Povežite se s nama

Međimurje

U Svetoj Mariji na 21. smotri zborova predstavili se vokalni sastavi iz cijelog Međimurja

Objavljeno:

- dana

U Svetoj Mariji je 16. lipnja održana 21. smotra pjevačkih zborova i vokalnih sastava.

Smotra je otvorena u 15 sati uvodom i pozdravnom riječju.
– Ovo je veliko finale vašega godišnjeg rada, što znači da sada možete spokojno na odmor! – prilikom otvaranja Smotre je rekao predsjednik Zajednice HKUUMŽ Dejan Buvač.

Izvođači

Publici su se najprije predstavili zborovi koji su nastupali u konkurenciji za Državni susret hrvatskih zborova: Pjevački zbor “Josip Vrhovski” iz Nedelišća (dirigent Branimir Magdalenić), koji se predstavio “Istarskim svatovcem” Branka Starca, “Ave Mariom” Jakoba Arcadelta, skladbom “Kad igra kolo” Borisa Papandopula i “Zagorskom pjesmom” Josipa Štolcera Slavenskoga, te Pjevački zbor “Josip Štolcer Slavenski” iz Čakovca koji je izveo “Jubilate Deo” Pawela Lukaszewskoga, “Il est bel et bon” Pierrea Passeraua, “Zelenu dobravu” Josipa Štolcera Slavenskoga u obradi Senke Bašek-Šamec, ujedno dirigentice Zbora, (solistica Klementina Vodušek) i “Don’t worry, be happy” Bobbyja McFerrina u obradi Marija Jageca.

Nastupili su i Pjevački zbor “Sveti Juraj na Bregu” iz Pleškovca (dirigent Milovan Horvat), Mješoviti pjevački zbor “Dr. Vinko Žganec” iz Vratišinca (dirigent Tomislav Cvrtila) te Mješoviti pjevački zbor Udruge “Prijatelji svetog Roka” iz Draškovca (dirigentice Vesna Tota i Margita Blažeka). Publici su se predstavile i vokalne skupine: Mješovita grupa pjevača KUD-a Mačkovec uz pratnju tamburaša (voditeljica vokalne skupine: Tihana Novak), Ženska pjevačka skupina KUD-a Goričan (voditelj Andrija Ribić), Muška vokalna skupina PZ-a Sveti Juraj na Bregu iz Pleškovca (voditelj Milovan Horvat), Ženska vokalna skupina KUD-a Katruže iz Ivanovca (voditelj Đuro Horvat), KUU “Društvo žena Gornji Kraljevec” (voditeljica Julijana Kočila), Muška vokalna skupina KUD-a Katruže iz Ivanovca (voditelj Đuro Horvat), Ženska vokalna skupina KUU “Veseli Međimurci” iz Čakovca (voditeljica Lana Magdalenić Cvrtila), Ženska vokalna skupina KUU Zasadbreg (voditeljica Ivana Tkalec), Ženska vokalna skupina Pučpuljike iz Čakovca (voditeljica Stella Cimerman) te Vokalni sastav Fijolice iz Ljubljane (voditelj Marko Tiran).

Sve zborove i vokalne sastave budno su pratili selektori Hrvatskoga sabora kulture, Marija Ramljak i Dražen Kurilovčan.

Susret u Rovinju

Hrvatski sabor kulture Državni susret hrvatskih zborova kontinuirano organizira od 1968. godine. Sa svake smotre ili samostalnog preslušavanja za Susret po preporuci selektora može se kvalificirati po jedan zbor. Iznimno, nakon svih preslušanih nastupa, selektor može predložiti jednog dodatnog predstavnika s održane smotre.

Susret hrvatskih pjevačkih zborova zborski je festival od nacionalne važnosti s dugogodišnjom tradicijom koji na godišnjoj razini okuplja najbolje hrvatske zborove, s ukupno više od 600 pjevača. Ova razglednica hrvatskog zborskog amaterizma zamišljena je kao natjecanje i susret ljubitelja zborskog pjevanja.

Isto tako, na Smotri su sudjelovali i vokalni sastavi, koji su također dobili priliku kvalificirati se na državni Susret hrvatskih malih vokalnih sastava u Sisku.

Zborovi koji se svojim nastupom na Smotri kvalificiraju za neki od susreta, automatski stječu pravo na osvajanje jedne od plaketa Susreta – Brončane, Srebrne ili Zlatne. Rezultati Smotre u Svetoj Mariji saznat će se kad selektori pošalju izvještaj. Suorganizator Smotre u Svetoj Mariji je HDS ZAMP, dok su pokrovitelji Turistička zajednica Međimurske županije i Hrvatski sabor kulture. Materijalnu potporu pružili su Međimurska županija, Ministarstvo kulture RH i Općina Sveta Marija, dok je generalni donator tvrtka Međimurje-plin.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje