Povežite se s nama

Međimurje

Marinko Pintarić: “Predstave nastaju iz igre, a slično je i s glazbom!”

Objavljeno:

- dana

U sklopu Društva “Naša djeca” Mursko Središće djeluje dramska skupina “Bundaš”.

Voditelji Skupine su Tajana Rihtarec Višnić i Marinko Pintarić, oboje učitelji razredne nastave u Osnovnoj školi Mursko Središće i dramski pedagozi. O “Bundašima”, ali i njegovim drugim vezama s umjetnošću, razgovarali smo sa 62-godišnjim Marinkom Pintarićem. Podrijetlom je iz Dekanovca, a život ga je odveo i u neka druga mjesta u regiji, no prije 12-ak godina skrasio se u Peklenici.

Kretanje i sloboda

Što se tiče “Bundaša”, kaže da se s kolegicom Rihtarec Višnić našao u dobroj kombinaciji, s obzirom na to da je ona orijentirana na hrvatski jezik, dok je sam “vudren” na glazbu, što im je omogućilo da mnogo toga odrade sami.

– Temelj nam nije predstava, već su to glumci – djeca. Sa školskim predstavama počeli smo još kad sam tek stigao na Peklenicu, no s ozbiljnijim radom počeli smo nekoliko godina kasnije. Kreće se od dječje igre: objasnimo učenicima situaciju, odnosno uloge, i pustimo ih da se igraju – to je osnova. Važno je da dijete osvijesti samo sebe i svoje osjećaje pa puno vremena provodimo radeći na tome.

Nemamo, na primjer, zadana mjesta na sceni na kojima djeca stoje. To ne znači da nemamo pravila: zna se da će onaj koji govori ići više naprijed, da će drugi paziti kako te ne bi zaklanjali dok govoriš i slično, no situacija nije strogo planirana, već postoji određena doza slobode. Kretanje je pritom također bitno, zato radimo na vježbama kretanja s određenim zadacima – objašnjava ovaj dramski pedagog bogatoga životnog iskustva.

Govor tijela

Dodaje da sličan koncept primjenjuje i u klasičnoj nastavi pa tako učenicima daje upute da se i, primjerice, kad usmeno odgovaraju, ponašaju kao da su glumci na javnom nastupu.

– Napominjem im da obrate pozornost na sitnice kao što je govor tijela, koji može odavati nesigurnost i pokazati je li netko učio. Nisi učio? Dakle, nisi izvježbao ulogu – treba još malo ponoviti! Igra je, dakle, osnovni način učenja kod djece tog uzrasta – koristi se i stručni termin “igrifikacija nastave”. Kad djeca nauče teoriju, trebala bi svoje znanje provući kroz iskustvo. Međutim, neke stvari ne mogu, jer su premlada, ali mogu se igrati zamišljene scenarije! Ne mogu, na primjer, voziti auto, ali se mogu igrati autićem ili voziti u nekoj verziji prilagođenoj uzrastu.

Tako djeca oponašaju odrasle. Zato smatram da bi dramski odgoj trebao biti obveznim dijelom obrazovanja učitelja – smatra Marinko, koji uz kolegicu Tajanu najviše radi s djecom od 1. do 4. razreda, no ponekad se priključuju i nešto mlađi te nešto stariji. Trenutačno su na pauzi, a s probama bi htjeli ponovo početi početkom ožujka.

Fall Out Trio

Pintarić je basist u bendu Fall Out Trio, koji je formiran u Međimurju 2001. godine. Uz njega, članovi su i Jani Podgorelec (gitara) te Tomislav Poje (bubnjevi). Tijekom dvaju desetljeća postojanja prikupili su respektabilni broj nastupa, dvaput su nastupali i na jazz festivalima, a Marinko je sudjelovao i na Bassmasteru, međunarodnom natjecanju najboljih basista.

– Glazba je puna mogućnosti, samo treba biti uporan i potražiti svoj izričaj. Ne mislim pritom da to treba matematički odraditi, već pustiti da te vodi ono što dobro zvuči i kako se osjećaš. Kad bih trebao to nekako nazvati, vjerojatno bih koristio riječi poput “rock”, “jazz”, “fusion”, “avangarda” i “eksperimentiranje”. Jedan je od zadataka glazbenika, po mome mišljenju, da od kaosa napravimo red – ističe “profesionalni amater”, koji navodi i da mu je u sviranju basa pomoglo prethodno sviranje harmonike, za koju je završio osnovnu umjetničku školu.

– Harmonika je fenomenalan instrument, uz pomoć kojega jednom rukom možeš svirati pratnju, a drugom improvizirati, što je izvanredno utjecalo na mene. Kad sviraš harmoniku, zapravo si bend za sebe!

Ako si bend s osebujnim izričajem, a to je najveći problem alternative, ljudi koji te znaju zapravo se prebrzo mijenjaju. Sviraš na nekim lokacijama, netko te zamijeti, no nemaš veću afirmaciju na širem području – ekipa se promijeni, stara ekipa ode, i opet se moraš dokazivati od početka! Možda ne baš od nule, jer ipak znaju da sviraš tamo od dvije tisuće i neke, no nemaju pojma tko si i kakav si.

U takvim situacijama pomaže imati album, nešto opipljivo što možeš ponuditi ljudima. Mi smo svoj prvi i zasad jedini album “11” snimili 2011. godine, a na njemu je, kako se iz naslova može zaključiti, 11 pjesama koje su nastajale jako dugo – ističe glazbenik. Bend trenutačno uređuje prostor za probe, s kojima bi trebali krenuti za otprilike tri mjeseca kad se projekt završi. U međuvremenu, pozivamo vas da njihovu “Jedanaesticu” preslušate na YouTubeu.

Međimurje

FOTO Pohvale i darovi za najuspješnije učenike OŠ Jože Horvata Kotoriba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za najuspješnije učenike i mentore Osnovne škole Jože Horvata Kotoriba 23. lipnja načelnik Općine Kotoriba Dario Friščić organizirao je prijam kako bi im uputio riječi pohvale i uručio prigodne darove za izniman uspjeh na smotrama i natjecanjima, gdje su postigli zavidne rezultate u ovoj nastavnoj godini.

Ovom gestom načelnik je razveselio učenike koji su se natjecali na državnim natjecanjima te njihove mentore. U uvodnom dijelu prigodnim se riječima obratio svim pristiglim učenicima i njihovim mentorima te ravnateljici škole Snježani Matoš, nakon čega se svaki učenik predstavio i ukratko ispričao u čemu je bio uspješan. Potom su mentori ukratko ispričali svoje doživljaje s natjecanja i priprema te otkrili daljnje planove.

Nagrađeni su ovi učenici i mentori: Lovro Erdelji – Državno natjecanje iz informatike (mentorica Karmen Somi), Dorotea Tilošanec i Nela Kovačić – Državno natjecanje iz tehničke kulture (Jelena Tuksar), Ana Markan – Državno natjecanje iz biologije (Lidija Ribić), Karla Novak i Ivan Markan te Vanessa Balog i Vito Peranec – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, razredna nastava (Adela Horvat i Nenad Pogorelec), Mia Rajher i Gabrijel Dolenec te Sara Matulin i Lovro Erdelji – Državna smotra projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, predmetna nastava (Romina Volar).

Nastavite čitati

Međimurje

Prijam za Jakova Vuka iz Macinca: osvojio je Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općinski načelnik Nikola Novak u prostorijama je Općinske uprave Općine Nedelišće priredio prijam za Jakova Vuka iz Macinca, studenta Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta koji je osvojio Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu.

Jakov je primio Rektorovu nagradu za znanstveni rad u području biomedicine i zdravstva pod nazivom „Sinteza i karakterizacija novih hibrida harmina i primakina s potencijalnim citostatskim djelovanjem“, koji je izradio u akademskoj 2020./2021. godini u okviru istraživačkog projekta „Derivati harmina kao potencijalni antimalarici“ Hrvatske zaklade za znanost.

Rektorova nagrada dodjeljuje se za najbolje studentske radove znanstvenog sadržaja, odnosno, umjetnička ostvarenja radi poticanja znanstveno-istraživačkog i umjetničkog rada te promicanja studentskog stvaralaštva.

Općinski načelnik Nikola Novak poželio mu je sreću u daljnjem školovanju i u profesionalnoj karijeri, a za poticaj mu je dodijeljena i financijska nagrada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje