Povežite se s nama

Kultura

FOTO Drugi dio programa Svečanog bala: predstavljanje svega najboljeg iz Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Na prvoj konferenciji za medije predstavljen je glazbeni i scenski program Svečanog bala koji će se održati 1. veljače u HNK u Varaždinu, a danas je predstavljen drugi dio svega najboljeg iz Varaždinske županije.

Članovi Organizacijskog odbora Svečanog bala predstavili su pjenušac, tradicionalna jela i svečane haljine. – Na prekrasnoj pozornici kao što je naše kazalište i na vrhunskoj manifestaciji poput Svečanog bala, predstavit ćemo sve ono najbolje što Varaždinska županija nudi. Danas predstavljamo balski pjenušac i našu gastronomiju koja je u samom svjetskom vrhu i kroz koju prezentiramo naše proizvode. Naše dizajnerice predstavit će balske haljine te modni dio programa – naglasila je posebna savjetnica župana Natalija Martinčević.

Vrhunski pjenušac

Varaždinska županija može se pohvaliti varaždinskim pjenušcem čija tradicija potječe iz 1859. godine. Tu tradiciju nastavila je Vinarija Jambriško koja proizvodi pjenušac u samo 2000 boca, od čega će 100 boca biti ponuđeno gostima Svečanog bala. – Nastavili smo ovu tradiciju proizvodnje pjenušca po klasičnoj metodi vrenja u boci. Pjenušac se pije u posebnim prilikama i izuzetno mi je drago da će gosti Svečanog bala uživati u njemu – naglasio je Dalibor Beštek.

Gastro ponuda

Gastro ponuda Varaždinske županije prepoznata je diljem Hrvatske, a varaždinski kuhari osvajači su brojnih nagrada na domaćim i inozemnim natjecanjima. – Za Svečani bal pripremili smo odličan raznovrsni meni sa svim proizvodima iz naše Županije. Na meniju će se naći tradicionalna jela u modernoj izvedbi te brojne kombinacije naših namirnica kao što su bučine koštice, bučino brašno, brašno od heljde i slično. Na svečanom stolu naći će se i kraljica bala – Toplička kupališna torta, koja je rađena po receptu iz 19. stoljeća – naglasila je Ljerka Šebečić, voditeljica ugostiteljstva Hotela Minerva.

Svečane haljine

Varaždinske dizajnerice na Svečanom balu predstavit će svoje kreacije kreirane posebno za ovaj događaj. – Zahvaljujem Varaždinskoj županiji što nas je uključila u ovaj veliki projekt i na taj način dala podršku malim obrtnicima i poduzetnicima što je za nas jako važno – naglasila je Ivana Ipša. Melita Kukec se u ime svih dizajnerica zahvalila na pozivu te pruženoj prilici da i one pokažu najbolje od svojih svečanih kreacija na modnoj reviji. Na Svečanom balu sudjelovat će šest varaždinskih dizajnerica: Melita Kukec – Kookabee dizajn, Ivana Kuzminski – Kuzminski dizajn, Snježana Radev – Brokat, Ana Kraš Šoštarić, Željka Vidović – Ellera i Blaženka Roth by BRoth. Raymond Rojnik, ravnatelj Koncertnog ureda, naglasio je važnost balova, te se osvrnuo na 72. bal Gradišćanskih Hrvata, koji se održao u Beču, a na kojem su prisustvovali i članovi organizacijskog odbora Svečanog bala Varaždinske županije. –  Imamo veliki broj prijatelja i partnera koji će nas posjetiti na našem balu i drago mi je da ćemo se ponovno s njima povezati. Vjerujem da ćemo ostvariti i nova poznanstva i naš bal već sljedeće godine nadograditi novima sadržajima – naglasio je Rojnik. Na konferenciji za medije prisustvovali su i Jasna Jakovljević, intendantica HNK Varaždin, Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole Varaždin, proslavljena varaždinska sopranistica Lidija Horvat Dunjko i Vid Novak koji je na klaviru pokazao svoje vrhunsko znanje. – Najvrijednije na našem balu zasigurno je gostoljubivost i pozivamo sve građane da nam se pridruže na Svečanom balu – naglasio je Miran Bojanić Morandini, direktor TZ Varaždinske županije.

Kultura

U utorak u Galeriji HDLU izložba predmeta i fotografija restauratorskih radova Velimira Ivezića

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 7. veljače, u 18 sati u Galeriji HDLU u Kuli stražarnici Staroga grada Varaždin održat će se otvorenje izložbe predmeta i fotografija restauratorskih radova varaždinskog akademskog umjetnika Velimira Ivezića pod nazivom „PENTImENTO/POKaJANJE ili o likovima koji nisu bili vidljivi“.

Ovo je prva od 14 izložbi iz ovogodišnjeg programa Hrvatskog društva likovnih umjetnika Varaždin.

Izložba ostaje otvorena do 24. veljače.

O autoru

Velimir Ivezić je likovni umjetnik i konzervator-restaurator s dozvolom Ministarstva kulture i medija za polikromiranu drvenu pokretnu baštinu, skulpture i slike na drvu i platnu te zidno slikarstvo.  Samostalni je umjetnik, prezenter baštine i usporavatelj entropije.

Rođen je u Varaždinu, studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Kauzlarić-Atača i povijest umjetnosti na Filozofskom fakultetu, također u Zagrebu.

Specijalizaciju je pohađao u Bayerische Landesamt fur Denkmalpflege, Munchen.

Svoja likovna ostvarenja izlagao je na nekoliko desetaka samostalnih i skupnih izložbi, a kao restaurator je radio na mnogim objektima kulturne baštine oko nas, što se dijelom može vidjeti iz izložbe u Galeriji HDLU otvorenoj povodom 35 godina njegovog restauratorskog rada.

Član je HDLU-a Varaždin.

Nastavite čitati

Kultura

U srijedu u palači Sermage otvorenje izložbe Tomislava Buntaka, a nastavak u Galeriji „Zlati ajngel“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovogodišnja suradnja Gradskog muzeja Varaždin i Galerije Zlati ajngel započinje samostalnom izložbom Tomislava Buntaka, koja se u sklopu „Srijede u Muzeju“ otvara 8. veljače.  

– Buntak slika crtežom. Njegovi biblijski motivi pričaju o svijetu vizualizacije religioznih ili pak mitskih priča, utjelovljenih legendi, krajolicima božanskog ozračja i rajske atmosfere, životu Krista i svetaca, svemirskim putnicima… Čitljivo i vješto, pristupačno i direktno, slikarski slavi ljudski život i ljepotu postojanja, kao i ono što ga čini dostojnim imena Čovjek. Suzdržani kolorit prati raskoš linije i crtačku vještinu te ih gura u prvi plan. Tek je svojim ambijentalnim crtežima fluorescentnim flomasterima osvijetljenim UV rasvjetom (kao što je ciklus Hodočasnici – vizija mističnih putovanja izložen u Umjetničkom paviljonu) otvorio vrata agresivnosti boje koristeći tehnološka rješenja neonskog efekta akcentirajući to naše doba. Ovaj izlet u eksperimentalnu vizualnu senzaciju zaokružuje Buntakov interes spram suvremene komunikacije, spajajući ga s primarnim likovnim interesom i temom njegovih „klasičnih“ djela – opisao je stvaralaštvo Tomislava Buntaka voditelj Galerije „Zlati ajngel“ Darko Sačić.

Tomislav Buntak (r. 1971.), višestruko nagrađivani umjetnik, diplomirao je na Nastavničkom odsjeku ALU u Zagrebu slikarstvo u klasi prof. Miroslava Šuteja. Smatra ga se jednim od najvažnijih hrvatskih slikocrtača. Izlagao je na brojnim izložbama i sudjelovao u organizaciji različitih kulturnih i društvenih događanja. Predsjednik je HDLU-a i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Otvorenje izložbe počinje u 19 sati u palači Sermage, a nastavlja se u Galeriji“ Zlati ajngel“.

Izložba je za razgled postavljena do 5. ožujka ove godine.  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje