Povežite se s nama

Život i društvo

Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU

Objavljeno:

- dana

Od 16. do 18. kolovoza u Općini Vinica je proveden EU projekt na kojem je bilo riječi o odgovornom i održivom razvoju turizma i baštini Europske unije uz potporu od 25.000 eura

Svečano potpisivanje Povelje o bratimljenju Općine Vinica, slovenske Općine Radenci, albanske Općine Vlora i talijanske Općine Castrocaro Terme e Terra del Sole bio je središnji dio programa u sklopu projekta koji je ovog vikenda održan u Vinici.

Riječ je o projektu koji je podržan od strane Europske unije kroz program „Europa za građane“ uz sudjelovanje partnera Udruge mladih UMAMI Vinica, Turističke zajednice Varaždinske županije, Arboretuma Volčji potok i Javnog zavoda za zaštitu kulturne baštine Republike Slovenije. Njegov je cilj bio kroz međusobno upoznavanje sudionika i partnera na projektu te konferenciju „Poslovi budućnosti za pomlađivanje baštine EU“ predstaviti modele odgovornog i održivog razvoja turizma i europske baštine.

O viničkom primjeru ulaganja u obnovu kulturno-povijesnih znamenitosti govorio je na konferenciji općinski načelnik Marijan Kostanjevac, ističući da bi se puno pozitivnih primjera o kojima je bilo riječi na konferenciji sigurno u nekim budućim EU projektima moglo realizirati i u Vinici, za što će od velike važnosti zasigurno biti veze i kontakti koje su sudionici ostvarili tijekom trodnevnog druženja.

Vrijednost ovog projekta naglasio je i novoizabrani EU parlamentarac Tomislav Sokol, koji je rekao da mu je drago što su u njega uključeni mladi koji mogu kroz ovakve i slične projekte iskoristiti brojne mogućnosti koje Europske unija nudi, a odnose se prvenstveno na obrazovanje, te je posebno pozdravio dolazak Centra kompetentnosti u Vinicu.

Tijekom konferencije, ali i cijeloga trodnevnog druženja, najviše je riječi bilo o pozitivnim primjerima korištenja kulturne baštine uz razmjenu iskustava, s obzirom na to da su općine partneri na projektu poznate turističke destinacije. U sklopu okruglog stola o budućoj suradnji među općinama i partnerima održana je radionica na temu „Karte poslova budućnosti u području EU baštine i turizma“, a u parku Arboretum Opeka kreativne radionice uz izložbu radova te prijedloga obnove kulturne baštine. Uz popratne programe projekta poput Town Twinning festivala mladih i prikazivanje filma Kerekesh teatra, organiziran je doručak u parku Opeka uz prezentaciju autohtonih jela viničkoga kraja.

Život i društvo

Ovako će izgledati sportski centar u Majerju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nogometno igralište s umjetnom travom, odbojka na pijesku, vanjska teretana, košarkaško igralište, atletska staza novi sportski centar i to u Majerju.

Nisu to nikakvi pusti snovi. Na tome se već dobrano radi. I priča je svakim danom sve realnija jer su nam odobrena sredstva Ministarstva turizma i sporta u iznosu od čak 210.000 eura.

– Za Općinu Petrijanec to je strašno važan projekt. Zbog odličnih rezultata koje postižu naši nogometni klubovi u 2. ŽNL i općinski nogometni centar, ali i zbog truda trenera i volontera u klubovima i sve te djece u nogometnom centru Orač – Nova Ves svim klubovima u našoj Općini ovo će biti nagrada za marljivi rad ali u olakšanje roditeljima koji podržavaju djecu u treniranju ovog popularnog sporta. S takvim centrom Petrijanec kao općina bila bi daleko prepoznatljivija, a bilo bi to i mjesto okupljanja i druženja svih mještana ne samo na nogometnom terenu, nego i u vanjskoj teretani, atletskoj stazi, košarci ili odbojci na pijesku. Zaista se veselim što ćemo napraviti najveći infrastrukturni projekt u području sporta od osnutka Općine Petrijanec – rekao je načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Nastavite čitati

Život i društvo

Dolazeći tjedan bit će uglavnom sunčan, malo kiše s utorka na srijedu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Sjever Hrvatske očekuje uglavnom sunčani tjedan, pokazuje sedmodnevna prognoza DHMZ-a.

Ponedjeljak, 6. svibnja, bit će uglavnom sunčan, a dnevna temperatura ide do 23 °C.

Utorak će biti uglavnom oblačan, a u večernjim satima trebalo bi pasti nešto kiše. Kiša se očekuje i tijekom srijede ujutro, a potom se očekuje razvedravanje. Tijekom ova dva dana temperatura neće prelaziti 20 °C.

Sve do nedjelje, 12. svibnja, najviše će nas pratiti sunce. Danju temperatura neće prelaziti 21 °C.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje