Povežite se s nama

Međimurje

Međimurski karikaturist Damir Novak: “Karikaturu očekuje digitalna budućnost!”

Objavljeno:

- dana

Kad se u Međimurju spomene pojam „karikatura“, prvo ime koje će većini pasti na pamet gotovo sigurno je Damir Novak.

Ovaj član Hrvatskog društva karikaturista iz Maloga Mihaljevca, inače profesionalni vatrogasac (i predsjednik DVD-a Mali Mihaljevec), dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, organizator i predsjednik žirija Međunarodne izložbe karikature te zamjenik načelnika Općine Sveti Juraj na Bregu. Zadnja nagrada koja mu je dodijeljena dolazi iz slovačkoga grada Hlohovca, gdje je bio organiziran 12. međunarodni natječaj za karikaturu „Fraštacky trn“. Tema natječaja bila je „Pretilost“, a njegova karikatura osvojila je posebno priznanje.

Više od 30 godina

– U slovački natječaj su se uključila 92 autora iz 30 država s gotovo 400 radova. Počeo sam crtati sa 16 godina, no karikaturom se ozbiljnije bavim od svoje 22. godine. Član sam Hrvatskog društva karikaturista već više od 30 godina, gotovo od samog početka. Prije tri godine u Čakovcu smo počeli organizirati Međunarodnu izložbu karikature, koja je ljetos okupila 401 autora s 1061 radom – kaže.

Otvorenje izložbe u Čakovcu ove je godine bilo iznimno posjećeno. U prepunom izložbenom prostoru tamošnjeg Centra za kulturu izložen je izbor pristiglih radova te su dodijeljena priznanja nagrađenim autorima.

– Federacija udruženja karikaturista (FECO) ocjenjuje izložbe zvjezdicama, ovisno o tome tiska li se katalog, izrađuju li se statue, i slično. Našem festivalu već su u početku dodijeljene tri zvjezdice – objašnjava Damir. Koliko je jaka hrvatska karikatura, svjedoči i činjenica da su, osim Belgije, Nizozemske i Engleske, osnivači FECO-a bili i hrvatski karikaturisti. Novak je sudjelovao na mnogim natječajima karikaturista u inozemstvu. Tako su njegovi radovi viđeni u Makedoniji, Crnoj Gori, Francuskoj, Iranu, Turskoj… Govori da je počeo s crtanjem portreta, no ubrzo je prešao na karikature, koje su objavljene u Večernjem listu, Slobodnoj Dalmaciji, listu Međimurje, Međimurskim novinama i drugima.

Digitalna budućnost

– Dosad sam sigurno nacrtao više od 7000 karikatura. Situacija bi, što se tiče te umjetničke forme, mogla biti i bolja. U nekim zemljama, poput Irana, karikaturu je moguće studirati na fakultetu. U zadnje vrijeme sve se više razvijaju moderni oblici umjetnosti, pa ni karikatura nije iznimka: sve više do izražaja dolazi digitalni oblik te umjetnosti. Mnogi natječaji zaprimaju radove u digitalnom obliku: uz pomoć kompjutera više nisu toliko potrebne ni vještine crtanja. I inače je ideja koja se krije u srži djela važnija od realizacije: netko može biti izvrstan crtač i karikatura može predivno izgledati, no ako ne progovara o problemu, ako njezina srž nije utjecala na publiku, cilj nije ostvaren – dodaje.

Novak je surađivao s istaknutim hrvatskim karikaturistima poput Ivana Haramije Hansa, Srećka Puntarića, Krešimira Kvešteka, Zdenka Puhina i drugih. Svake godine Hrvatsko društvo karikaturista organizira izložbu članova, na kojoj su izloženi radovi većine od stotinjak članova društva. Izložba članova HDK-a od 2005. do danas, uz pomoć Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, putuje gradovima svijeta, od Bukurešta, Berlina i Stuttgarta do San Pedra, Ottawe i Münchena.

– Upravo je ovog tjedna otvorena Godišnja izložba karikatura članova HDK-a. U Galeriji “Zvonimir” Ministarstva obrane Republike Hrvatske izloženo je 140 radova 44-ero autora – kaže Novak.

Njihova djela, među kojima su i Damirova, možete pogledati do 26. listopada, radnim danom između 10 i 18 sati.

Međimurje

Početak tjedna u Međimurju uz sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 18. listopada županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 399 osoba te je evidentirano 7 pozitivnih nalaza, što je 1,75 % od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 19 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 178.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 27 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitalizirana su 4 pacijenta, nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Međimurje

Prvi od boraca za poziciju međimurskog župana najavio objavu kandidature

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Poznat je prvi službeni kandidat za župana Međimurske županije.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Čakovca Darko Zver iz stranke Fokus uputio je, naime, poziv na predstavljanje svoje kandidature u ponedjeljak, 18. listopada, u 10 sati ispred Doma sindikata u Čakovcu.

Konferenciji će prisustvovati predsjednik stranke Fokus Davor Nađi, gradonačelnik Svete Nedelje Dario Zurovec, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian i načelnik Općine Križ Marko Magdić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje