Povežite se s nama

Međimurje

“Međimurski Ceker” od stranih vikendaša dobio čistu desetku

Objavljeno:

- dana

PREBROJILI GOSTE

U proteklih nekoliko godina Međimurje je postalo jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija te izgradilo prepoznatljiv identitet koji prepoznaju izletnici željni kratkih putovanja, odmora ili poslom motiviranog boravka.

Tome u prilog svakako govore najnovije brojke, koje pokazuju da je najsjevernija hrvatska županija u 2016. godini zabilježila porast broja noćenja od čak 12 posto. Podaci o pansionskoj i izvanpansionskoj potrošnji još uvijek nisu poznati, no u Međimurju je ukupno ostvareno 144.300 noćenja u 12 mjeseci, čime je ono na kontinentu uz bok apsolutno najuspješnijim Plitvičkim jezerima. Međimurska županija svoj turistički kapacitet neprestano širi te kontinuiranu tendenciju rasta bilježi posebice u dolasku stranih gostiju. Najviše ih pristiže iz susjednih zemalja – Austrije, Mađarske i Slovenije, što pogoduje lokalnom gospodarstvu, ali posljedično pozitivno utječe na rast u svim drugim segmentima. Primjerice, kvaliteta lokalne enogastronomije, kao i gostoljubivost međimurskih ljudi, prepoznata je, a zatim i nagrađena priznanjem EDEN – Europske destinacije izvrsnosti. Drugu nagradu zaredom je u Hrvatsku 2015. donijelo Gornje Međimurje, dok je 2007. Sveti Martin na Muri bio taj koji je zadovoljio sve kriterije zahtjevnog žirija, ali i gostiju. Da Sveti Martin i dalje ostaje u središtu turističke pozornosti, osvjedočili smo se ovih dana, kada je stiglo još jedno priznanje. Naime, tamošnji Holiday Home Međimurski Ceker jedan je od tek nekoliko odabranih iz 205 zemalja svijeta, a jedini iz Hrvatske, koji je od strane gostiju svjetski poznatog portala booking.com dobio savršenu ocjenu 10 za smještaj i uslugu.

Za turističke projekte u šest godina dodijeljeno nešto manje od 1,2 milijuna kuna

Međimurska županija prepoznala je turizam svoga kraja kao jedan od ključnih čimbenika za rast i razvoj cjelokupne Županije te je na tom pragu, počevši od 2011., uvela turističke potpore kojima potpomaže dobre turističke projekte. Tako je u proteklih šest godina dodijeljeno tek nešto manje od 1,2 milijuna kuna s ciljem sufinanciranja 39 turističkih projekata s područja Međimurske županije. Među njima je i spomenuti projekt Holiday Home Međimurski Ceker.

Izvor:
Foto:

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Međimurje

Dvojica maloljetnika kod Domašinca u vodi uočili muškarca koji se nije micao te ga spasili!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

reanimobil Zavod za hitnu medicinu Međimurske županije1

U nedjelju, 3. prosinca, oko 8 sati na šljunčari nedaleko Domašinca, dvojica maloljetnika prilikom ribolova u vodi nedaleko obale uočili su muškarca koji se nije micao, odnosno nije pokazivao znakove života, javila je PU međimurska.

Mladići ni i u jednom trenutku nisu dvojili te su odvažnom i hrabrom reakcijom izvukli muškarca iz hladne vode, a odmah potom mobitelom o događaju izvijestili hitnu pomoć i policiju. Mladićima je u pomoć priskočio i 28-godišnjak koji je započeo s oživljavanjem unesrećenog.

Ubrzo nakon upućenog poziva na mjesto događaja stigao je tim hitne medicinske pomoći te su preuzeli daljnju medicinsku skrb i unesrećenog prevezli u Županijsku bolnicu Čakovec.

Naknadno je utvrđen identitet starijeg muškarca, a liječničkim pregledom nisu utvrđene ozljede koje bi upućivale na nasilan događaj povezan s počinjenjem kaznenog djela, no zbog pothlađenosti i komatoznog stanja zadržan je na daljnjem liječenju.

U cilju utvrđivanja svih okolnosti opisanog događaja kriminalističko istraživanje se nastavlja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje