Povežite se s nama

Međimurje

Gradonačelnik Dražen Srpak: “U najsjevernijem hrvatskom gradu bit će vrlo živo!”

Objavljeno:

- dana

Mursko Središće je lani napunilo 20 godina od dobivanja statusa Grada. U tih 20 godina mnogo se toga promijenilo, posebice u zadnjih nekoliko godina, a rezultati su vidljivi na svakom koraku.

Povodom Dana Grada, koji će se obilježiti bogatim programom, razgovarali smo s gradonačelnikom Grada Murskog Središća Draženom Srpakom o tome što je na području Grada obilježilo proteklu godinu. Naglasio je da je proračun Grada za 2018. godinu najveći dosad – iznosi čak 42 milijuna kuna!

Europski projekti

– Proračun je takav prvenstveno zbog europskih projekata, kod nas su aktivna tri. Radi se o projektu „Zaželi – program zapošljavanja žena“ za pomoć starijim osobama, za koji je predviđen milijun i pol kuna, zatim o projektu za Gospodarsku zonu Brezje, vrijednom 7 milijuna kuna, te o projektu za novi vrtić, koji vrijedi 9 milijuna kuna.

Projekt Aglomeracije je potpisan još lani, a “težak” je 227 milijuna kuna

Proteklu su godinu obilježili ravnomjeran razvoj naselja, odličan rad udruga, za koje je u 2018. izdvojen milijun kuna, sve bolja opremljenost dobrovoljnih vatrogasnih društava, povećanje sufinanciranja vrtića s 50 na 60 posto, jednokratne potpore studentima u iznosu 0od 500 kuna, potpore nagrađenima Dekanovom ili Rektorovom nagradom u iznosu od 1000 odnosno 2000 kuna, te potpore doktorandima u iznosu od 7500 kuna. Umirovljenicima s malim mirovinama podijelili smo božićnice i uskrsnice.

 

Otvorili smo Centar za kulturu, privukli smo i napravili druge velike investicije – KTC, što je investicija od 20 milijuna kuna, Dom za starije i nemoćne te vrtić su ulaganje od tridesetak milijuna kuna, gradnja stambenih zgrada, kao i teretni promet, s kojim se stalno borimo – kaže Srpak.

Naime, Grad Mursko Središće želi promptnu zabranu tranzita. U tijeku je studija izvodljivosti za potrebe izgradnje novog mosta i usporedne ceste sve do Čakovca, dok će najesen za potrebe toga projekta biti izvedena studija o utjecaju na okoliš. Uspostavljeno je i gradsko komunalno poduzeće; Grad kupuje MURS-EKOM za 2,36 milijuna kuna, te bi htio poboljšati i smanjiti cijene usluga komunalnog poduzeća.

– Za sedam do osam godina, kad riješimo sva pitanja infrastrukture, od Aglomeracije, zamjene javne rasvjete i obnove svih društvenih domova na području Grada do završetka gradnje sportskih objekata, tada ćemo apsolutni naglasak staviti na razvijanje i poboljšanje kvalitete života. Htjeli bismo riješiti problem iseljavanja mladih, koji nije problem samo naše sredine već Hrvatske općenito. Želimo taj trend smanjiti, što nije lako, budući da smo u prilično nepovoljnom položaju zbog blizine Austrije. Stalno djelujemo i komuniciramo s poslodavcima, stvaramo bolje preduvjete za razvoj gospodarstva kako bi i plaće mogle biti veće, i želimo svima omogućiti bolji životni standard – rekao je Dražen Srpak.

“Vrlo smo aktivni, ali ne stajemo ovdje: investiranje se nastavlja, gradimo i gradit ćemo jer građanima želimo ponuditi dobar i zanimljiv društveni život, brojne aktivnosti i drugo što im je potrebno”

Gradonačelnik procjenjuje da će veliki infrastrukturni projekti završiti unutar jednog desetljeća te planira da, na primjer, vrtići budu besplatni kad Grad bude u mogućnosti iz proračuna izdvajati novac za povećanje kvalitete života. To je samo jedna od mjera kojima bi se stanovništvo nastojalo zadržati u Međimurju stvaranjem sredine ugodne za boravak:

– Nakon rješavanja svih infrastrukturnih problema, pojačano bismo ulagali u obrazovanje, studente, osnovno školstvo, deficitarna zanimanja, zdravstvo, starije osobe, djecu, za koju bismo htjeli otvoriti i vrtić, i tako dalje. Projekt Aglomeracije je, primjerice, potpisan još lani. Vrijedan je 227 milijuna kuna te je u tijeku, no proces javne nabave je izrazito dugotrajan. Htjeli bismo imati i gradske bazene, za što ćemo morati promijeniti Prostorni plan i pronaći lokaciju i potencijalne investitore.

Dani Grada

Što se tiče proslave Dana Grada, program počinje u četvrtak, 10. svibnja. Malo kazalište Mursko Središće „Makamus“ u Centru za kulturu „Rudar“ u 19 sati izvest će predstavu Nine Horvat „Kaos prije premijere“, koju je režirao i adaptirao Ivan Goričanec. U petak se od 10 sati organiziraju edukativno-kreativne igre s djecom vrtićke dobi, dok se u 14 sati održava otvorenje poslovnog kompleksa Doma za starije i nemoćne osobe „Japa“ i Dječjeg vrtića „Pahuljica“. U subotu od 10 sati održava se Sajam cvijeća, drveća i ukrasnog bilja, dok pola sata kasnije počinje izložba fotografija Zrinske garde Čakovec.

Što se tiče uređenja Centra “Rudar”, velik posao oko uređenja odradio je Slavko Bregović

U 11 sati počinje manifestacije „Što smo, kaj smo i kak kuhamo?“, na kojoj će svoja kulinarska umijeća pokazati vijećnici mjesnih odbora. Od 10 do 13 sati imat ćete se prilike besplatno provozati turističkim vlakićem, a od 17 sati možete uživati u nogometnoj utakmici između NK Rudar i NK Bednja, na kojoj će nastupiti i lokalne mažoretkinje. U subotu od 13.30 do 19 organizira se Susret generacija, a velik interes je polučio i koncert Pjevačkog zbora Judson University iz SAD-a, koji će se duhovnom gospel glazbom predstaviti u Centru za kulturu „Rudar“ u 19 sati. Od 20 sati uz šetnicu uživajte u Discu „Šmrk“.

U nedjelju u 10 sati održat će se sveta misa za Grad, dok navečer možete uživati u čak dvjema predstavama Kerekesh teatra: od 18 sati to će biti „Krtice“, a u 20 sati počinje „Dimnjačar“. U ponedjeljak se održava središnja svečanost Dana Grada: svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće zakazana je za 17 sati.

U subotu od 13.30 do 19 organizira se Susret generacija, a velik interes je polučio i koncert Pjevačkog zbora Judson University iz SAD-a, koji će se duhovnom gospel glazbom predstaviti u Centru za kulturu “Rudar” u 19 sati

– Proslavu Dana Grada završit ćemo 19. i 20. svibnja. U subotu, 19. svibnja, u Hlapičini će se održati Kup Grada u ribolovu, koji organizira ŠRD „Mura“. U 20 sati pogledajte predstavu „Na smrtni postelji“ u izvedbi dramske sekcije KUD-a „Mura“. Te nedjelje, 20. svibnja, u 19 sati u Centru za kulturu „Rudar“ KUU „Seljačka sloga“ iz Nedelišća izvest će predstavu „Zabranjeno voće“, čime zatvaramo ovogodišnju manifestaciju – dodaje gradonačelnik.

– Vrlo smo aktivni, ali ne stajemo ovdje: investiranje se nastavlja, gradimo i gradit ćemo jer građanima želimo ponuditi dobar i zanimljiv društveni život, brojne aktivnosti i drugo što im treba. Kruna naših nastojanja i najbolji primjer onoga što možemo zajedno je Centar za kulturu „Rudar“. Vidljivo je iz programa za Dane Grada koliko smo ga „upogonili“. Što se tiče uređenja Centra, moram izdvojiti predsjednika našega KUD-a „Mura“ Slavka Bregovića, koji je uvelike pomogao kod usavršavanja detalja u uređenju i tehničkoj podršci ustanove – kaže Dražen Srpak.

Kakva je atmosfera u Centru za kulturu „Rudar“, na šetnici uz Muru i na drugim lokacijama u Murskom Središću, provjerite posjetom Danima Grada od četvrtka! U slučaju lošeg vremena program seli u šator, dakle, nema otkazivanja!
– U najsjevernijem hrvatskom gradu bit će veoma živo i vruće! – uz smijeh dodaje Srpak. Pogledajte je li u pravu.

Međimurje

Neka međimurska mjesta bez struje u ponedjeljak, 24. siječnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U nekim međimurskim mjestima u ponedjeljak, 24, siječnja, neće biti struje.

– Cijenjenim kupcima električne energije zahvaljujemo na razumijevanju – poručuju iz čakovečke Elektre.

Tako će bez struje zbog radova u trafostanici od 8.30 do podneva biti dijelovi Belice (ulice Matije Gupca 2, 6-18 parni, 22-26 parni, 30, 40-46 parni, 50-52 parni, 1, 1/A, 3-19 neparni, 23, 31-33 neparni, 39-51 neparni; Pavleka Miškine 2-10 parni, 14-22 parni, 1-23 neparni; Kralja Tomislava 28, 42-50 parni, 152-154 parni, 154/A, 156-158 parni, 162-166 parni, 37, 43-51 neparni, 153-165 neparni).

U Toplicama Sveti Martin zbog radova na niskonaponskoj mreži električnu energiju od 9 do 12 sati neće imati objekti u Sportskoj ulici (18-20 parni), kao ni Zelena 27.

U Murskome Središću, također zbog radova na niskonaponskoj mreži, bez struje od 13 do 15 sati bit će Frankopanska ulica 50.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Vincekovo na svetomartinskom Venec bregu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vincekovo u našim krajevima tradicionalno obilježava početak vinogradarske godine. Obavljaju se prvi radovi u vinogradima, kreće se s rezidbom i priziva proljeće.

Župni vinograd na svetomartinskom Venec bregu svake je godine bio nezaobilazno mjesto proslave, okupilo se uvijek mnoštvo ljudi koji su prisustvovali ceremoniji rezidbe trsa, njegova „krštenja“, a usto su se neizostavno gorice „okitile“ domaćim kobasicama i špekom kako bi donijeli plodnu i rodnu godinu.

– Ove godine Vincekovo na Venec bregu zbog važećih epidemioloških mjera neće se održati u tradicionalnom obliku.

Hvala župniku Župe sv. Martina biskupa, velečasnome Mladenu Gorupiću što je nastavio tradiciju i blagoslovio vinograd i sve ljude koji tokom godine mukotrpno rade u njemu – kažu iz Turističke zajednice Općine Sveti Martin na Muri.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje