Polaganjem povelje u temelje zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava i službeno su 21. kolovoza započeli radovi na njenoj rekonstrukciji.

Riječ je 12,3 milijuna kuna vrijednim radovima rekonstrukcije postojeće i izgradnje pomoćne zgrade te opremanju vrtićkog prostora.

Povelju su u nazočnosti uzvanika među kojima državnog tajnika u Ministarstvu obrane Zdravka Jakopa te saborskih zastupnika Božice Makar i Marija Habeka položili potpredsjednik Vlade RH i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilda Copić i gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić. Gradonačelnik Škvarić tom je prigodom naglasio da je Lepoglava jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj u kojem se u jednoj godini investira u izgradnju i uređenje čak dva dječja vrtića.

– Još smo 2016. krenuli s pripremom projektne dokumentacije, a zahvaljujući ovoj Vladi koja je otvorila natječaj na koji smo bili spremni prijaviti projekt rekonstrukcije zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava ostvarili smo potporu od 6,7 milijuna kuna. Danas smo dobili i odluku o dodjeli tih sredstava zahvaljujući kojima ćemo, uz sredstva koja smo osigurali u našem proračunu, za manje od godinu dana u centru Lepoglave dobiti zgradu ljepoticu i adekvatan vrtićki prostor – istaknuo je gradonačelnik Škvarić dodajući da je, nakon projekta Turističko kulturno informativnog centra, ovo drugi najveći kapitalni projekt u Gradu Lepoglavi.

Ugovor o dodijeli sredstava u Lepoglavu je donijela ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilde Copić koja je ovom prigodom kazala da Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju provode program ruralnog razvoja koji nije namijenjen samo poljoprivrednicima nego i jedinicama lokalne samouprave.
– Cilj je da se osigura temeljna društvena infrastruktura u ruralnim krajevima kako bi u njima ostali živjeti mladi ljudi – rekla je Copić.

Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar istaknuo je da Vlada Republike Hrvatske u zadnje dvije godine puno ulaže u sjever Hrvatske pa tako u Varaždinsku županiju i Grad Lepoglavu.
– Vidim da su projekti Grada Lepoglave dobro pripremljeni jer prolaze prijave što rezultira time da se puno toga gradi. Drago mi je da smo općinama i gradovima, pa tako i Gradu Lepoglavi čiji se proračun poveća za više od 10 milijuna kuna, omogućili više sredstava u proračunu koja se koriste za ulaganja. Riješili smo probleme klizišta i ulažemo u male komunalne projekte, no najdraže nam je kad se sredstva ulažu u obrazovanje i djecu – istaknuo je Štromar.

Gradilište je blagoslovio vlč. Andrija Kopjar, kapelan župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, a radovi su otvoreni uz prigodna program vrtićkih mališana i njihovih teta. Otvorenju radova nazočili su i zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić, gradski vijećnici, načelnici susjednih općina te drugi gosti i uzvanici.

Blagoslovljen prostor u kojem je privremeno smješten Dječji vrtić Lepoglava

Uoči početka radova na rekonstrukciji zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava, Dječji je vrtić privremeno izmješten u prostor pastoralnog centra u Lepoglavi kojeg je Grad Lepoglavi na korištenje ustupila Varaždinska biskupija. Navedeni prostor je obnovljen i adaptiran i u njega privremeno preseljen Dječji vrtić Lepoglava čiji će polaznici u narednih godinu dana.

Na dan kada su službeno započeli radovi na rekonstrukciji zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava te u temelje zgrade ugrađena povelja o njihovom početku, vrtićke su mališane u privremenom prostoru posjetili gradski dužnosnici, vijećnici i članovi mjesnih odbora s gostima među kojima je bio i državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop. Tom je prigodom kapelan župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Lepoglava, vlč. Andrija Korpar blagoslovio prostor u kojem će djeca boraviti u narednih oko godinu dana.

Potpisan i ugovor o gradnji dječjeg vrtića u Višnjici

Na mjestu na kojem će u Višnjici biti izgrađen dječji vrtić, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić potpisao je s predstavnikom izvođača radova, tvrtkom TTG iz Višnjice, Tomicom Zgrebecom, ugovor o izgradnji dječjeg vrtića koji će u budućnosti pohađati više od 50 vrtićkih mališana.

Ugovor je potpisan u nazočnosti brojnih uzvanika – potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, državnog tajnika u Ministarstvu obrane Zdravka Jakopa, saborskih zastupnika Božice Makar i Anđelka Stričaka, ravnateljice Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Matilde Copić, predsjednika Gradskog vijeća Grada Lepoglave Roberta Dukarića, zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača, te gradskih vijećnika, predstavnika mjesnih odbora i drugih gostiju.

– Temelj svih temelja razvoja grada su mladi i djeca. Zadovoljan sam što gradimo vrtić u našem pograničnom području u kojem želimo zadržati što više mladih pružajući im potreban standard – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuvši da je riječ o investiciji vrijednoj 3,8 milijuna kuna koju će Grad Lepoglava realizirati vlastitim proračunskim sredstvima.

– U ovoj smo godini 70 % izvornog proračuna, oko 19 milijuna kuna, investirali u predškolske programe u koje spadaju izgradnja vrtića u Višnjici i rekonstrukcija vrtića u Lepoglavi te potpore za rad vrtića i sufinanciranje boravaka djece u vrtićima – dodao je gradonačelnik Škvarić. Predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave Robert Dukarić istaknuo je kako je ovaj projekt plod dobre suradnje HDZ-a i HNS-a.

U planu je da dječji vrtić u Višnjici bude izgrađen do rujna iduće godine što je potvrdio i izvođač radova.

Komentari

Komentara