FOTOIlustracija
IZVORJutarnji list

Ovogodišnja generacija maturanata ostvarila je dosad najlošije rezultate na ispitima državne mature, piše Jutarnji list.

Naime, prema prvim i neslužbenim informacijama, oko 8.800 učenika strukovnih škola i gimnazija palo je ključne ispite na maturi – hrvatski jezik i matematiku. Riječ je o porastu u odnosu na prošlu godinu od 1278 učenika s nedovoljnom ocjenom.

Ispite državne mature ukupno je prijavilo oko 34.600 učenika.

Samo 58 posto učenika strukovnih škola uspjelo je s pozitivnom ocjenom proći ispit matematike na višoj (A) razini znanja, dok je prolaznost gimnazijalaca 79 posto.

Na nižoj razini matematike (B) prolaznost među gimnazijalcima je 79 posto, a među strukovnjacima 71 posto, ističu iz Jutarnjeg.

Oko 650 gimnazijalaca palo je ispit iz više razine matematike, što je u usporedbi s prošlom godinom porast za oko 370 gimnazijalaca s nedovoljnom ocjenom iz tog ispita. Pritom je bodovni prag za prolaz iz ispita matematike jednak prošlogodišnjem.

U srijedu, 10. srpnja, objavljeni su i privremeni rezultati ljetnog roka. Svaka je škola dobila uvid u rezultate svojih učenika, a konačni i objedinjeni rezultati bit će objavljeni 15. srpnja.

Prema prvim, neslužbenim podacima, piše Jutarnji list, ispit niže razine matematike nije uspjelo položiti 126 gimnazijalaca (u odnosu na 75 lanjskih).

Prema također neslužbenim podacima, samo 396 učenika dobilo je ocjenu odličan iz A razine matematike, odnosno njih 372 iz B razine.

Komentari

Komentara