Povežite se s nama

Međimurje

“Međimurski Ceker” od stranih vikendaša dobio čistu desetku

Objavljeno:

- dana

PREBROJILI GOSTE

U proteklih nekoliko godina Međimurje je postalo jedna od nezaobilaznih turističkih destinacija te izgradilo prepoznatljiv identitet koji prepoznaju izletnici željni kratkih putovanja, odmora ili poslom motiviranog boravka.

Tome u prilog svakako govore najnovije brojke, koje pokazuju da je najsjevernija hrvatska županija u 2016. godini zabilježila porast broja noćenja od čak 12 posto. Podaci o pansionskoj i izvanpansionskoj potrošnji još uvijek nisu poznati, no u Međimurju je ukupno ostvareno 144.300 noćenja u 12 mjeseci, čime je ono na kontinentu uz bok apsolutno najuspješnijim Plitvičkim jezerima. Međimurska županija svoj turistički kapacitet neprestano širi te kontinuiranu tendenciju rasta bilježi posebice u dolasku stranih gostiju. Najviše ih pristiže iz susjednih zemalja – Austrije, Mađarske i Slovenije, što pogoduje lokalnom gospodarstvu, ali posljedično pozitivno utječe na rast u svim drugim segmentima. Primjerice, kvaliteta lokalne enogastronomije, kao i gostoljubivost međimurskih ljudi, prepoznata je, a zatim i nagrađena priznanjem EDEN – Europske destinacije izvrsnosti. Drugu nagradu zaredom je u Hrvatsku 2015. donijelo Gornje Međimurje, dok je 2007. Sveti Martin na Muri bio taj koji je zadovoljio sve kriterije zahtjevnog žirija, ali i gostiju. Da Sveti Martin i dalje ostaje u središtu turističke pozornosti, osvjedočili smo se ovih dana, kada je stiglo još jedno priznanje. Naime, tamošnji Holiday Home Međimurski Ceker jedan je od tek nekoliko odabranih iz 205 zemalja svijeta, a jedini iz Hrvatske, koji je od strane gostiju svjetski poznatog portala booking.com dobio savršenu ocjenu 10 za smještaj i uslugu.

Za turističke projekte u šest godina dodijeljeno nešto manje od 1,2 milijuna kuna

Međimurska županija prepoznala je turizam svoga kraja kao jedan od ključnih čimbenika za rast i razvoj cjelokupne Županije te je na tom pragu, počevši od 2011., uvela turističke potpore kojima potpomaže dobre turističke projekte. Tako je u proteklih šest godina dodijeljeno tek nešto manje od 1,2 milijuna kuna s ciljem sufinanciranja 39 turističkih projekata s područja Međimurske županije. Među njima je i spomenuti projekt Holiday Home Međimurski Ceker.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Središte Čakovca spremno je za Porcijunkulovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još nas nešto manje od 24 sata dijeli od početka ovogodišnjeg Porcijunkulovog, najveće ljetne manifestacije u Međimurju.

Središte grada Čakovca u proteklih se nekoliko dana uređivalo kako bi ulice i trgovi spremno dočekali brojne izlagače, izvođače, ali i posjetitelje koji će moći odabrati neki od pregršt zanimljivih sadržaja, od petka 30. srpnja pa do ponedjeljka 2. kolovoza.

Kako aktualna pandemija uvjetuje organizaciju sličnih događanja diljem svijeta, tako se i Porcijunkulovo mora prilagoditi mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi posjetitelji dobro su došli na ulice i trgove grada, terase ugostiteljskih objekata, no pri tom moraju voditi računa o propisanom razmaku i nošenju maske, dok će zona u Perivoju Zrinskih, rezervirana za četiri velika večernja koncerta, biti otvorena pod posebnim uvjetima, odnosno posjetitelji tih koncerata moći će ući u jezero Starog grada samo uz predočenje COVID putovnice ili uz potvrdu o negativnom testu te važeću potvrdu o provedenom cijepljenju.

U četvrtak je održan finalni sastanak organizatora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te je dogovoreno kako će se posjetitelji manifestacije moći, po cijeni od 25 kuna, testirati svakodnevno za vrijeme trajanja Porcijunkulovog.

U petak će se u prostorijama Zavoda zainteresirani moći testirati od 15 do 19 sati, a ostala tri dana od 8 do 13 sati. Isto tako, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“, djelatnici Zavoda imati će svoj punkt gdje će građani svakodnevno moći obaviti testiranje u vremenu od 16 do 20 sati. Građani za test moraju izdvojiti tek 25 kuna, a ostatak cijene testa, sufinancira Grad Čakovec.

A sama manifestacija započinje već sutra u jutarnjim satima, kada će se na gradske ulice smjestiti tristotinjak izlagača sa svojim tradicijskim proizvodima, enogastronomskom ponudom, rukotvorinama, a u popodnevnim satima otvara se i novina ovogodišnje manifestacije, Art street, odnosno prostor rezerviran za umjetnike u Ulici Matice hrvatske.

Zvuci i ritmovi glazbe ispuniti će manifestaciju u sva četiri dana, već od jutarnjih sati, a vrhunac su četiri velika  koncerta u jezeru Starog grada. Publiku će sutra zabavljati Željko Bebek, u subotu Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, a u ponedjeljak će Porcijunkulovo svojim nastupom zatvoriti Nina Badrić. Uz to, posjetitelje očekuje mnoštvo popratnih programa, od kreativnih, do zabavnih i humanitarnih.

Gospa od Anđela, blagdan je koji se obilježava 2. kolovoza i okosnica je samog proštenja za koje se veže i manifestacija Porcijunkulovo pa će tako i vjernici obilježiti ove dane. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od Anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Bogat program ovogodišnje manifestacije Porcijunkulovo možete pronaći na stranicama Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Međimurje

Za ulaz na koncerte Porcijunkulova testirat će se brzim antigenskim testom od 25 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi svima pružili neometan ulazak na ovogodišnje koncerte Porcijunkulovog, svi će se posjetitelji moći testirati tzv. brzim antigenskim testom, ističu iz Grada Čakovca.

<<Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu<<

Cijena testiranja iznosi 25 kuna, a ono će se provoditi na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Čakovec – testovi vrijede samo za ulazak na koncerte i vrijedi 48 sati:

Petak, 30.7., od 15 do 19 sati

Subota, 31.7., od 08 do 13 sati

Nedjelja 01.8., od 08 do 13 sati

Ponedjeljak 02.08., od 08 do 13 sati

Perivoj Zrinski – test vrijedi 48 sati

Svakim danom od 16 do 20 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje