Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Gradnja POS stanova se nastavlja, za kvadrat u Koblentzovoj 1100 eura

Objavljeno:

- dana

Nakon šest godina pauze, u varaždinskoj je Ulici grada Koblentza nastavljena izgradnja POS stanova.

Trenutno radnici Tehnobetona saniraju štetu nastalu tijekom godina, što bi, rečeno je, trebalo potrajati nekoliko dana. Kad za koji dan počnu s nastavkom izgradnje stanova, koje su Varaždinci već otpisali kao propalu priču, radovi bi trebali završiti u roku godinu dana. To je novinarima danas, 19. ožujka, na gradilištu u Koblentzovoj rekao ravnatelj JUGS-a, Zoran Svetec. U šes tje proteklih godina ovo gradilište bilo leglo štakora, a zbog željeza koje je virilo iz započetih, a nezavršenih temelja, prostor oko zgrade bio je opasan za djecu. U zgradi će biti 28 stanova kvadrature od 54 do 97 kvadratnih metara, 10 garaža i poslovni prostor. Ipak, najviše će biti komfornih, trosobnih stanova, a prodavat će se za oko 8500 kuna po kvadratu. To su još uvijek najjeftiniji kvadrati stambene izgradnje u Varaždinu. Gradonačelnik Ivan Čehok je pozvao građane Varaždina da  se jave na raspisani natječaj, koji je vani još 14 dana. Sve koji su nekad bili na listi, a u međuvremenu odustali JUGS je obavijestio o nastavku gradnje. On je podsjetio da je Varaždin, u kojemu je izgrađeno 20 % hrvatskih POS stanova, nekada bio predvodnik poticajne stanogradnje. Ivan Čehok je na gradilištu najavio sljedeći potez: izgradnju zgrade(a) za hrvatske branitelje, odnosno invalidne osobe. Ministar branitelja Tomo Medved je, rekao je gradonačelnik, blagoslovio projekt pa će u njemu sudjelovati i Ministarstvo. Gradonačelnik očekuje da će stanove u Varaždinu kupovati i Pume, koje su se nedavno vratile u Grad.

U fokusu

Evo koliko su iznosile prosječne plaće ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1156 eura, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je nominalno niže za 0,6%, a realno za 1,1% u odnosu na kolovoz 2023.

Prosječna mjesečna bruto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za rujan 2023. iznosila je 1596 eura, što je u odnosu na kolovoz 2023. nominalno niže za 1,1%, a realno za 1,6%.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za rujan 2023. isplaćena je u djelatnosti Zračni prijevoz, u iznosu od 1857 eura, a najniža u djelatnosti Proizvodnja odjeće, u iznosu od 754 eura.

Medijalna neto plaća za rujan 2023. iznosila je 998 eura, dok je medijalna bruto plaća iznosila 1341 euro.

Po županijama

DZS je objavio i podatke za plaće po županijama za treće tromesječje 2023.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023., u odnosu na isto razdoblje 2022. porasla je u svim županijama. Najveći porast bio je u Brodsko-posavskoj županiji, za 16,8 %, a najmanji u Istarskoj županiji, za 12,2 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama u trećem tromjesečju 2023. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 1343 eura, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 1006 eura.

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome za treće tromjesječje ove godine za Varaždinsku je županiju iznosila 1073 eura. Ista je plaća za Međimursku županiju izosila 1074 eura.

Time su dvije županije sa sjevera Hrvatske negdje u sredini tablice, a budući da je hrvatski prosjek 1153 mi smo ispod toga.

Nastavite čitati

U fokusu

Radnici jedne dobro poznate tvrtke dobit će božićnicu od 1670 eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mnogi će radnici u prosincu dobiti tradicionalne božićnice od svojeg poslodavca koje se obično isplaćuju s plaćom za studeni.

Rekordnu božinicu i ove će godine isplatiti lanac drogerija dm-drogerie markt čiji radnici na kraju svake godine dobivaju stimulaciju u iznosu mjesečne plaće svakog pojedinog zaposlenika.

Kako je prosječna neto plaća prodavačica u dm-u u ovoj poslovnoj godini iznosila oko 1670 eura, što je 12 posto više nego lani, božićnica, odnosno godišnja nagrada iznosit će im upravo toliko.

Podravka i Belupo značajno su digli plaće radnicima od 1. prosinca. No, kako se ovih dana čuje u kompaniji, božićnica bi trebala biti ista kao i lani: 1500 kuna, odnosno 200 eura.

U Kauflandu su već objavili kako su se “pobrinuli da svi zaposlenici na nerukovodećim radnim mjestima u predblagdansko vrijeme dobiju prikladne darove poslodavca u obliku poklon bona u vrijednosti od 331.81 eura”.

U sestrinskoj tvrtki Lidlu očekuje se također ista božićnica kao i lani, kad su radnici dobili 2500 kuna, odnosno 331,81 euro.

Izvor: Danica

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje