Povežite se s nama

U fokusu

Iza nas uspješan prvi vikend, slijedi tjedan odličnih koncerata i kreativne atmosfere

Objavljeno:

- dana

ŠPANCIRFEST 2015.

Već prvi vikend 17. Špancirfesta, najpopularnijeg i jednog od najuspješnijih hrvatskih festivala, završio je na najbolji mogući način.

Radionice, performeri, glazbenici, umjetnici i bogat koncertni program proteklih dana napunili su varaždinske ulice i u barokni grad doveli brojne posjetitelje koji su među raznovrsnim sadržajima pronašli nešto za sebe.

“Poslastice” iz Francuske

Tijekom dana ulice i trgove Varaždina prepune dobro raspoloženih lica razveselili su brojni ulični zabavljači, a u subotu i verglaši koji su se u velikom broju okupili na svojem 2. Međunarodnom susretu. Posjetitelje je ove godine oduševila Transe Express: mobile homme, prava francuska glazbeno-umjetničke “poslastica”. Izvodeći vratolomije na Kapucinskom trgu publiku su ostavili bez daha.

Jedna od novosti ovog Špancirfesta je novo ruho Uske ulice koja je rezervirana za 30-ak mladih umjetnika

U skladu s novim sloganom “Pokreni svoju kreativnost” posjetitelje je ove godine dočekalo i novo ruho Uske ulice koja je rezervirana za 30-ak mladih umjetnika koji u njoj stvaraju i izlažu svoja djela. Djeca su na svoje došla u uvijek zabavnom Vindilandu, dok su maštu budili u Parku kreative uz brojne kreativne radionice, koncerte i predstave. U Varaždinu proteklih dana nije nedostajalo ni poznatih glazbenih imena.

Koncertni je program u perivoju varaždinske vile Bedeković otvorio Maksim Mrvica. Popularni Stančićev trg potom je rasplesala je francuska atrakcija Nouvelle Vague, a glavna festivalska pozornica kod Starog grada bila je rezervirana za čvrsti rock zvuk zagrebačkog Gatuza, nagrađivanu i hvaljenu kantautoricu Saru Renar, a to je bio sjajan uvod u najveću glazbenu atrakciju prvog dana Špancirfesta – švedske rock zvijezde Mando Diao. Bogat koncertni program nastavio se i u subotu, kada su nastupili Rundek Cargo Trio u vili Bedoković i odlični Pankrti na Stančiću, dok je uz hitove “Plavi safir”, “Godine prolaze”, “Verujem, ne verujem” dva sata publika pjevala i njihala se u ritmu glazbe Bajage & instruktora koji su napunili Stari grad. Nedjelja je potpuno zaokružila i ispunila sva očekivanja. Kod vile Bedeković su svirali Zoran Predin i Damir Kukuruzović group, na Stančićevom trgu strastveni trubači Dzambo Agusevi Orchestra pokrenuli su publiku na ples, a austrijska electro-swing atrakcija Parov Stelar održala je jedan o najboljih, najrasplesanijih i najzanimljivijih koncerata u povijesti Špancirfesta.

Veliko finale tek slijedi

Iako je tjedan tek započeo, Špancirfest sa svojim programima ne posustaje. Ulični i kreativni program, radionice, performeri, glazbenici, Uska ulica i cjelokupna ponuda festivala nastavlja se i dalje punom parom.

Za vikend slijedi provod uz S.A.R.S., Edo Maajku, Gogol Bordello i Dubioza kolektiv

Što se tiče koncertnog programa, pozornica kod Starog grada sljedećih dana malo će se odmoriti, no zato Stančićev trg radi bez predaha te će se do kraja tjedna redati Miroslav Evačić i Čardaš blues band u utortak, Movits! u srijedu te La Fanfare en Petard u četvrtak. Kod vile Bedeković pripremljene su poslasticeu liku Josipe Lisac, Stefanovskog & Tadića te Amire Medunjanin, a na Stančićev trg stižu Rachid Taha, Rambo Amadeus i Detour.

Za vikend ponovno slijedi dobar provod na Starom gradu uz S.A.R.S., Edo Maajku, Dubioza kolektiv i Gogol Bordello, s kojim će završiti i ovogodišnji Špancirfest u nedjelju 30. kolovoza.

Sve to više je nego dovoljno da se narednih dana uputite u Varaždin na Špancirfest i pokrenete svoju kreativnost.

 

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ŠPANCIRFEST

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje