Povežite se s nama

U fokusu

FOTO Radnici s lopatama i pneumatskim čekićem uklanjaju skulpture redovnika iz varaždinskog Parka Ivana Pavla II.

FOTO: IVAN AGNEZOVIĆ

Objavljeno:

- dana

Grad Varaždin javio je da je danas, 5. rujna, počelo uklanjanje skulpture „Crkveni redovi Varaždina“ iz Parka Ivana Pavla II.

Podsjetimo, dio kontroverze je bio i u tome da neki smatraju da jedan od redovnika lični na bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka.

– Poštujući propise i pravne procedure i nakon što su iscrpljene sve mogućnosti sporazumnog rješavanja spora s autorom Nikolom Šanjekom u ponedjeljak, 5. rujna 2022. godine započelo je uklanjanje skulptura iz Parka Ivana Pavla II. Ugovorom iz lipnja 2021. godine autor je trebao isporučiti tri skulpture „Crkveni redovi Varaždina“ izvedene u kamenu St. Margarethen Dolomiti. Nalaz vještaka je bio da „skulpture nisu izvedene u kamenu St. Margarethen iz Dolomita već su izvedene u poliesteru tehnikom lijevanja i punjene nekim drugim materijalom“ te je Grad preko Odvjetničkog ureda Brlečić i partneri pokrenuo postupak raskida ugovora s obvezom uklanjanja skulptura od strane autora. S autorom se u više navrata i razgovaralo te se nastojalo mirno riješiti spor, poštujući sve pravne propise i procedure te kada su sve iscrpljene, pristupilo se uklanjanju skulptura iz Parka Ivana Pavla II. Iste će biti odgovarajuće skladištene i autor će ih moći preuzeti petnaest dana od dana uklanjanja, nakon čega Grad nema obvezu daljnjeg čuvanja istih. Grad Varaždin, s obzirom na to da ugovor nije ispoštovan, nije izvršio uplatu. Skulpture se uklanjaju na trošak Grada Varaždina – objasnio je u priopćenju Grad Varaždin.

Gradonačelnik Bosilj nedavno je o skulpturama rekao: “Ne ulazim u umjetničku vrijednost, niti želim zadirati u umjetničke slobode i izričaje jer o tome su struka, javnost prethodnih mjeseci sve rekli, kao i relevantni predstavnici Varaždinske biskupije koji su se od projekta ogradili. Ovdje je riječ o ugovorenom poslu, a ugovor nije ispoštovan. S obzirom na to da je u pitanju javni novac, ne mogu i neću dozvoliti da Grad i građani ne dobiju ono što su platili, da ih se obmanjuje. Skulpture su uklonjene, a autor sljedećih petnaest dana može svoje uratke preuzeti i da završimo trakavicu koja traje godinu dana.“

U fokusu

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan grada Varaždina

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Gradonačelnik Neven Bosilj poručio je da živi za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti proizvodne hale

Svečanom sjednicom danas je proslavljen Dan Grada Varaždina. Svečanoj su sjednici prisustvovali premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar Oleg Butković, ministar Davor Filipović, župan Anđelko Stričak kao izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića, direktor Fonda Luka Balen, izbornik nogometne reprezentacije Zlatko Dalić, saborski zastupnici i zastupnice te brojni drugi.

Sve okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj podsjetio je na bogatu povijest Varaždina, ali i na projekte koji su realizirani u proteklih godinu dana.

-Skoro osam i pol stoljeća prošlo je od spomena imena Varaždina i s ponosom baštinimo tu povijest. Generacije Varaždinaca izgradile su naš poseban varaždinski duh, a osjećaj vezanosti za povijest i tradiciju samo je prva polovica priče – rekao je Bosilj i istaknuo da je posebno važno budućim generacijama stvoriti bolje prilike.

Spomenuo je i značajne događaje koji  su obilježili ovu godinu, poput primjerice obnove Gradske vijećnice koja slavi 500-ti rođendan.

Ponovio je da je Varaždin iznad svih te se osvrnuo i na problematiku baliranog otpada.

 -Živim za dan kad će umjesto bala u Brezju niknuti nove proizvodne hale i nova radna mjesta. Stvaramo temelje za novi razvojni ciklus našega grada – rekao je Bosilj i zahvalio svima koji su pomogli u rješavanju problema s balama, od stručnog tima, Fonda i na kraju hrvatske Vlade.

U ime svih načelnika i gradonačelnika sve okupljene pozdravio je koprivnički gradonačelnik Mišel Jakšić.

Župan Anđelko Stričak, kao izaslanik predsjednika Sabora, čestitao je Dan grada svim Varaždinkama i Varaždincima.

-Da Vlada nije donijela odluku o financiranju sanacije bala vjerojatno bi na ovoj sjednici sve bilo tmurno, ali sada ovdje vlada optimizam – rekao je među ostalim Stričak.

Na kraju se obratio i premijer Andrej Plenković.

-Ovo je moj drugi boravak u Varaždinu u zadnjih desetak dana. Cilj je da zajednički emancipiramo sve što zajedno činom za razvoj grada i cijelog sjevera Hrvatske – rekao je Plenković i podsjetio da je nedavno bio na otvaranju Centra kompetentosti Medicinske škole.

-U osmoj godini mandata gotovo da nema institucije koje nisam obišao, ali ovakvu srednju školu nisam vidio – pohvalio je Plenković. Osvrnuo se i na rješenje bala.

Podsjetio je da je gradonačelnik Bosilj na svečanoj sjednici županijske Skupštine uputio apel da se riješe bale. Potom je zahvalio gradonačelniku i saborskim zastupnicima Damiru Habijanu i Predragu Štromaru jer su dali doprinos u rješavanju bala.

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade i priznanja.

Ivan Vujec i Denis Peričić primili su nagrade za životno djelo. Medalje idu Branku Spevecu posthumno, Hani Hegedušić i Marijanu Sertiću.

Plakete se dodjeljuju, OPG-u Pocedulić, TZ-u Grada Varaždina, ŠRD Varaždin, Udruzi za klasični balet Vindija, Metalskoj industriji Varaždin d.d.

Nastavite čitati

U fokusu

U Varaždinu obuka komunalnih redara, raspravljat će i o komunikaciji s “teškim strankama“!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

ilustracija

Varaždin će u četvrtak, 7. prosinca, od jutarnjih sati biti domaćin obuke komunalnih redara.

Obuka komunalnih redara, namijenjena je i drugim službenicima i/ili pročelnicima u čijem je “opisu posla” problematika komunalnog gospodarstva.

Stoga će sudionici skupa u Park Boutique hotelu raspravljati između ostalog o zakonskoj regulativi za postupanje komunalnog redarstva s naglaskom na gospodarenje otpadom, o Odluci o komunalnom redu i drugim aktima JLS važnima za postupanje komunalnog redarstva.

Programom je prije pauze za kavu Predviđena još jedna zanimljiva točka. Riječ je  o profesionalnoj komunikaciji s „teškim strankama“, što god to značilo.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje