelnik Općine Martijanec koji je zajedno sa svojim sumještanima proslavio Međunarodni praznik rada.

Inače, lokacija kod starog mlina, gdje je obilježen Međunarodni praznik rada, ornitološki je netaknuti biser Općine Martijanec koji obiluje mnoštvom drveća, ptica, divljih životinja i riba. Na rijeci Plitivici i samom jezeru nalazi se dobro očuvan objekt vodenice-starog mlina s originalnim željeznim kotačem, jedan od zadnjih spomenika mlinske arhitekture na rijeci Plitvici. Sve to kao i uređen okoliš taj prostor čini jednim od najljepših izletišta u ovom dijelu županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Kod Mačkovca otvorena edukativno-poučna gljivarska staza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U šumi Balogovec kod Mačkovca Gljivarsko društvo „Smrčak“ iz Čakovca otvorilo je u srijedu edukativno-poučnu gljivarsku stazu. Na postavljenih 16 ploča stavljene su fotografije gljiva koje se mogu pronaći u našim šumama te njihov opis uz naravno podatke o tome jesu li sigurne za jelo.

Poučna staza uređena je uz prostore koje već gotovo trideset godina koristi Gljivarsko društvo „Smrčak“, te je dio njihovih planova. Kako je predstavljajući ovaj projekt okupljenim gljivarima, ali i prijateljima prirode, rekao predsjednik Gljivarskog društva „Smrčak“ Marijan Sabolić, ideja je da građani, ali i učenici imaju mjesto gdje u prirodi mogu naučiti nešto o gljivama. Ovo je tek početak, rekao je Sabolić, jer namjeravaju postaviti 40-ak tabli.

Otvaranju staze i prigodnom druženju nazočila je i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, koja je tom prilikom istaknula da nam treba više ovakvih projekta, koji će svima nama, a posebno školskoj djeci prezentirati naše prirodne ljepote te im omogućiti da se upravo u šumi, prirodnom staništu gljiva, uče o njima.

Stoga je odlično što su gljivari već kontaktirali međimurske osnovne škole i što postoji interes da dio terenske nastave iz biologije obave upravo ovdje, rekla je čakovečka gradonačelnica.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje