Povežite se s nama

U fokusu

Kako je SDP od dosadne udavače postao poželjna priležnica: SDP je izgubio izbore, ali ništa izgubio nije

Objavljeno:

- dana

Komentar

Među mnogim teorijama o razlozima kolektivne ostavke pročelnika ima i jedna kojom se sugeririra da je Grad na brzinu inicirao ostavku pročelnika prije vikenda zbog izbora za gradskog predsjednika/icu SDP-a, koji su održani prošle nedjelje.

Jer natjecala se i Mirela Ivanković, pročelnica u Gradu, kojoj se njezina funkcija pokazala kao otegotna okolnost, s obzirom na to da je teško vjerovati lideru oporbe koji je, poslije zamjenika gradonačelnika, u krugu njegovih najbližih suradnika. Ima li u ovoj teoriji istine ili ne, manje je važno.

Zanimljivije je pitanje zašto gradonačelnik brine o šefu SDP-a? Ivan Čehok je, govori se, smatrao da bi se uz Mirelu Ivanković i podršku SDP-a Grad oslobodio ucjene svojih, za pozicijama cmizdravih HDZ-ovih partnera. Ideja je bila dobiti partnera iz sjene, koji je obično najdjelotvornije upozorenje formalnom. U ovom slučaju, zapravo, slijediti Radimira Čačića u Županiji.

Čehok nije tračibaba

Koliko se god HDZ precijenio, podcijenio je Ivana Čehoka

Gradonačelnik je mudar čovjek. Koliko god se HDZ precijenio, podcijenio je Ivana Čehoka. On nikad nije javno tračao HDZ ni komentirao glasine o nestrpljivom partneru – nije ih potvrdio, ali ni demantirao. Ipak, natezanje mu je navodno dojadilo.

Uskoro bi HDZ-ov Alen Runac  trebao postati direktor Parkova, što je, uz nadzorne odbore i upravna vijeća te tri pročelnička mjesta o kojima se govori, sve što Ivan Čehok namjerava dati HDZ-u. Zbog toga je bio spreman prigrliti SDP i osigurati si mir: uvijek bi s jednim partnerom mogao bez drugoga.

Jednaka je situacija u Županiji, ali u marginalizaciji socijaldemokracije malotko primjećuje da je SDP izgubio izbore, ali ništa izgubio nije. Župan nije dirao SDP-ove pozicije, što se najbolje vidi na primjeru Opće bolnice Varaždin.

Bolnicu vode ljudi koje je na to mjesto u žestokom sukobu s HDZ-om dovela bivša vodeća koalicija, a kadrovi su iz SDP-a. HDZ juriša na Bolnicu sudskom tužbom zbog (ne)zakonite smjene njihove Sanje Zember, ali župan se u to ne miješa i očigledno ni ne namjerava.

Smijenjena je jedino Jasminka Begić, s mjesta zamjenice ravnatelja dr. Nenada Kudelića, ali javna je tajna u SDP-u da nju, unatoč silnim pokušajima, nije smijenio utjecaj Anđelka Stričaka i HDZ-a, nego je se odrekla vlastita stranka. I to baš ovo, županijsko krilo, koje predvodi Mario Habek, a koje je podržavalo i Mirelu Ivanković.

Razmaženi jedinac

Ali i župan Čačić je, poput gradonačelnika Čehoka, mudar čovjek, pa je malo kombinirao i uspio nahraniti vuka, a ostaviti ovce na broju: Begić je smijenjena s mjesta zamjenice, ali je ostala raditi u timu dr. Kudelića. Ona je sad zadužena za sve projekte u Bolnici i namicanje EU novaca, što joj je išlo dobro dok je bila ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu , a župan se ni zbog kakvih stranačkih interesa neće odreći nekoga tko zna kako donijeti novac.

A kako na sve ovo gleda HDZ? Njima se, kao ni svakom razmaženom jedincu, ne dopada pomisao na dijeljenje igračaka, pa se revanš tek očekuje.

SDP ne mora javno ljubovati, a ima sve kao i dok je bio na vlasti, osim odgovornosti

Prema svemu, SDP ispada najveći pobjednik lokalnih izbora: s gubitkom vlasti je izgubio partnera u dozlaboga jalovom braku, a sad ga svi ga žele, ali u tajnosti. Ne mora javno ljubovati pa nizašto biti odgovoran, a ima gotovo sve kao i prije.

Međutim, s pobjedom Miroslava Markovića na unutarstranačkim izborima, situacija se mijenja. Izgleda da su u Gradu napravili računicu koja im je– kao i sve računice bez krčmara – pala u vodu.

Mudro ali jalovo

A baš je moglo zgodno ispasti: s čepom sa šampanjca u čast pobjede Mirele Ivanković “ispalila” bi se i vijest o tome kako je ona, eto, još i prije izbora dala ostavku na mjesto pročelnice u Gradu, ali se time nije hvalila. Ako je tako, tajming za ostavke je bio pomno isplaniran – događale su se u četvrtak i petak, ali je vijest u javnost stigla za duga tri novinarska dana, tek u ponedjeljak.

Jedino što ni kontekst ni svrha više nisu bili isti. Eto, i najmudrije smišljeni potezi se ponekad znaju izjaloviti.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Nove Vladine mjere: 102 milijuna eura subvencija za skuplju struju i 35 milijuna za skuplji plin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Što se tiče struje, s obzirom da se mijenjaju okolnosti na europskim i globalnim tržištima, Vlada će nastaviti i dalje subvencionirati kućanstva te javni i neprofitni sektor, mikro, male i srednje poduzetnike, rečeno je u petak u Banskim dvorima.

No, na razini Europske unije postupno se sve države povlače iz politike intervencionizma i potpore građanima i gospodarstvu pa je stoga dogovoreno da dođe do određenog povećanja cijena struje od ukupno deset posto kroz šest mjeseci.
 
– To povećanje išlo bi u dvije faze – za studeni bi računi bili veći oko 6,5 posto, a ostatak povećanja bi bio početkom iduće godine. Da nema mjera, prosječna zamišljena potrošnja jednog kućanstva je 584 eura, sa mjerama Vlade 482 eura. Godišnja ušteda tako iznosi 102 eura i to je značajno subvencioniranje – pojasnio je premijer te naveo da je vrijednost ove mjere oko 102 milijuna eura.
 
Kada je riječ o plinu, zahvaljujući mjerama Vlade, na primjeru godišnjeg troška za plin u prosječnom kućanstvu, godišnja ušteda će iznositi 85 eura. Vrijednost mjere za subvencioniranje troška plina je 35,3 milijuna eura, a kada je riječ o javnom i neprofitnom sektoru te malom poduzetništvu, režim i model djelovanja je isti kao što je bio i u proljetnom paketu.

I kod plina ukupno će povećanje biti deset posto kroz šest mjeseci.
 
Za toplinsku energiju, subvencija za prosječni stan od 60 metara kvadratnih iznosi 62 eura godišnje. Tržišna cijena je 377 eura, a s mjerama Vlade 315 eura godišnje. Vrijednost ove mjere je 2 milijuna eura.
 
Za ugrožene kupce energenata država će izdvojiti 24 milijuna eura
 
Drugi dio paketa je ciljan i odnosi se na najranjivije u hrvatskom društvu. Prije svega, radi se o naknadi za ugrožene kupce energenata, a riječ je o 88.500 osoba u statusu ugroženog kupca energenata koje imaju pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije. Ukupan iznos mjesečne naknade je 70 eura u obliku vaučera.
 
Među mjerama je i naknada za ublažavanje porasta troškova energije za pružatelje socijalnih usluga, a radi se o pružateljima usluga pomoći u kući, smještaja u udomiteljskoj obitelji, organiziranog stanovanja i boravka. Ovisno o broju korisnika riječ je o mjeri koja iznosi od 70 do 540 eura mjesečno. U Hrvatskoj ima više od 500 pružatelja ovakvih usluga i dvije i pol tisuće udomiteljskih obitelji. Ukupna vrijednost mjere za pružatelje socijalnih usluga iznosi 2 milijuna eura.

Među najranjivijim skupinama su i umirovljenici koji će dobiti još jedan krug jednokratnih potpora, deveti po redu, a koji će biti namijenjen onima kojima je mirovina do 840 eura.

U ovoj mjeri riječ je o 760 tisuća umirovljenika s mirovinom do 840 eura, a ukupna vrijednost mjere je 76,5 milijuna eura.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Drama uoči Plenkovićevog odlaska iz Vinice, pobješnjeli građanin urlao na policiju: “Krv nam pijeju…“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Večeras oko 20.40 sati dogodio se nemili incident uoči odlaska premijera Andreja Plenkovića iz arboretuma Opeka u kojem je prisustvovao svečanoj sjednici Varaždinske županije.

Naime, policijski službenici, vatrogasci i osiguranje premijera uoči njegovog odlaska sa spomenute svečanosti blokirali su glavnu Viničku ulicu za prometovanje.

Međutim, to se nije svidjelo vozaču automobila čakovečkih registarskih oznaka kojem se nije dalo čekati  na prolazak kolone vozila sa štićenom osobom prve kategorije. One koje se ne zaustavlja.

– Doma sam 300 metara dalje, zašto me ne puštate? Nemam tolerancije?! Krv nam pijeju, nemojte nas je.ati! – uzvikivao je između ostalog vozač koji se naguravao s osobljem iz Plenkovićevog osiguranja.

Štoviše, policijski službenici su procijenili da konfliktna osoba u afektu može napraviti i veće probleme, pa je pozvano pojačanje koje se brzo sjurilo od novoobnovljenog dvorca grofovske obitelji Bombelles do ulaska u arboretum.

Dodajmo da je verbalni sukob zaustavljenog vozača i osiguranja nastavljen nakon prolaska kolone vozila sa štićenom osobom, a detalje o svemu možda ćemo doznati ovih dana iz priopćenja PU varaždinske.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje