Jeste li znali da u Međimurju obitava čak pet zmajeva?

Neki od njih spavaju, neki se skrivaju, a neki će se upravo probuditi, no nas zanima onaj koji je vjerojatno najpoznatiji široj publici: veliki Pozoj!

Radi se, naime, o mitološkom biću koje navodno spava ispod čakovečkoga Staroga grada. Upravo taj je gorostas u fokusu romana “Zmaj ispod Staroga grada” Čakovčanina dr. sc. Krunoslava Mikulana. Djelo je u četvrtak, 7. studenoga, predstavljeno u Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja.

Uz autora, na promociji su o knjizi i autoru govorile i ravnateljica Muzeja Međimurja Maša Hrustek Sobočan te međimurska književnica Petrana Sabolek, kao i knjižničarka Helena Andrašec iz čakovečke Knjižnice “Nikola Zrinski”, budući da je suradnjom te ustanove i Muzeja program i realiziran. O knjizi su sa zanimanjem slušali i učenici 6. razreda III. osnovne škole iz Čakovca.

– Roman, osim elemenata fantastike, implementira i dijelove međimurske povijesti. Osobno sam u knjizi iznimno uživala te je nikako ne bih okarakterizirala isključivo romanom za djecu. Nadam se da će doći i do filmske ekranizacije! – rekla je ravnateljica Hrustek Sobočan.

Djelo je tiskano ove godine u Nakladi Ljevak. Pustolovna je priča o četvero djece, dvije djevojčice i dva dječaka, koja otkrivaju tajni prolaz koji vodi u podzemlje dvorca te pronalaze golemi kostur dug nekoliko stotina metara i jedno jaje u kojem se, nadaju se, nalazi mali zmaj.

– Po legendi, ako netko probudi Pozoja, on se počne tresti, odnosno, dolazi do potresa! Naša Zmajeva družina morat će iskoristiti sve svoje sposobnosti kako bi savladala prepreke koje se pred njih postavljaju… No, da biste saznali o kakvim se problemima radi, morat ćete pročitati knjigu – u šaljivu je tonu objasnio dr. Mikulan.

Kliknite za više informacija o samome romanu!

Komentari

Komentara