Povežite se s nama

Međimurje

U subotu u Scheierici projekcija filma „Zauvijek“ i razgovor s umjetnicom Monikom Rusak

Objavljeno:

- dana

U subotu, 9. studenoga, u Scheierovoj zgradi projicirat će se kratki dokumentarno-eksperimentalni film „Zauvijek“ mlade varaždinske umjetnice Monike Rusak, nastalog u sklopu diplomskog rada.

Nakon projekcije filma slijedi prezentacija o dokumentarno-eksperimentalnim značajkama filma te razgovor s umjetnicom o filmu, produkcijskim i postprodukcijskim procesima.

Film govori o prolaznosti života i (us)trajnosti najvećih životnih vrijednosti.

U filmu su korišteni zvučni zapisi dokumentarnih snimaka razgovora s protagonisticom, R. J. (92), oko čije se životne priče gradi nelinearni narativ. Prolaznost života prikazana je pomoću simbolike vode kao glavnog pokretača priče koja u prenesenom značenju prikazuje izgubljenu ljubav protagonistice, a prikazi pejzaža uz Dravu kod Varaždina, kao i ostale scene u kojima se voda pojavljuje u različitim oblicima, glavni su okviri unutar kojih se odvija prošlost i sadašnjost jedne žene.

Želja mlade redateljice je govoriti o trećoj dobi života i ljubavi kao glavnom osloncu u starosti koja ne treba predstavljati tugu, već i sreću u kojoj treba uživati u svakom trenutku.

O autorici

Monika Rusak je rođena 1991. godine u Varaždinu. Završila je Elektrostrojarsku školu u Varaždinu, smjer Medijski tehničar te preddiplomski stručni studij Multimedije, oblikovanje i primjene, Sveučilišta Sjever u Varaždinu. Diplomski studij završila je na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci – studij Medijske umjetnosti i prakse (Intermedija) pod mentorstvom izv. prof. art. Nadije Mustapić (MFA) i izv. prof. art. Ingeborg Fülepp, mag. art. Članica je HDLU Varaždin, a mediji kojima se bavi i putem kojih se izražava su fotografija i film.

Međimurje

Ukusni kotlić i zabava uz tamburaše 18. svibnja na manifestaciji “Što smo, kaj smo i kak kuhamo”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kao uvod u Dane grada i Ljeto uz Muru i ove godine održava se manifestacija „Što smo, kaj smo i kak kuhamo“, tradicionalno kuhanje kotlića 18. svibnja, a dobra zabava je zagarantirana.

Kuhanje započinje u ranim jutarnjim satima, dok će podjela delicija započeti u 11 sati na izletištu „Fusek“ u Murskom Središću, a svoje umijeće pokazat će Mjesni odbori Mursko Središće, Peklenica, Križovec, Hlapičina, Štrukovec i Sitnice.

Jela će biti besplatno podijeljena posjetiteljima, a za dobru atmosferu pobrinut će se tamburaški sastav „Prim“.

Nastavite čitati

Međimurje

Mraz pogodio područja Murskog Središća i Štrigove pa je proglašena prirodna nepogoda

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu od mraza za Grad Mursko Središće i Općinu Štrigova, gdje je mraz u razdoblju između 19. i 22. travnja 2024. godine izazvao smrzavanje, oštećenje i očekivano značajno smanjenje ovogodišnjeg uroda u voćnjacima i vinogradima.

Odluka o proglašenju prirodne nepogode – mraza stupa na snagu 6. svibnja 2024.

Međimurska županija ovom odlukom zadužuje općinska povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda da procjenu štete prijave županijskom povjerenstvu putem Registra šteta i to u roku od 50 dana od dana proglašenja prirodne nepogode. Županijsko povjerenstvo potom će izraditi zbirno izvješće o nastaloj šteti na navedenom području.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje