Povežite se s nama

Život i društvo

“Izgradnja Dječjeg vrtića ‘Suncokret’ u Svetom Đurđu bila je pun pogodak”

Objavljeno:

- dana

Općina će za uskrsne blagdane podijeliti uskrsnice u iznosu od 200 kuna svim umirovljenicima čija su primanja do 2200 kuna, dok će proizvođači mlijeka dobiti 100 kuna po kravi, a oni koji drže krmače 50 kuna po krmači do deset komada

– S ponosom mogu reći da je izgradnja novog Dječjeg vrtića „Suncokret“ bila pun pogodak i da je interes mještana Svetog Đurđa sve veći, tako da u idućem razdoblju moramo razmišljati o proširenju kapaciteta našeg vrtića. Cijena boravka je 550 kuna po polazniku, dok se jaslice plaćaju 650 kuna, a razliku podmiruje Općina iz svog proračuna. Zaposlenje u novootvorenom vrtiću pronašlo je deset djelatnika iz Varaždinske županije – rekao je načelnik Općine Sveti Đurđ Josip Jany.

Općina će za ove uskrsne blagdane podijeliti uskrsnice u iznosu od 200 kuna svim umirovljenicima čija su primanja do 2200 kuna, dok će proizvođači mlijeka dobiti 100 kuna po kravi, a oni koji drže krmače 50 kuna po krmači do deset komada. Općina i nadalje sufinancira kastraciju i sterilizaciju pasa u iznosu od 200 kuna.

Općina se također brine i za svoje najmlađe stanovnike financiranjem ukupnog iznosa školske kuhinje za sve učenike i nabavom radnih bilježnica, a ove je godine raspisan i natječaj za dodjelu financijske potpore udrugama.

Radovi u 2021.

Sveti Đurđ je i prošlu, 2020. godinu završio s određenim pozitivnim stanjem na žiro-računu, što je znak, govori Jany, da Općina radi pravilom dobroga gospodara, a to je načelnik i obećao svojim mještanima.

Općina je već u prvim danima ove, 2021. godine pokrenula nove radove, pa je tako počela montaža krovišta na Vatrogasnom domu Struga. U Nogometnom klubu Struga dograđuju se dvije nove prostorije, uređuje se termofasada, u Sesvetama se uređuju prostorije Nogometnoga kluba Podravac te solarna priprema tople vode. Uređena je i prostorija Nogometnoga kluba u Karlovcu Ludbreškom, gdje se također planira priprema za solarno grijanje tople vode. Dodajmo da je kupljeno i novo vozilo za potrebe Dobrovoljnoga vatrogasnog društva Hrženica.

– Uredili smo novo vatrogasno spremište u Karlovcu Ludbreškom veličine 100 m2, također planiramo na proljeće izgradnju termofasade na Društvenom domu. U Svetom Đurđu planiramo asfaltirati parkiralište kod općinske zgrade, a sve pripremne radove rade djelatnici Općine, kao i uređenje okoliša te opločnika. Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Općini je odobrilo sredstva u iznosu od 100.000 kuna za uređenje termofasade te uređenje spomenutog parkirališta. Planiramo također i Nogometnom klubu Drava kupiti novu traktorsku kosilicu te urediti tribine i proširiti parkiralište – navodi Jany.

Planovi

Nadalje, Općina će pokrenuti detaljan plan uređenja Zone Vulinec i Zone Hrženica. Kod Društvenog doma Obrankovec postavljaju se opločnici, a uređuje se i vanjski okoliš kod društvenih domova u Luci Ludbreškoj i Komarnici. U Hrženici je ove godine također u planu izgradnja rotora u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Varaždinske županije. Općina je otkupila susjednu parcelu te je dobivena i građevinska dozvola.

– Od planova u 2021. godini još je i uređenje kanala u Strugi, koje će biti odrađeno u suradnji s Hrvatskim vodama. Mogu slobodno reći da Općina ima dobru poslovnu suradnju s Hrvatskim vodama, što je i vidljivo na projektima izmuljivanja rijeke Plitvice od mlina u Luci prema Madaraševcu. Općina planira zatražiti i projekte reciklažnog dvorišta, doma za starije, komunalnog dijela s garažama, tržnicom i poslovnim prostorima te se uređuje veliki višenamjenski prostor na prvom katu Općine, na čijoj se zgradi planira i postavljanje solarne centrale – otkriva načelnik Općine Sveti Đurđ.

Ove bi godine trebala započeti Aglomeracija Ludbreg, a tu je uključena i Općina Sveti Đurđ. Osim toga, prema obećanju Ravnateljstva domova zdravlja, u ožujku bi trebao biti dodijeljen doktor opće medicine, istaknuo je Josip Jany, dodavši da je Općini Sveti Đurđ odobren i projekt širokopojasnog interneta, u koji su uključene i susjedne općine te Grad Ludbreg.

Dobra suradnja Općine Sveti Đurđ i načelnika Josipa Janyja sa Župom Sveti Đurđ rezultirala je izgradnjom ograde oko župne crkve svetog Jurja, koja je na zamolbu župljana Župe Svetog Đurđa i financirana iz proračuna Općine.

Puno se radilo i gradilo u općini Sveti Đurđ u proteklih osam godina mandata načelnika Josipa Janyja, koji ove godine kreće po novi mandat.

– Nadam se da su mještani općine prepoznali moj rad i da će mi dodijeliti povjerenje za još jedan mandat – zaključuje načelnik Jany.

Život i društvo

FOTO Više od 2000 studenata FOI-ja dobilo savjete za početak karijere

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

tjedan karijera foi
FOI

Na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu uspješno je završio deseti Tjedan karijera, koji se, u organizaciji Centra za podršku studentima i razvoj karijera, održao od 18. do 22. listopada.

Tjedan karijera je networking event, namijenjen studentima svih godina i studija FOI-ja, koji spaja studente i njihove buduće poslodavce, upoznaje studente s novinama i trendovima na tržištu rada te im omogućuje razvoj poslovnih vještina.

– Od prvog Dana karijera koji se održao 2012. godine došli smo do desete obljetnice Tjedna karijera i tijekom ovih godina ugostili smo na FOI-ju zaista veliki broj poslodavaca. U našem radu, u radu Centra za podršku studentima i razvoj karijera – ključna su 3 partnera – poslodavci, studenti i alumniji, a zajedničkom suradnjom uspijevamo realizirati inicijative za zajedničku dobrobit. – naglasila je doc. dr. sc. Katarina Pažur Aničić, voditeljica Centra za podršku studentima i razvoj karijera.

Jubilarni Tjedan karijera na FOI-ju je studentima je ponudio 120 različitih aktivnosti povezanih s tehnološkim inovacijama, ali i poslovnim aspektima struke, a preko 2000 studenata upoznalo se s gotovo 60 poslodavaca – partnerskih poduzeća FOI-ja.

Studentima je omogućeno sudjelovanje na 4 panel rasprave o aktualnim tehnološkim trendovima, karakteristikama zaposlenika budućnosti ali i pokretanja vlastitog poslovanja. Uvodno predavanje na Tjednu karijera održao je FOI alumni Matija Kopić suosnivač i direktor hrvatskog proizvođača autonomnih logističkih robota Gideon Brothers koji je ujedno sudjelovao i na panel diskusiji posvećenoj temi umjetne inteligencije [email protected].

Uz Kopića, na panel raspravi sudjelovali su i FOI alumniji Marko Velić (Photomat) i Tajana Šokec Šelimber (KAIZEN IT), Dražen Orešćanin (Poslovna inteligencija) te Hajdi Ćenan (airt, CroAI).

Druga panel rasprava, [email protected] studentima je omogućila uvid u tehnologije budućnosti i trendove koji predstoje poput umjetne inteligencije, blockchaina, strojnog učenja i interneta stvari (IoT-ja), a sudjelovali su Nikola Pavešić (Infobip), Dominik Šafarić (Nanobit), Tomislav Tenodi (Speck) i FOI alumni Goran Kovačević (Infinum).

– Studenti bi trebali na početku izabrati bilo koju tehnologiju za koju su dovoljno motivirani da ju „izguraju“ do kraja. Neka uzmu projekt koji im je super, neka pokušaju nešto napraviti i proći cijeli ciklus i vidjet će što ih najviše interesira. Ne treba se bojati pokušati samo zato jer naše društvo ima averziju prema preuzimanju rizika – studentima je poručio Tomislav Tenodi (Speck). 

Važnost adaptabilnosti i agilnosti, koja dolazi od samog zaposlenika, ali i od poslodavca koji osigurava poticajnu sredinu, kao i važnost dodatnih iskustava koja studenti stječu tijekom obrazovanja naglasili su panelisti treće FOI panelice – [email protected] – Vedrana Miholić (CROZ), Goran Kanižaj (Mobilisis) te FOI alumni Moreno Grgurić (ecx.io). Motiviranost studenata, preuzimanje rizika i pružanje sebi prilike da se upustite u poduzetničke vode glavne su poruke FOI alumnija, uspješnih poduzetnika Alena Huskanovića (Async Labs), Andrijane Mrkela (Northwest Agency), Dragane Juren (Ivy Digital), Martine Stričak (Point Visible) te Sandra Lazarića (Arbona), sudionika finalne panel rasprave [email protected] kojom je zatvoren Tjedan karijera.

FOI već godinama razvija jedinstveni obrazovni pristup kroz povezivanje tehnoloških znanja i inovacija s poslovnim aspektima struke te razvija sinergijski odnos Fakulteta i poslodavaca.

– Željeli smo pomoći našim studentima i povezati ih s poslodavcima te im pomoći u usvajanju konkretnih i praktičnih znanja. Na FOI-ju nastojimo, kroz nastavu i projektne aktivnosti integrirati čim više znanje i iskustvo iz prakse u nastavni proces. Važno nam je da poslodavci koji su naši partneri, sudjeluju u pripremi studijskih programa i daju nam povratnu informaciju o smjeru u kojem idemo. Inoviramo, važna nam je interdisciplinarnost koja je danas neophodna i pratimo razvoj tehnologija, pa smo na preddiplomskom studiju uveli i nove module vezane uz umjetnu inteligenciju i računalne igre –  rekla je prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep, dekanica FOI-ja te istaknula kako je kroz suradnju s poslodavcima i obaveznu stručnu praksu po kojima je FOI još uvijek jedan od rijetkih fakulteta u Hrvatskoj tijekom Fakulteta zaposli više od 80% FOI-jevih studenata.

Tijekom pet dana studenti su sudjelovali na 27 radionica, 4 online pitcha poslodavaca putem kojih su se poslodavci studentima predstavili na zanimljiv način, 16 predstavljanja tehnologija i projekata poslodavaca te imali prilike razgovarati s 59 poslodavaca na Karijernom španciru – individualnim razgovorima s poslodavcima.

– Od prve godine dolazim na Tjedan karijera i smatram ga odličnom prilikom jer upoznaš poslodavce, vidiš što te čeka, koje prilike nude te proširiš svoju mrežu poznanstava. Sigurna sam da će mi kontakti koje sam ostvarila biti od pomoći – smatra Marta Bilić, studentica treće godine preddiplomskog studija Poslovni sustavi. 

Tjedan karijera tek je jedna od karijernih prilika koju FOI realizira u suradnji s atraktivnim hrvatskim tvrtkama. Tijekom akademske godine FOI studenti imaju prilike surađivati s poslodavcima kroz različite druge oblike suradnje poput pozvanih predavanja, radionica, stručnih vježbi, suradnje kroz projektnu nastavu i europske projekte kojima podiže razinu kompeticija studenata i povećava konkurentnost.

Nastavite čitati

Život i društvo

Učenici Gospodarske škole Varaždin u projektu „Mama, budi zdrava – Ružičasti listopad“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Učenici Gospodarske škole Varaždin svojim su se aktivnostima tijekom listopada uključili u nacionalni projekt „MAMA, BUDI ZDRAVA – Ružičasti listopad“.

Projekt organizira Udruga SVE za NJU koja pruža pomoć ženama oboljelima i liječenima od raka dojke, a cilj je projekta promicanje Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanje žena na brigu o zdravlju. Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Akcija je obuhvatila nekoliko aktivnosti: organizirano je predavanje i razgovor s učenicima o različitim vidovima prevencije raka općenito, a s naglaskom na prevenciju raka dojke.

Predavanje je održala Irena Stipešević Rakamarić, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.

– Posebno nam je drago što smo mogli s učenicima osvijestiti važnost primarne prevencije i zdravog načina života, važnost kretanja, pravilne prehrane i drugih čimbenika kojima se može utjecati na pojavnost svih vrsta raka, a osobito raka dojke. Također smo govorili o tome kako je organiziran probir za rano otkrivanje kod žena preko 50. godine života, što je zapravo dob u kojoj će se uskoro naći njihove majke te naglasili da je kod žena koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu potrebno sa svim vidovima prevencije početi i ranije, a osobito s preventivnim pregledima – istaknula je dr. Stipešević Rakamarić.

Ostale aktivnosti uključivale su snimanje videa za promicanje preventivnih programa, s porukom o važnosti ranog otkrivanja malignih bolesti, te direktno uključivanje svih učenika škole u prenošenje preventivnih poruka ženskim članovima svojih obitelji putem informativnih letaka koje je osigurala Udruga SVE za NJU.

– Zahvaljujemo Udruzi SVE za NJU i dr. Stipešević Rakamarić na pomoći u realizaciji ovog projekta te svim učenicima i kolegama koji su prenijeli poruku o potrebi ranog otkrivanja raka. Na kraju, ali ne manje važno: pohvala učenicima 3.H i 1.N na posebnom angažmanu pri snimanju promotivnog videa – izjavila je koordinatorica aktivnosti Vanja Perši.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje