Povežite se s nama

Međimurje

Dražen Srpak: “Imamo razloga za zadovoljstvo: gradimo i pomažemo ranjivim skupinama!”

Objavljeno:

- dana

U Murskom Središću gradnja infrastrukture i drugi projekti ne staju. Grad se ubrzano razvija, pametno se raspolaže europskim novcem te se nastoji uvesti niz socijalnih mjera kojima se želi podignuti razinu kvalitete života građana.

Unatoč ponekim problemima, od kojih se osobito ističe onaj s prometom, odnosno kamionskim tranzitom, gradonačelnik Grada Murskog Središća smatra da imaju razloga za zadovoljstvo:

– Proračun za 2019. godinu iznosi 57,535 milijuna kuna. Za zgradu novog vrtića postavljen je kamen temeljac. Projekt vrijedi 9,2 milijuna kuna. Prošle godine Grad Mursko Središće povećao je sufinanciranje vrtića s 50 na 60 posto. U studenome smo postali nositelji časne titule „Grad prijatelj djece“, što je pravi svjedok stava koji Grad gaji prema najmlađima. Velika stavka u proračunu je i Gospodarska zona Brezje, u kojoj će se iz europskih fondova financirati izgradnja ceste i oborinske odvodnje. Investicija vrijedi 6,8 milijuna kuna. Nedavno je postavljen temeljni kamen za izgradnju hale tvrtke Cartex iz Maribora, površine 1200 četvornih metara, u kojoj već radi 20 ljudi, no planiraju rast do stotinu zaposlenih. Proizvode dijelove za autoindustriju. Dio proračuna su i ranije odobreni projekti „Zaželi – pomoć starijim i nemoćnima“ te „Svi u vrtić – produženi popodnevni boravak za djecu u vrtićima“, vrijedni 5,5 milijuna kuna.

Zabranjuje se promet za velike kamione koji imaju alternativu

Osim spomenutih stavki, sufinancirat će se i rušenje (10.000 kuna) ili obnova (15.000 kuna) starih kuća, a gradit će se i kompostana, koja će se nalaziti na prostoru uz reciklažno dvorište. Zemljište za kompostanu prije nekoliko mjeseci kupila je tvrtka Murs-ekom.

– Gradnjom kompostane riješit će se problem odlaganja biorazgradivog komunalnog otpada i granja za sve korisnike usluge odvoza otpada Murs-ekoma. Ona je potrebna za 4000 kućanstava, odnosno za 13.500 stanovnika s područja Murskog Središća i općina Sveti Martin na Muri, Selnica i Vratišinec. Zbog očekivanog povećanja opsega broja stanovnika i budućih količina biorazgradivog komunalnog otpada, kapacitet buduće kompostane bit će dostatan za 5000 kućanstava. Otkako smo preuzeli Murs-ekom, cijena usluge odvoza otpada na području Murskog Središća pojeftinila je za 12 posto. Što se tiče socijalnih mjera, Grad će sa 120.000 kuna sufinancirati i dnevni boravak starijih osoba u domovima. Naime, cilj nam je pomoći osobama treće životne dobi koje zbog bolesti ne mogu biti same tijekom dana te nemaju financijske mogućnosti za smještaj u domovima za starije i nemoćne. Grad će za 20 najpotrebitijih osoba koje ispunjavanju uvjete sufinancirati 50 posto troškova boravka ili najviše do 30 kuna dnevno – pojasnio je gradonačelnik Srpak.

U vezi spomenutog problema s kamionskim prometom, prije mjesec dana Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture pokrenulo je proceduru donošenja Pravilnika o ograničavanju uporabe pojedinih cesta za promet teretnih vozila čija najveća dopuštena masa premašuje 7,5 tona, i to kada postoje alternativni pravci s boljim prometno-tehničkim karakteristikama.

– U kontaktu sam s ministrom Butkovićem te imam obećanje mjerodavnih institucija da se od 1. siječnja 2019. zabranjuje promet cestom D-209 od graničnog prijelaza Mursko Središće do Šenkovca za kamione iznad 7,5 tona za koje postoje bolji alternativni pravci, što je u ovom slučaju autocesta – kaže Srpak. Kao jedino pravo dugoročno rješenje gradonačelnik ipak vidi samo izgradnju novog mosta preko rijeke Mure i usporedne ceste do Čakovca. Dobrobit ovakvog rješenja je u spajanju dvaju autoputova: onog u Lendavi, koji vodi prema Budimpešti, Grazu i Beču, te onog u Čakovcu, koji vodi prema Zagrebu, Rijeci, Splitu i Beogradu.

Turistička ponuda

Grad će modernizirati javnu rasvjetu, što je projekt vrijedan 600.000 kuna, pretvoriti Centar za kulturu „Rudar“ u javnu ustanovu kojom će upravljati ravnatelj, a nedavno je od tvrtke Team d.d. u stečaju kupljen i kompleks Spomen-doma rudarstva za 219.000 kuna. Gradonačelnik navodi da je u planu i razvoj ponude turističkih usluga. Spominje da bi, primjerice, turisti mogli za 100 kuna po osobi dobiti turistički paket koji bi uključivao obilazak Spomen-parka, Spomen-doma rudarstva te šetnice uz turističkog vodiča, gablec i druge sadržaje. Za kraj je ostavio planove razvoja:

Kompleks Spomen-doma rudarstva Grad je kupio za 219.000 kuna

– Predložio sam Gradskom vijeću da premjestimo Dan Grada s 14. svibnja na blagdan svetog Ladislava, 27. lipnja. Tako bismo ga spojili s drugom velikom manifestacijom, Ljetom uz Muru, kao i s 28. lipnjem, obljetnicom zaustavljanja tenkova JNA u Murskom Središću. Time bismo optimizirali troškove. Za sedam do osam godina, kad riješimo sva pitanja infrastrukture, od Aglomeracije, zamjene javne rasvjete i obnove svih društvenih domova na području Grada do završetka gradnje sportskih objekata, apsolutni naglasak ćemo staviti na razvijanje i poboljšanje kvalitete života.

Htjeli bismo riješiti problem iseljavanja mladih, koji nije problem samo naše sredine već Hrvatske općenito. Želimo taj trend smanjiti, što nije lako s obzirom na to da smo u prilično nepovoljnom položaju zbog blizine Austrije. Stalno djelujemo i komuniciramo s poslodavcima, stvaramo bolje preduvjete za razvoj gospodarstva kako bi i plaće mogle biti veće, i želimo svima omogućiti bolji životni standard!

Međimurje

U Kotoribi krštena mala Sara, peto dijete u obitelji Krušelj, te proslavljen dijamantni pir Slavice i Đure Matoteka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogobrojni vjernici, koji su u nedjelju, 29. siječnja, ispunili kotoripsku crkvu Sedam Žalosti Blažene Djevice Marije i Svetog Križa, svjedočili su krštenju djevojčice Sare Krušelj, petog djeteta u obitelji Andreje i Andrije Krušelj, te proslavi dijamantnog pira supružnika Slavice i Đure Matoteka.

Svečanu je svetu misu predslavio varaždinski biskup Bože Radoš, a župnik Ivan Kljunić zaslužan je što je supružnicima Matotek stigao i Blagoslov Svetoga Oca za obnovu bračnih zavjeta kojeg im je biskup Radoš pročitao i predao na kraju Svete mise. 

– Bio je ovo radostan dan za sve župljane Kotoribe, a posebno su suze radosnice zasjale u očima mnogobrojnih članova dviju obitelji koje su sve prisutne okupile u molitvi – rekli su iz Varaždinske biskupije.

Župni su zborovi pjesmom uveličali misno slavlje.

Nastavite čitati

Međimurje

Na III. OŠ Čakovec održana radionica o utjecaju digitalnih medija na mentalno zdravlje djece

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U sklopu projekta „Zajedno za obitelj!“ djelatnice Obiteljskog centra, Područne službe Međimurske, održale su tribinu za širu javnost i stručnjake III. Osnovne škole Čakovec naziva „Utjecaj digitalnih medija na mentalno zdravlje djece“.

Ovim putem željelo se je ukazati na pozitivne i negativne aspekte korištenja istih, uz pružanje smjernica za njihovo odgovorno korištenje.

Primjerima iz prakse sudionicima je istaknuta važnost roditeljskog nadzora i pravovremenog reagiranja na neprimjerenu upotrebu medija, a koliko je navedena problematika aktualna, vidljivo je i u potrebi i pozivu drugih škola Međimurske županije za daljnjim promoviranjem i educiranjem roditelja i stručnjaka u navedenoj temi.

Obiteljski centar kroz svoj rad uključuje korisnike s opisanom problematikom, tijekom kojeg se nastoji educirati roditelje i pružiti im potporu, dok se s djecom radi na jačanju samopoštovanja i izgradnji komunikacijskih i socijalnih vještina.

Tijekom trajanja projekta Obiteljski centar, Područna služba Međimurska, nastoji senzibilizirati širu javnost o važnosti provedbe procesa deinstitualizacije i prava ranjivih skupina, s ciljem unapređenja kvalitete života i aktivnosti uključivanja u društvo.

Aktivnosti se provode u sklopu projekta UP.02.2.2.12.0031 „Zajedno za obitelj!“ koji je financiran iz Državnog proračun Republike Hrvatske (15%) i Europskog socijalnog fonda (85%).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje