Povežite se s nama

Zabava & Stil

FOTO Izazov: Ako ste frajeri i frajerice probajte pobjeći iz varaždinskog escape rooma!

Objavljeno:

- dana

Jednom coprnica, uvijek coprnica. Nakon što su probudile Varaždinske coprnice, Maja Bilušić i Zrinka Vucković dovele su u Varaždin escape room. Po franšizi zagrebačkog ClueGo escape rooma, cure su u Varaždinu otvorile escape room “Garestinska vještica”, tajanstvenu sobu coprnica u srcu Varaždina.

Tko uđe u sobu, mora nadmudriti vještice da bi iz nje i izašao, a to može uspjeti jedino ako uspješno riješi misteriozne zadatke. Vrijeme je ograničeno na 60 minuta, igra je izazov za opažanje i logično povezivanje stvari. Cilj je spasiti Varaždin od požara koji je željela izazvati zla garestinska vještica. Vještica je bacila na Varaždin strašnu kletvu kojom je namjeravala spaliti cijeli grad. Igrač – odnosno više njih – zatočeni su u vještičjem brlogu, trude se što brže osloboditi se zatočeništva i poništiti kletvu te spasiti Varaždin – piše turistički news portal hrturizam.hr. Garestinske su vještice, niti mjesec dana nakon prvih igrača, upisane na  hrvatske turističke portale. O varaždinskom escape roomu brine tvrtka za turizam i kulturu, Tura, prostor je privatan kao i sav uloženi kapital. Uz Maju Bilušić i Zrinku Vucković suvlasnica tvrtke je i Zrinka Šajn, a njihov su projekt i Varaždinske coprnice. Koncept escape rooma turistički je hit u Europi. U svakom ih je gradu nekoliko, tematike su različite i već su stekle svoju vjernu publiku, koja putuje Europom ciljano zbog escape rooma. To su turisti dobre platežne moći, željni nove, originalne ponude. A, vještice od kojih treba pobjeći u Varaždinu dovoljno su originalne. Samo Zagreb već ima 25 takvih soba s raznim tematikama.

Coprnice

Dok je Maja Bilušić u javnosti već eksponirana kreativka, Zrinka Vucković je jednako kretivna, ali samozatajna osoba. Maja je svoju kreativnost unaprijedila u posao, a Varaždin je njezina radna soba. Projekt s kojim se predstavila gradu su Varaždinske coprnice, zanimljivo turističko razgledavanje grada tragom gradskih vještica iz 16. i 17. stoljeća, potkrijepljeno povijesnim zapisima. – Tijekom obilaska turisti mogu čuti tko su bile varaždinske vještice, kako funkcionira magija u odnosu na religiju, kako je dolazilo do progona i kako su vještice otkrivali i zatvarali, mučili u današnjoj županijskoj palači i palili u varaždinskom Brezju – upoznaje nas Maja s već profiliranim projektom. Kako bi sve bilo vjerodostojnije i turistu atraktivnije, Maja turiste u obilazak vještičjih stopa vodi u crnom, dugom plaštu s kapuljačom i s metlom, a turisti ju prate s lampionom u rukama. Njezin (pre)miran glas u vještičjem ambijentu djeluje čak jezovito i savršeno odgovara priči. Tome pridonosi i zimski ugođaj jer turisti za vještičju turu uglavnom biraju zimske mjesece. – Vještice su uvijek kažnjavane lomačom. One koje su imale sreću, objesili bi im vrećicu s barutom oko vrata da se ne prže nego eksplodiraju, ili bi vapnom namazali cjepanice da brže izgore. To je bila pošteda. Onima kojima su zaista željeli izaći ususret, prije lomače bi odrezali glavu – educira Maja.

Poništavanje kletve i spašavanje Varaždina

Već zaražena vješticama, lako se inficirala escape roomom na temu coprnica. – Na facebooku su pozvani turistički vodiči da se upoznaju s escape roomom, pogledaju kako soba izgleda i koliko je sve turistički atraktivno. Prepoznala sam to kao dobar turistički proizvod za Varaždin – govori. Budući da ona nije tip koji ideju dugo gnjavi prije realizacije, Maja je odmah iznijela svoj prijedlog partnericama i dogovorila franšizu sa zagrebačkim ClueGo escape roomom. Cure su uredile prostor u varaždinskoj gradskoj jezgri, na Franjevačkom trgu 17, preko puta palače Herzer. Escape room  u gradskoj palači s ulaštenim drvenim parketom, visokim stropom i velikim prozorima već samom arhitekturom i unutarnjim dizajnom izaziva strahopoštovanje. Zanimljivi antikviteti, slike na zidovima i mistično znakovlje te veliki kazan okružen drvima spremnima za potpalu mame na ulazak i istraživanje. – Zadaci su misterija i jasno da ih ne možemo otkriti. Igrači imaju ograničeno vrijeme od 60 minuta za riješiti zagonetke, dešifrirati kodove, otključati lokote i ispuniti zadanu misiju,  poništiti kletvu. Ima verziranih igrača koji uspiju riješiti zagonetku za kratko vrijeme, a onima koji zapnu pomažemo iz kontrolne sobe audiovizualno spojene sa escape roomom. Također, ima igrača koji striktno napomenu neka im ne pomažemo, osim ako sami to ne zatraže – govori nam Zrinka Vucković.

Fokus na lokalnom turizmu

Ovakva je djelatnost, složiti će se turistički stručnjaci, idealni za Varaždin. Gradu, kažu, ne trebaju megalomanski turistički projekti. Sa svojim palačama i arhitekturom Varaždin je idealan za različite sadržaje. Muzeje imamo, Stari Grad je impresivan, crkve su veličanstvene. Okvir je tu ali, slažu se turistički radnici, fale sadržaji. Nakon razgledavanja, nedostaje zabava. Shvatila je to i Maja Bilušić, poduzetna žena koja u određenom trenutku radi što joj psihi treba ali konce svojih poslova u svakom trenutku čvrsto drži u rukama. Zrinka Vucković također nije dvojila. – Shvatile smo da se trebamo fokusirati na lokalni turizam. Srednji i rani novi vijek još uvijek je vrlo tajnovito i zanimljivo razdoblje u hrvatskoj povijesti i dobra podloga za nove projekte. Educiram se za storytelling, danas sve popularniji u turizmu. Kroz posao turističkog vodiča to na neki način već i radim. Ipak, još ne mogu reći da sam pripovjedačica. Treba to još brusiti – zaključila je Maja Bilušić. Ne ostaje mjesta sumnji da će dvije Zrinke i Maja svojim atraktivnim, a nepretencioznim projektima, pridonijeti turističkom brendiranju Varaždina.

Zabava & Stil

Predstavljen iznimno bogat program jubilarnog 10. MOP Festivala multimedije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Deseti MOP Festival multimedije bit će održan u Varaždinu od 21. do 23. listopada, a tri dana prepuna dizajnerskih predavanja, radionica, koncerata, izložbi, ali i jedan glazbeno-filmski spektakl zadovoljit će i najzahtjevnije ljubitelje digitalnih medija i kulture.

Na konferenciji za medije održanoj u prostoru P4 – Centar za mlade okupljenima su se obratili organizator Fran Mubrin ispred udruge MOP Sveučilišta Sjever, pročelnik odjela Multimedije na Sveučilištu Sjever, doc.art.dr.sc. Robert Geček i Nikola Jozić, predavač na Sveučilištu Sjever.

– MOP festival ne može se usporediti sa sličnim svjetskim festivalima po budžetima i brojkama, ali definitivno može po kvaliteti sadržaja i pozitivnom utjecaju na društvo i zajednicu. Kroz sve ove godine zajedno s našim posjetiteljima, predavačima, glazbenicima, performerima i brojnim drugim sudionicima naučili smo da proces kulturnog i kreativnog razvoja ne staje sa zadnjim danom festivala već živi dalje kroz iskustva koja smo na njemu stekli – izjavio je jedan od organizatora festivala, Fran Mubrin.

Nikola Jozić, predavač na Sveučilištu Sjever ističe program Gaming na Sjeveru u sklopu kojeg se organizira i prvi Studentski sveučilišni turnir.

– Na desetom MOP-u možete očekivati upoznavanje ekipe Sveučilišta Sjever iz Gaminga koja se natječe na prvom studentskom sveučilišnom turniru u Hrvatskoj, a očekuje nas puno zanimljivih razgovora i predavanja i top igrači koji studiraju u našem gradu – rekao je Jozić.

Već u ponedjeljak 18.10. počinje pretprogram i to otvorenjem izložbe „Iz Ptica“ Kaje Kajfež u P4 – Centru za mlade s početkom u 19:00 sati. Ovom se izložbom Kaja Kajfež po prvi put predstavlja varaždinskoj publici zbirkom osobno joj najdražih ilustracija nastalih u periodu 19. – 21. pod pseudonimom „Iz Ptica“ koji koristi od 2017. godine.

Svi radovi u zbirci nastali su digitalno – većina njih dio je njenih osobnih projekata, vježbi i istraživanja, dok su neki objavljeni ili će tek biti. Priroda je najnaglašeniji motiv zbirke, no prisutni su i oni ljudske osobnosti i odnosa.

Otvaranje festivala uz radionicu, izložbu i koncert kreativnih glazbenika Pitaj Klince

Službeno otvaranje festivala bit će u četvrtak, 21. listopada u P4 – Centru za mlade u 18:30 sati. Prije otvaranja, od 13:00 do 16:00 sati održat će se radionica Uvod u generativni dizajn — Mihael Miklošić na kojoj će polaznici imati priliku naučiti što je to generativni dizajn te osnovno korištenje alata za vizualno programiranje.

Treći dio rezerviran je za izradu autorskih grafika polaznika u alatu NodeBox 3 uz mentorstvo voditelja radionice. Rezultat će biti kratka animacija.

Nakon otvaranja festivala posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu „Generativna grafika“ Mihaela Miklošića. Serija Generativna grafika nastaje kao rezultat istraživanja generativnih procesa u vizualnom izražavanju. Kod generativnog procesa, autor ne radi direktno na djelu, već definira niz pravila i ograničenja — algoritam po kojem autonomni sustav generira neograničen broj iteracija grafike.

U ovom kontekstu moglo bi se zaključiti da je koautor zapravo sam sustav, čija razina autonomije mijenja vizualne odrednice grafike. Po svojoj prirodi, generativna grafika nalazi se u konstantnom stanju promjene i kao takva, nikad nije dovršena. Na ovoj izložbi prikazana je samo jedna od mogućih permutacija svake grafike, a skeniranjem QR koda moguće je vidjeti animirani prikaz iteracija.

Nakon izložbe na programu je koncert Pitaj Klince, novi muzički projekt kreativnih glazbenika poznatih i od ranije kao Ask the Kiddos. Upravo ove godine predstavili su debitantski EP naslova “Dušice…”. Pet eklektičnih kompozicija s ovog EP-a potpisuju Mate Ponjević i Sven Šantić. Koliko dobro zvuče uživo, festivalska publika uvjerit će se u četvrtak u 20:00 sati u P4 – Centru za mlade.

Drugi dan festivala rezerviran za dronove, gaming na Sjeveru i „Kulturu u fokusu“

Drugi dan festivala donosi radionicu – Dronovi u multimediji – Looma film and sound od 13:00 do 17:00 sati. Radionica će se održati na lokaciji P4 – Centar za mlade. Polaznici će na radionici moći iskusiti osjećaj leta uz krajolik Varaždinske županije kroz ovu jedinstvenu kombinaciju virtualne stvarnosti i FPV dronova. Također, moći će isprobati svoje vještine upravljanja dronom u simulatoru.

Gaming na Sjeveru će ove godine biti glavno okupljalište za informiranje svih posjetitelja MOP festivala sa stanjem, rastom i novostima u gaming industriji, upoznavanje i treniranje sa službenom igračkom ekipom Sveučilišta Sjever koje se ove godine natječe na prvom Studentskom eSports Turniru u videoigrama između 8 tehničkih sveučilišta u RH.  U sklopu festivala, u gaming zoni u prostorima P4 bit će organizirana kratka predavanja o gamingu, panel rasprave među najboljim igračima sa Sjevera, savjeti za amaterske igrače, gledanje finala SET turnira iz Counter Strike-a, te turniri u igrama na mobilnim uređajima i konzolama. Očekuje nas par dana dobrog druženja, gaminga, međusobnog natjecanja i poneke dobre nagrade (phat loot) za finaliste turnira! Program se održava od 10:00 do 16:00 sati u P4 -Centru za mlade.

U 19:00 sati u Galeriji u Uskoj ulici br. 7 bit će otvorenje izložbe Kultura u fokusu 2020/2021. Kultura u fokusu, predstavlja razdoblje mučne 2020. godine, obilježeno pandemijom koronavirusa i snažnih potresa koji su uzdrmali sjeverni dio Hrvatske, a pandemijske mjere i prilike još traju i u 2021. godini. Cilj je ovog projekta istraživanje  percepcije kulturne baštine i povijesnih okolnosti uzrokovanih koronakrizom te ujedno promocija duhovnih vrijednosti, kulturnih ostvarenja i umjetničke prakse nastalih i fotografski zabilježenih kroz 2020. i 2021. godinu. Svrha kulture je odgovor na izazove i napetosti koje se nužno nameću ljudskom opstanku i djelovanju.

Jedinstveni glazbeno filmski – spektakl Kinofonija, predavanja, radionice, UX Meetup i zatvaranje festivala

Subota, 23.10. rezervirana je za MOP digital baroque talks i brojna predavanja, ali i još dvije radionice: Digitalna ilustracija: od koncepta do finalnog rada — Kaja Kajfež koja će polaznicima približiti razvoj koncepta te kako pronaći reference i sastaviti moodboard, a kroz vježbu polaznici će proći kroz proces izrade layouta, skiciranja i odabira palete boja pa sve do finalnog renderiranja. Polaznici radionice Vanima: Tvornica eksperimentalnog filma – Monika Rusak bavit će se eksperimentalnim filmom kojeg će izrađivati preko skenera, te će kroz eksperimentalni film naučiti teoriju samog roda, a kroz praksu i koji su sve načini i mogućnosti autorskog izražavanja u eksperimentalnom autorskom filmu.

Jubilarni trideseti UX Meetup #MOP edition u organizaciji IxDA Croatia održat će se u subotu u obliku dizajn putovanja na MOP 10 Festival multimedije u Varaždin. Program okupljanja obuhvaća radionicu u trajanju od 3 sata na kojoj će se pokušati odgovoriti na pitanja što se do sada naučilo, kamo kolektivno želimo otići te raspravljati o budućnosti dizajna 2022.

Zatvaranje festivala zakazano je u 19:30 sati u Kinu Gaj uz predavanje o 10 godina MOP Festivala multimedije, nakon čega u 20:00 sati slijedi jedinstveni audiovizualni, odnosno glazbeno-filmski spektakl pod nazivom Kinofonija. Riječ je o projektu Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac u suradnji s Goethe Institutom, a u okviru kojeg će se održati projekcija glasovitog nijemog filma Berlin, simfonija velegrada (Walter Ruttmann, 1927), uz glazbenu pratnju nagrađivanog i popularnog hrvatskog kvarteta Chui, koji će za ovu posebnu priliku uživo izvesti originalno skladanu prateću glazbu.

10. MOP festival multimedije nastavlja rasti s mnoštvom zanimljivih dizajnerskih, gamerskih, glazbenih i filmskih događanja te je jedinstven događaj na širem regionalnom području.

Organizator ovog festivala je Udruga MOP Sveučilište Sjever, a uz pokroviteljstvo i podršku Grada Varaždina, Studentskog centra Varaždin, Sveučilišta Sjever, Studentskog zbora UNIN te TZ Grada Varaždina. Partneri festivala su POU Varaždin i kino GAJ, Centar za mlade i nezavisnu kulturu P4, Hrvatski filmski savez i Kino Tuškanac, Goethe-Institut, GMV, Filmsko-kreativni studio VANIMA, Alpha-m i Caffe bar Elephant.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Sergej Ćetković: Jako se radujem koncertu u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: V. Martinović

Sergej Ćetković, jedan od najomiljenijih pjevača u regiji, 23. listopada nastupit će u varaždinskoj Areni.

Glazbenik i kantautor koji je na sceni već 20 godina još će jednom publici otpjevati svoje ljubavne balade i pokloniti publici svoju ljubav prema glazbi, te će se opet zaredati razmjena emocija, kojih ne nedostaje na njegovim koncertima.

Ćetković je dosad objavio šest studijskih albuma i tri kompilacije, a predstavljao je i Crnu Goru 2014. godine na Eurosongu. Jedini je crnogorski predstavnik koji se kvalificirao u finale europskog natjecanja.

S popularnim pjevačem razgovarali smo o dolazećem koncertu u Varaždinu.

Dugo se čekalo na vaš koncert u Varaždinu, kako to?

Nije u pitanju samo Varaždin. Da je do mene, pjevao bih svakog dana u drugom gradu i družio sa publikom gdje god je to moguće. Nažalost, sve što nam se dešava tokom poslednje skoro dvije godine nas je zaustavilo u svemu i koncerti su postali rijetkost. Nadam se da će se to promijeniti, i da će se brzo sve vratiti na staro. Očigledno je sad trenutak za Varaždin, a ja vjerujem da ništa nije slučajno i da se prave stvari dešavaju u pravo vrijeme. Moj muzički put me je naučio da se polako i strpljivo svi snovi ostvaruju. Varaždin će zato biti jedan od ostvarenih snova.

Što posjetitelji mogu očekivati u Varaždinu?

Sjajnu muziku, dobru energiju, mnogo emocija, lijepo druženje i dobru atmosferu. U situaciji u kojoj živimo trudim se da moji koncerti budu trenutak kada se izmjestimo iz stvarnosti, zaboravimo na momenat svijet koji nas okružuje i prepustimo se muzici i uživanju. Moć muzike je jako ljekovita i vjerujem da će upravo tako biti i na ovom koncertu.

Srećete li na svojim drugim koncertima Varaždince i Međimurce? Kakav je dojam o njima?

Lice moje publike je isto u svim gradovima, zemljama, na svim koncertima. To je jedno nasmijano lice kome se uvijek iznova radujem. Emocija je ista, riječi, zagrljaji, atmosfera. Ista, a nekako uvjek drugačija u zavisnosti od mentaliteta, od toga koje pjesme se gdje slušaju, od samog osjećaja onih koji su u publici. Ali sve se to spaja u jednu veliku i lijepu sliku i podršku koju već dvadeset godina imam od svoje publike na svakom koraku. To je ona neobjašnjiva magija muzike koja nas spaja bez obzira na to odakle dolazimo. Važno je da osjećamo isto.

Je li lijepo čuti da je vaš koncert u Varaždinu trenutno među najprodavanijima na Eventimu?

Uvijek prija veliko interesovanje za koncerte, ali ja nikada nisam mjerio da li nastupam pred 500 ljudi ili 50.000 ljudi. Uvijek dajem sve od sebe, nikada ne dijelim publiku, nikada ne umanjujem profesionalizam i emociju na koncertu, ma koliko ljudi da je u publici. Siguran sam da ako ste iskreni u onome što radite i koncert pred petoro ljudi može da se pretvori u najveći u karijeri.

Pripremate li neke nove pjesme?

Moj novi album je gotov i nadam se da ću ga objaviti do kraja godine. Ima mnogo novih pjesama na koje sam vrlo ponosan, jer su drugačije, zrelije i neobičnije od svih do sada. Siguran sam da će publika biti prijatno iznenađena.

Kakav će biti repertoar u Varaždinu?

Najbolje od svega. Svi hitovi koji se godinama slušaju, koje publika voli, a mene čini srećnim da ih svaki put iznova pjevam. Pjesme koje su obilježile moju karijeru i dovele me do ovog mjesta na kome sam sada. Jako se radujem koncertu, pozivam ljude da dođu, jer ono u šta sam siguran jeste da ćemo se moj bend i ja potruditi da svi kućama odu zadovoljni, srećni i puni pozitivne energije i lijepih misli.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje