Povežite se s nama

Život i društvo

Od osteoporoze se ispravno liječi samo oko 20 % bolesnika

Objavljeno:

- dana

Osteoporoza je kronična bolest cjelokupnoga kostura. Ona postaje svjetski problem i čest uzrok invaliditeta. Radi se o gubitku gustoće i čvrstoće kostiju.

Bolest češće pogađa žene, i to iznad 65 godina starosti. Češća je također kod žena koje imaju manje od 60 kilograma tjelesne težine, kojima su roditelji imali osteoporozu, koje uzimaju kontraceptivne tablete ili se liječe zbog neke kronične bolesti. Svaka treća žena i svaki deseti muškarac s osteoporozom imaju rizik da dožive prijelom kuka zbog te bolesti. Bolest počinje neprimjetno, “tiho”, u ranoj mladosti, a razbukta se u zreloj životnoj dobi, kada nastaju vrlo jaki bolovi u kostima, osobito u kralježnici i kukovima. U kratkom roku prividno zdrava osoba zdrava osoba može se pretvoriti u invalida.

Kako dolazi do bolesti?

Nezdrava prehrana u djetinjstvu i mladosti neminovno vodi do bolesti u odrasloj dobi. Loša prehrana uključuje hamburgere, sendviče, čips, Smoki te ishranu bez mlijeka, sira, jogurta, voća, povrća i drugih izvora kalcija i ostalih minerala koji se ugrađuju u kosti. Štetu kostima također čini previše kave, gaziranih pića i nikotina. Nedovoljna tjelesna aktivnost, dugotrajno sjedenje pred televizorom i računalom te život u zatvorenom prostoru bez izlaganja suncu i zraku pogoduju nastanku osteoporoze.

Mlade žene često drže razne dijete kako bi postigle vitku liniju, ali premalo se kreću te premalo borave na suncu i zraku. Nakon 35. godine života koštana masa se čak i kod zdrave osobe počinje smanjivati. Nakon 50. godine kostur većine žena je već dosta oštećen. U klimakteriju pak dolazi do poremećaja ženskih hormona, što dodatno pogoduje nastanku osteoporoze.

Komplikacije

Najveća komplikacija osteoporoze je prijelom kuka, najčešće prilikom pada. Zbog prijeloma kuka bolesnici moraju dugo mirovati, a zbog mirovanja često dobiju tzv. zastojnu upalu pluća. Takve su upale pluća često komplicirane i fatalne. Nakon prijeloma kuka svaki drugi stariji bolesnik ostane doživotni teški fizički invalid.

Česta komplikacija kod osteoporoze također je prijelom kralješka, do kojeg najčešće dolazi također prilikom proklizavanja i/ili pada, kod lošeg položaja prilikom podizanja nekog tereta s poda, kod prisilnog položaja pri pranju suđa te pri naglom okretu ili savijanju kralježnice. Nakon takve ozljede obično nema pritiska na živac, pa se ne javlja jaka i nagla bol. Zbog toga se ljudi ne javljaju svom liječniku, koji bi posumnjao na prijelom kralješka. Zato se takav prijelom kod svake druge osobe s osteoporozom ne otkrije, ne registrira i ne liječi na ispravan način. Prijelom se obično događa na kralješku koji je niže od petoga grudnoga kralješka. U času prijeloma kralješka može se osjetiti naglo škripanje u kralježnici, potom oštra bol koja se iz leđa širi u rame ili se širi pojasasto oko prsnoga koša prema naprijed, do žličice. Bol se za dva do tri tjedna smiruje, pa bolesnik i zaboravi na to. Na prijelom kralješka trebate pomisliti ako odjednom osjetite bol u leđima poput štipanja ili rezanja, ako se bol povećava pri nekom prisilnom položaju (npr. kod pranja suđa, kod saginjanja prilikom čišćenja podova…), ako se nakon toga ne možete posve uspraviti i ako vam se tjelesna visina smanjila za dva centimetra.

Prevencija i liječenje

Bolesnika treba naučiti kako da se čuva od padova u kući ili na poslu te da izbjegava loše i štetne pokrete. Kupaonicu treba opremiti povišenom WC školjkom, u kadu ili tuš kabinu treba ugraditi ručke za pridržavanje, u cijelom stanu staviti neklizajuće podloge ispod tepiha i postaviti rukohvate. Stubišta treba dobro osvijetliti i ukloniti sve nepotrebne predmete s njih. Bolesniku će dobro doći samostojeći štap s četirima nožicama.

Od osteoporoze se ispravno liječi samo oko 20 % bolesnih ljudi. Ostalih 80 % ili nisu bili kod liječnika ili zanemaruju propisane lijekove i upute. Danas postoje djelotvorni lijekovi za liječenje osteoporoze u obliku tableta i injekcija, a uz to je potrebno prilagoditi prehranu i način života. Bolesnik treba dobro upoznati svoju bolest i dobro surađivati sa svojim liječnikom kako bi što manje patio od ove bolesti.

Piše: Verica Jačmenica-Jazbec, dr. med.

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Osnovna škola Petrijanec uspješna je u Erasmus projektima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Putem kreativnih radionica, izrade panoa, kvizova i virtualne izložbe fotografija, Osnovna škola Petrijanec od 14. do 16. listopada obilježila je Erasmus dane.

Škola je tom prigodom javno objavila rezultate uspješno provedenog i realiziranog drugog po redu projekta Erasmus+ KA229. Trogodišnji projekt „European School Post“ počeo se provoditi u rujnu 2018. godine, a u njemu su sudjelovale i škole iz Turske, Grčke, Slovačke i Rumunjske.

Ciljevi projekta su bez obzira na situaciju s pandemijom COVID-a 19 u potpunosti ostvareni, ističu iz OŠ Petrijanec, čiji su učenici u tri godine sudjelovali na raznim mobilnostima.

– Neprocjenjiva iskustva, međunarodna poznanstva i prijateljstva, nezaboravna putovanja, novostečena znanja i vještine, osmjesi i zadovoljstvo na licima učenika i učitelja, dokaz su svrhovitosti projekta koji je možda iznjedrio neke buduće novinare, fotografe, spisatelje, povjesničare, avanturiste, učitelje… Učenje za život! – poručuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje