Povežite se s nama

U fokusu

Regije iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske na radionici Saveza Alpe – Jadran u Županijskoj palači

Objavljeno:

- dana

Varaždinska županija, predsjedateljica Vijeća Saveza Alpe-Jadran, bila je domaćin radionice Saveza Alpe – Jadran koja je u Županijskoj palači u Varaždinu održana jučer, 13. rujna.

Na radionici su sudjelovali koordinatori regija članica i predstavnici tematskih kontaktnih točaka Saveza.

Prvi put će Savez Alpe – Adria dobiti strateški dokument za razdoblje do 2030. godine u kojem će biti definirana područja suradnje regija – članica iz Austrije, Slovenije, Mađarske i Hrvatske. Prijedlog strategije, o kojem se raspravljalo na radionici u Varaždinu, izrađen je na inicijativu Varaždinske županije i predsjednika Saveza Radimira Čačića.

– Da Savez Alpe – Jadran treba biti vidljiviji u Europi i među građanima, te da u značajnijoj mjeri trebamo koristiti EU fondove, jedan je od zaključaka provedene analize razvojnih strategija regija – članica. Osobno vidim veliki potencijal u korištenju EU fondova, koji mogu pomoći da ostvarimo postavljene ciljeve. Varaždinska županija će osnovati Udrugu za međunarodnu suradnju Alpe – Adria kao pilot-projekt za intenzivnije korištenje EU fondova, a sve članice su dobrodošle – istaknuo je predsjednik Saveza Čačić.

Dogovorena je zajednička prijava projekta na sljedeći program „Europa za građane”, a članice su se složile da će dio proračuna i dalje biti namijenjen organizacijama civilnog društva, ustanovama, javnim tijelima i ostalim dionicima koji će se prijavljivati za financiranje iz zajedničkog proračuna. Međutim, prije toga će se utvrditi novi način raspisivanja natječaja i evaluacije projekata, koji će biti usklađen s razvojnim prioritetima ovog geografskog područja.

Prije same radionice župan Čačić primio je glavnog tajnika Saveza Thomasa Pseinera, a glavne teme razgovora bile su donošenje strateškog dokumenta Saveza na razdoblje do 2030. godine, koji će formalno usvojiti svi članovi Vijeća Saveza na konferenciji povodom 40. godišnjice suradnje na alpsko-jadranskom području, i rješavanje pravnog statusa Saveza. Glavni tajnik Pseiner pohvalio je dosadašnji rad Varaždinske županije i zahvalio na poduzetim koracima u transformaciji rada Saveza.

Podsjetimo, u studenom prošle godine župan Čačić preuzeo je predsjedanje Savezom, te je time Varaždinska županija postala prva hrvatska županija koja predsjeda ovom organizacijom.

Članice su austrijske regije Štajerska, Koruška i Gradišće, mađarska regija Vas, slovenske općine okupljene u Skupnost občin Slovenije, te hrvatske županije Međimurska, Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Karlovačka, Istarska, Primorsko-goranska i Varaždinska županija.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje