Povežite se s nama

U fokusu

Grad Novi Marof u pola godine uštedio dva milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

Novi Marof

Grad Novi Marof u prvih je šest mjeseci ove godine uštedio oko dva milijuna kuna. Preciznije, prema polugodišnjem izvještaju proračuna ostvareno je točno 1.952.000 kuna više prihoda u odnosu na rashode. Time je gotovo pokriven postojeći manjak iz 2015. godine u iznosu od 2,1 milijun kuna.

Gradonačelnik Siniša Jenkač je svjestan da do kraja godine neće svih dva milijuna ostati u blagajni, ali nada se da će se manjak barem prepoloviti. – Tendencija to pokazuje. Dakle, u prvih smo pola godina prišparali skoro pa dva milijuna kuna. Svjestan sam da neće tako biti i na kraju godine. Ipak, napravili smo veliku stvar s ovom uštedom i nemam razloga ne vjerovati da će milijun kuna na kraju godine i ostati u gradskoj blagajni – govori gradonačelnik Jenkač.

Također kaže da ovaj financijski izvještaj pokazuje da su svi, pa i – kako je rekao – nepopularni potezi koji su se povlačili u Gradu bili ispravni. Jedan od tih poteza je i smanjenje plaća gradskim službenicima. – Čim se riješimo naslijeđenog duga i stabiliziramo proračun, vratit ćemo plaće – najavljuje gradonačelnik.

Zarada

U Novome Marofu se nije samo štedjelo nego se dosta i zaradilo. – Povećani su prihodi, pa je samo od poreza u pola godine ostvareno 53 posto planiranih poreza, od države smo dobili skoro 650 tisuća kuna, a 615 tisuća kuna smo zaradili i prodajom zemljišta u Poslovnoj zoni – veli Jenkač i ističe da se u Gradu ne sjećaju je li ikad bio ovako velik raskorak između prihoda i rashoda. 

Otplata duga do kraja godine?

 

U Marofu se nije samo štedjelo nego se dosta i zaradilo

– Kad vratimo ovaj dug, nadamo se dugoročnoj stabilizaciji proračuna, jer tad ćemo moći normalnije i sigurnije funkcionirati. Sa stabilnim prihodima, poznatim rashodima i bez minusa lakše se i zadužiti ako je potrebno, i lakše je planirati proračun. Jer, ovako u proračun uvijek mora biti ukalkulirano i dugovanje – govori gradonačelnik te se nada skoroj otplati cijelog duga.

Račun u Novome Marofu je u plusu, a na projektima se ne štedi. Štoviše, intenzivno se odrađuje sve dogovoreno. Uređuju se prometna i komunalna infrastruktura, obnavlja se Grebengrad, dječji vrtić je projektiran i čeka se natječaj, počinje izgradnja novog Centra za socijalnu skrb koja desetljećima „na čekanju“, u Poslovnoj zoni se pregovara s investitorima. Svakako najveći projekt je izgradnja gradske zaobilaznice, koja je u fazi projektiranja. Sve su to projekti čija se vrijednost mjeri u milijuna, čak i desecima milijuna kuna. Gradonačelnik, dakle, vjeruje da ovaj višak u proračunu nije jednokratna epizoda.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Slijedi li od 1. veljače otvaranje teretana, terasa kafića…?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jučerašnjem sastanku Vlade i Stožera civilne zaštite RH glavna tema bili su koraci kojima bi se eventualno popustile epidemiološke mjere koje traju do 31. siječnja.

S obzirom na to da se bliži kraj mjeseca, prema pisanju Indexa, najvjerojatnije u srijedu, 27. siječnja, donijet će se odluka koja će se bazirati na popuštanju mjera u segmentu sporta i rekreacije, a na stolu je i dalje i otvaranje terasa restorana i kafića.

Naime, Index doznaje da je izgledno da se s ponedjeljkom, 1. veljače, otvore teretane, kao i da se proširi krug onih kojima su dozvoljeni treninzi, natjecanja i generalno bavljenje sportom, barem kad je riječ o sportu na otvorenom.

Najizglednije je također da se od 1. veljače kafićima dopusti prodaja kave i napitaka za van, a moguće i otvaranje terasa, čiji bi rad bio ograničen do 22 sata.

Učenici viših razreda osnovne trebali bi se vratiti u škole (sada nastavu prate online).

Nastavite čitati

U fokusu

Unazad 10 godina PU varaždinskoj predano 143 komada automatskog oružja, 47 kilograma streljiva…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

policija

Sloganom kampanje „Učinite svoje okružje sigurnim!“ Policijska uprava varaždinska pridružila se provedbi modernizirane nacionalne preventivne kampanje MUP-a RH „Manje oružja, manje tragedija!“

Naime, kampanja se provodi već dulji niz godina u Hrvatskoj kako bi se spriječila zlouporaba oružja, eksplozivnih tvari i drugih ubojitih sredstava, ali i senzibilizacije javnosti te poticanja građana da bez sankcija dragovoljno predaju ilegalno oružje.

Prošle godine kampanja je modernizirana sufinanciranim sredstvima Europske unije putem Fonda za unutarnju sigurnost i kao takva odvijat će se 365 dana diljem Hrvatske.

– Dragovoljnom predajom ilegalnog oružja policiji, domovi postaju sigurniji te se time izbjegavaju opasnosti od tragičnih događaja koji često završavaju teškim ozljedama i smrću. Građani se, nerijetko, pokušavaju riješiti ilegalnog oružja na način da ga odbacuju na neprimjerenim mjestima ili ga nezakonito prodaju, čime se izlažu kaznenom progonu – ističu iz PU varaždinske.

Objašnjavaju da su ratna zbivanja devedesetih na području Hrvatske ostavila za sobom velike količine ilegalnog oružja u posjedu građana.

Na području PU varaždinske unatrag 10 godina, u sklopu akcije „Manje oružja, manje tragedija“, građani su dragovoljno predali: 143 komada automatskog oružja, 1283 komada rasprskavajućeg oružja, 279 komada dozvoljenog oružja, 106.579 komada streljiva te 47 kilograma eksploziva.

– Zakonom je određeno da je dragovoljna predaja ilegalnog oružja bez sankcija. Stoga, pozivamo sve one koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju oružje ili eksplozivna sredstva da se bez straha od sankcija obrate policiji. Važno je znati da ne donosite sami oružje i eksplozivna sredstva u policijske postaje – poručuju iz PU varaždinske.

Prvi je korak, stoga, nazvati policiju na broj telefona 192 nakon čega će policijski službenik u civilnoj odjeći  i u civilnom vozilu doći na adresu pronalaska ili dogovorene predaje i na siguran način opasna sredstva preuzeti.

Djeci se poručuje da, ako naiđu na nepoznati predmet, ništa ne diraju, već se obrate roditeljima ili drugoj bliskoj odrasloj osobi koja će obavijestiti policiju.

Nastavite čitati