Povežite se s nama

U fokusu

Atlantic Grupa kupila zemljište u Poduzetničkoj zoni Kneginec

FOTO: Atlantic Grupa

Objavljeno:

- dana

Općinsko vijeće Općine Gornji Kneginec održalo je u četvrtak, 18. ožujka u prostorijama Društvenog doma u Turčinu svoju 35. sjednicu u aktualnom mandatu.

Pod prvom točkom prihvaćene su izmjene i dopune Poslovnika o radu Općinskog vijeća koje se prvenstveno odnose na prilagodbu izmijenjenim zakonskim odredbama, odnosno u istom je brisan položaj zamjenika općinskog načelnika, uređeno je pitanje sazivanja konstituirajuće sjednice Općinskog vijeća te održavanje sjednica elektroničkim putem u slučaju nastupanja posebnih okolnosti.

Nakon što je prihvaćeno Izvješće o korištenju sredstava od raspolaganja poljoprivrednim zemljištem za 2020. godinu, općinski vijećnici su sukladno već ranije osiguranim sredstvima u Općinskom proračunu odobrili isplatu donacije Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Varaždinbreg u iznosu od 200 tisuća kuna za potrebe rekonstrukcije i adaptacije objekta Vatrogasnog doma DVD-a Varaždinbreg na adresi Varaždin Breg, Halić 330.

U sklopu četvrte točke dnevnog reda općinski načelnik predložio je Općinskom vijeću da odobri kapitalnu pomoć Županijskoj upravi za ceste Varaždinske županije u iznosu do 437.500 kuna za radove na proširenju ceste, rješenju odvodnje i izgradnje nogostupa na ŽC 2250 na području Varaždin Brega, Banjščina, što je Vijeće i učinilo.

Općinsko vijeće ovlastilo je općinskog načelnika da s Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije sklopi sporazum za navedene radove odmah po završetku postupka javne nabave. Sporazumom će se Općina Gornji Kneginec obvezati financirati radove sa omjerom od 25%, maksimalno do 437 tisuća kuna, dok će preostali iznos radova u omjeru od 75% financirati Županijska uprava za ceste Varaždinske županije obzirom na činjenicu da se radi o županijskoj cesti.

Općinski vijećnici raspravili su i odluku o prodaji zemljišta u Poduzetničkoj zoni. Temeljem raspisanog javnog natječaja za prodaju nekretnina koje predstavljaju neizgrađeno građevinsko zemljište u Poduzetničkoj zoni Kneginec, na natječaj je pristigla ponuda za kupnju 41 tisuće kvadratnih metara zemljišta.

Povjerenstvo za provedbu natječaja je razmotrilo pristiglu ponudu ponuditelja iz grupacije Atlantic Grupa d.d., te je utvrđeno da zadovoljavaju sve uvjete iz natječaja, stoga je Povjerenstvo predložilo Općinskom vijeću prodaju nekretnina. Općinski vijećnici su također prihvatili ponudu te je općinskom načelniku odobreno sklapanje potrebnih ugovora.

Atlantic Grupa d.d. zemljište je otkupila za obavljanje svojih poslovnih djelatnosti te će pravovremeno obavijestiti javnost o svojim daljnjim poslovnim aktivnostima na području Poduzetničke zone Kneginec.

Kako je završena izgradnja zgrade Vatrogasnog centra na adresi Gornji Kneginec, Toplička 178, pod šestom točkom dnevnog reda Općinsko vijeće donijelo je Odluku o davanju na upravljanje i korištenje nekretnine Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Kneginec Gornji kojom je uređeno pitanje djelatnosti koja će se obavljati u prostoru, podmirivanje troškova održavanja, režijskih troškova, uvjete davanja prostora na privremeno korištenje od strane trećih osoba i slično.

Općinsko vijeće na kraju sjednice odobrilo je i sklapanje ugovora za izvođenje radova na uređenju parkirališta u Kolodvorskoj ulici u Turčinu nasuprot ambulante. Ugovor će se temeljem provedenog postupka jednostavne nabave potpisati s tvrtkom Mihatrans, a cijena radova iznositi će 68.308,00 kuna bez PDV-a.

U fokusu

Kaos u HNK: Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio ostavku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Kazališnog vijeća Marijan Varjačić podnio je neopozivu ostavku, i to ubrzo nakon što je isto učinila njegova zamjenica Snježana Tramburovski.

Njegovo priopćenje donosimo u cijelosti:

Politički pokrovitelji intendantice HNK u Varaždinu Jasne Jakovljević, i to svih političkih boja, dosjetili su se već otrcanog načina; umjesto da se govori o nezakonitostima, pogodovanjima (hrvatska riječ za korupciju), neredu i neradu koji godinama vladaju u Kazalištu, META JE KAZALIŠNO VIJEĆE koje je, zajedno sa gradskim revizorom, započelo otkrivati rabote dotične gospođe. U farsi koja se pred nama odigrava ističe se lik stanovite M., redikulozne pojave u političkom životu Varaždina, koju je izmislio bivši gradonačelnik. U tom “teatru” ne želim više sudjelovati niti kao promatrač. Dajem (neka i na veselje politikantsko-interesne bulumente čiji je eksponent J. J.) neopozivu ostavku na funkciju predsjednika Kazališnog vijeća HNK u Varaždinu, sa danom 25. listopada 2021.

Nastavite čitati

U fokusu

Broj stanovnika: u Varaždinskoj županiji izgubljen grad veličine Ludbrega

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Državni zavod za statistiku objavio je procjenu broja stanovnika po gradovima, općinama i županijama na kraju 2020. godine.

Brojke su zabrinjavajuće, piše tportal.hr.

Prema toj procjeni, Hrvatska je početkom ove godine imala oko 4.048.000 stanovnika, što je 237.000 manje nego po zadnjem popisu 2011 . godine. To znači da je u manje od 10 godina izgubila više od 5 % populacije, odnosno svakog dvadesetog stanovnika.

Neki demografi procjenjuju da je stvarno stanje još gore te da je realni broj stanovnika pao ispod četiri milijuna.

Od popisa stanovništva 2011. demografske gubitke pretrpjele su gotovo sve regije. Samo tri od 21 županije bilježe porast stanovništva, pri čemu je on osjetniji jedino u Gradu Zagrebu, u kojem živi oko 19.000 žitelja više nego 2011. U plusu su još Istarska i Dubrovačko-neretvanska županija, ali sa znatno slabijim rastom.

U depopulaciji prednjače županije s istoka Hrvatske.

Varaždinska je županija prema ovim podacima 2011. godine imala 175.951 stanovnika, a ove godine ih ima 165.357, odnosno 10.594 manje (-6,02 %).

Međimurska je županija prije 10 godina imala 113.804 stanovnika, a 2020. je procjena da ih je 108.822, odnosno 4.982 manje (-4,38 %).

Obzirom da područje koje obuhvaća Grad Ludbreg ima oko 9000 stanovnika, u Varaždinskoj je županiji u posljednjih 10 godina “izgubljen” grad veličine Ludbrega.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje