Povežite se s nama

Međimurje

Dražen Srpak: “Imamo razloga za zadovoljstvo: gradimo i pomažemo ranjivim skupinama!”

Objavljeno:

- dana

U Murskom Središću gradnja infrastrukture i drugi projekti ne staju. Grad se ubrzano razvija, pametno se raspolaže europskim novcem te se nastoji uvesti niz socijalnih mjera kojima se želi podignuti razinu kvalitete života građana.

Unatoč ponekim problemima, od kojih se osobito ističe onaj s prometom, odnosno kamionskim tranzitom, gradonačelnik Grada Murskog Središća smatra da imaju razloga za zadovoljstvo:

– Proračun za 2019. godinu iznosi 57,535 milijuna kuna. Za zgradu novog vrtića postavljen je kamen temeljac. Projekt vrijedi 9,2 milijuna kuna. Prošle godine Grad Mursko Središće povećao je sufinanciranje vrtića s 50 na 60 posto. U studenome smo postali nositelji časne titule „Grad prijatelj djece“, što je pravi svjedok stava koji Grad gaji prema najmlađima. Velika stavka u proračunu je i Gospodarska zona Brezje, u kojoj će se iz europskih fondova financirati izgradnja ceste i oborinske odvodnje. Investicija vrijedi 6,8 milijuna kuna. Nedavno je postavljen temeljni kamen za izgradnju hale tvrtke Cartex iz Maribora, površine 1200 četvornih metara, u kojoj već radi 20 ljudi, no planiraju rast do stotinu zaposlenih. Proizvode dijelove za autoindustriju. Dio proračuna su i ranije odobreni projekti „Zaželi – pomoć starijim i nemoćnima“ te „Svi u vrtić – produženi popodnevni boravak za djecu u vrtićima“, vrijedni 5,5 milijuna kuna.

Zabranjuje se promet za velike kamione koji imaju alternativu

Osim spomenutih stavki, sufinancirat će se i rušenje (10.000 kuna) ili obnova (15.000 kuna) starih kuća, a gradit će se i kompostana, koja će se nalaziti na prostoru uz reciklažno dvorište. Zemljište za kompostanu prije nekoliko mjeseci kupila je tvrtka Murs-ekom.

– Gradnjom kompostane riješit će se problem odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada i granja za sve korisnike usluge odvoza otpada Murs-ekoma. Ona je potrebna za 4000 kućanstava, odnosno za 13.500 stanovnika s područja Murskog Središća i općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec. Zbog očekivanog povećanja opsega broja stanovnika i budućih količina biorazgradivog komunalnog otpada, kapacitet buduće kompostane bit će dostatan za 5000 kućanstava. Otkako smo preuzeli Murs-ekom, cijena usluge odvoza otpada na području Murskog Središća pojeftinila je za 12 posto. Što se tiče socijalnih mjera, Grad će sa 120.000 kuna sufinancirati i dnevni boravak starijih osoba u domovima. Naime, cilj nam je pomoći osobama treće životne dobi koje zbog bolesti ne mogu biti same tijekom dana te nemaju financijske mogućnosti za smještaj u domovima za starije i nemoćne. Grad će za 20 najpotrebitijih osoba koje ispunjavanju uvjete sufinancirati 50 posto troškova boravka ili najviše do 30 kuna dnevno – pojasnio je gradonačelnik Srpak.

U vezi spomenutog problema s kamionskim prometom, prije mjesec dana Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je proceduru donošenja Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, i to kada postoje alternativni pravci s boljim prometno-tehničkim karakteristikama.

– U kontaktu sam s ministrom Butkovićem te imam obećanje mjerodavnih institucija da se od 1. siječnja 2019. zabranjuje promet cestom D-209 od graničnog prijelaza Mursko Središće do Šenkovca za kamione iznad 7,5 tona za koje postoje bolji alternativni pravci, što je u ovom slučaju autocesta – kaže Srpak. Kao jedino pravo dugoročno rješenje gradonačelnik ipak vidi samo izgradnju novog mosta preko rijeke Mure i usporedne ceste do Čakovca. Dobrobit ovakvog rješenja je u spajanju dvaju autoputova: onog u Lendavi, koji vodi prema Budimpešti, Grazu i Beču, te onog u Čakovcu, koji vodi prema Zagrebu, Rijeci, Splitu i Beogradu.

Turistička ponuda

Grad će modernizirati javnu rasvjetu, što je projekt vrijedan 600.000 kuna, pretvoriti Centar za kulturu „Rudar“ u javnu ustanovu kojom će upravljati ravnatelj, a nedavno je od tvrtke Team d.d. u stečaju kupljen i kompleks Spomen-doma rudarstva za 219.000 kuna. Gradonačelnik navodi da je u planu i razvoj ponude turističkih usluga. Spominje da bi, primjerice, turisti mogli za 100 kuna po osobi dobiti turistički paket koji bi uključivao obilazak Spomen-parka, Spomen-doma rudarstva te šetnice uz turističkog vodiča, gablec i druge sadržaje. Za kraj je ostavio planove razvoja:

Kompleks Spomen-doma rudarstva Grad je kupio za 219.000 kuna

– Predložio sam Gradskom vijeću da premjestimo Dan Grada s 14. svibnja na blagdan svetog Ladislava, 27. lipnja. Tako bismo ga spojili s drugom velikom manifestacijom, Ljetom uz Muru, kao i s 28. lipnjem, obljetnicom zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću. Time bismo optimizirali troškove. Za sedam do osam godina, kad riješimo sva pitanja infrastrukture, od Aglomeracije, zamjene javne rasvjete i obnove svih društvenih domova na području Grada do završetka gradnje sportskih objekata, apsolutni naglasak ćemo staviti na razvijanje i poboljšanje kvalitete života.

Htjeli bismo riješiti problem iseljavanja mladih, koji nije problem samo naše sredine već Hrvatske općenito. Želimo taj trend smanjiti, što nije lako s obzirom na to da smo u prilično nepovoljnom položaju zbog blizine Austrije. Stalno djelujemo i komuniciramo s poslodavcima, stvaramo bolje preduvjete za razvoj gospodarstva kako bi i plaće mogle biti veće, i želimo svima omogućiti bolji životni standard!

Međimurje

Donji Vidovec: zbog učestalih provala i krađa povećat će se broj policijskih ophodnji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na području Općine Donji Vidovec u posljednje se vrijeme bilježi povećani broj provala i krađa. Tim je povodom načelnica Bojana Petrić organizirala sastanak na kojem su bili načelnik Policijske postaje Prelog Zdravko Kolarić, kontakt policajac Davor Igrec i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec.

Da bi se zaustavilo širenje ovog problema i povećalo stanje sigurnost na području Donjeg Vidovca, ali i susjednih općina, policija će povećati prisutnost svojih djelatnika na tom prostoru.

– Želimo zamoliti sve mještane da surađuju s policijom te svojim opažanjima i saznanjima pomognu u sprječavanju kaznenih djela i otkrivanju počinitelja – poručeno je na sastanku.

Djelatnici Policijske postaje Prelog su već u prvoj polovici siječnja uspješno razriješili više kaznenih djela koja su se dogodila u posljednjih nekoliko mjeseci na području Općine Donji Vidovec te su prema počiniteljima poduzete određene mjere.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Na Mađerkinu bregu niknuo kostur budućega Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Napreduje izgradnja Biciklističko-informativnog centra s vidikovcem na Mađerkinu bregu.

U tijeku je montaža čelične konstrukcije vidikovca (stepenica i platformi) te je dosad izvedeno oko 60% radova. Radove su obišli župan Međimurske županije Matija Posavec, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, voditelj TIC-a Općine Štrigova Josip Mikec i županijska pročelnica Blaženka Novak.

Završetak montaže konstrukcije u planu je do kraja veljače, nakon čega slijede završni radovi u samom Centru i njegovo opremanje. Na lokaciji će posjetiteljima biti dostupne informacije o turističkoj ponudi cijelog Međimurja, a biciklisti će na raspolaganju imati odmorište opremljeno servisnom stanicom, prilagođeno i e-biciklima.

Prema ugovoru radovi završavaju 17. ožujka 2022., a izvodi ih Hidroing d.d. Ugovoreni iznos radova je 5.827.712 kuna bez PDV-a. Biciklističko-informativni centar s vidikovcem jedna je od komponenti projekta CycleSeeing Attractour – CSA, sufinanciranog iz prekograničnog programa INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska, koji provodi Općina Štrigova u partnerstvu s Turističkom zajednicom Općine Štrigova i Gradom Nagykanisza, uz podršku Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA. Ukupna vrijednost cijelog projekta je 1.463.966,46 eura.

Nakon dovršetka vidikovca, održat će se raznovrsne radionice u koje će biti uključena djeca školske dobi te turistički stručnjaci s područja Međimurja i Nagykanizse kako bi ih se upoznalo s novitetima koji će proizaći iz projekta.

Kako bi se privukao što veći broj turista, ne samo za kratkotrajne posjete već i za duži boravak, osmišljena su i tri turistička paketa – biciklistički paket, paket zdravlje i wellness te eko-turistički paket. Navedeni paketi će pridonijeti tome da projektno područje postane privlačnije turističko odredište, a ne samo tranzitno. Turisti će se tako upoznati s novoizgrađenim atrakcijama, ali i s postojećom kulturnom i prirodnom baštinom destinacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje