Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Gradnja POS stanova se nastavlja, za kvadrat u Koblentzovoj 1100 eura

Objavljeno:

- dana

Nakon šest godina pauze, u varaždinskoj je Ulici grada Koblentza nastavljena izgradnja POS stanova.

Trenutno radnici Tehnobetona saniraju štetu nastalu tijekom godina, što bi, rečeno je, trebalo potrajati nekoliko dana. Kad za koji dan počnu s nastavkom izgradnje stanova, koje su Varaždinci već otpisali kao propalu priču, radovi bi trebali završiti u roku godinu dana. To je novinarima danas, 19. ožujka, na gradilištu u Koblentzovoj rekao ravnatelj JUGS-a, Zoran Svetec. U šes tje proteklih godina ovo gradilište bilo leglo štakora, a zbog željeza koje je virilo iz započetih, a nezavršenih temelja, prostor oko zgrade bio je opasan za djecu. U zgradi će biti 28 stanova kvadrature od 54 do 97 kvadratnih metara, 10 garaža i poslovni prostor. Ipak, najviše će biti komfornih, trosobnih stanova, a prodavat će se za oko 8500 kuna po kvadratu. To su još uvijek najjeftiniji kvadrati stambene izgradnje u Varaždinu. Gradonačelnik Ivan Čehok je pozvao građane Varaždina da  se jave na raspisani natječaj, koji je vani još 14 dana. Sve koji su nekad bili na listi, a u međuvremenu odustali JUGS je obavijestio o nastavku gradnje. On je podsjetio da je Varaždin, u kojemu je izgrađeno 20 % hrvatskih POS stanova, nekada bio predvodnik poticajne stanogradnje. Ivan Čehok je na gradilištu najavio sljedeći potez: izgradnju zgrade(a) za hrvatske branitelje, odnosno invalidne osobe. Ministar branitelja Tomo Medved je, rekao je gradonačelnik, blagoslovio projekt pa će u njemu sudjelovati i Ministarstvo. Gradonačelnik očekuje da će stanove u Varaždinu kupovati i Pume, koje su se nedavno vratile u Grad.

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje