Povežite se s nama

Život i društvo

Uoči Noći vještica: Što je Samhain i kako su stari keltski običaji postali dijelom suvremene kulture?

Objavljeno:

- dana

Halloween, odnosno Noć vještica slovi kao najzlokobnija noć u godini. Neki se nad proslavom ove noći zgražaju, neki je jedva dočekaju, no činjenica je da mnogi ne znaju da Noć vještica nije samo još jedan od komercijaliziranih običaja preuzetih sa zapada, odnosno amerikanizama, već da je to zapravo jedan od najstarijih, ako ne i najstariji običaj koji se gotovo nepromijenjen slavi i danas – riječ je o Samhainu.

Samhain su slavili Kelti, narod star više od 4000 godina. Naime, te su noći stari Kelti slavili završetak svijetlog i početak tamnog dijela godine. Značilo je to završetak žetve i svih poljoprivrednih radova, pripremu zimnice, povratak stoke u štale te pripremu za zimu.

Varaždinski televizijski voditelj i novinar Kristijan Petrović, poznavatelj folklora istočne i srednje Europe te okultne povijesti, objašnjava kako su stari Kelti vjerovali da se upravo na tu noć pokojnici iz svijeta mrtvih vraćaju u svoje domove, svojim živim članovima obitelji, koji su za pokojnike povratnike uređivali svoje domove, ukrašavali stolove, nudili im hranu i palili male krijesove.

No, taj tamni dio godine za sobom je povlačio i asocijacije uz svijet mrtvih i smrt.

– Osim pokojnika, te se noći pojavljuju i ostala nepoželjna zla bića zbog kojih se Kelti počinju maskirati jer se vjerovalo kako ih ta bića u tom maskiranom izdanju i slučaju – neće prepoznati. Dakle, Samhain se gotovo nepromijenjen slavi i danas – prisutni su svi elementi: maskiranje i vjerovanje u povratak mrtvih, a spominje se i kao najzlokobnija noć u kojoj se pojavljuju raznorazna bića iz folklora – vještice, vampiri, vukodlaci i svašta demonsko – govori Petrović.

Zašto baš uoči kršćanskog blagdana Svih svetih? Ustvari je točnije pitanje – zašto blagdan Svih svetih baš nakon Halloweena?

Inače, naziv „Halloween“ pojavljuje se u 16. stoljeću i popularna je skraćenica od „All Hallows’ Eve“, odnosno noć uoči Svih svetih, a prvi su to ime koristili Škoti, otkriva Petrović. Naime, mnogima je također nepoznata činjenica da se blagdan Svih svetih do 837. godine slavio 13. svibnja.

– Pokrštavanjem Kelta Crkva ipak nije mogla utjecati na popularnost Samhaina. Primjerice, papa Bonifacije IV. 609. godine vrši egzorcizam nad građevinom poznatom i kao rimski Panteon kako bi iz njega izgnao sve bogove rimskog Panteona i posvetio ga svim kršćanskim mučenicima i majci božjoj. Egzorcizam radi 13. svibnja i to je zapravo prvi datum kada se slave Svi sveti. No, kako godine prolaze, Crkva uviđa kako se Samhain i dalje slavi, stoga papa Grgur III. 837. godine prebacuje datum Svih svetih s 13. svibnja na 1. studenoga, datum koji obilježavamo i danas – ispričao je Petrović te dodao da popularnost i daljnje obilježavanje Samhaina jednostavno ne prestaju.

Prebacivanje datuma na 1. studenoga imalo je za cilj datum „poganskih“ obreda stanovništva zamijeniti kršćanskom svetkovinom, no, iako su datum i naziv prihvaćeni, stari običaji su zadržani, a nekih se kao kršćani držimo i danas.

Tako mi i danas, iako se u suštini na blagdan Svih svetih slave kršćanski sveci, na taj dan odlazimo na groblja, posjećujemo preminule, donosimo im cvijeće i palimo male vatre – lampaše, slično kao kad su stari Kelti vjerovali da se upravo na tu noć, noć prelaska iz svijetlog u tamni dio godine, pokojnici iz svijeta mrtvih vraćaju u svoje domove, priređujući im pritom hranu, cvijeće i krijesove.

Štoviše, sistem odlazaka na groblje prisutan je već u vrijeme razvijene Mezopotamijske kulture, rekao je Petrović, kada se na grobna mjesta rodbine počinju nositi hrana i piće kako bi se pokojniku pokazala pažnja.

Halloween se danas slavi u brojnim neopaganskim društvima, od kojih je najpoznatije wicca, religiozno društvo s rastućim brojem sljedbenika u cijelome svijetu. Wiccani danas broje oko 500.000 pripadnika, a najviše ih ima na britanskom otočju, u SAD-u i Njemačkoj, dok ih je u Zagrebu 100-ak.

Više o Halloweenu i što je to toliko zlokobno u Noći vještica te što se sve pojavljivalo tijekom brojnih seansi možete doznati od Kristijana Petrovića, koji će danas s početkom u 20 sati održati online predavanje naziva „Nespokojni – priča o duhovima“.

„Od svojih samih početaka obilježavanja, ova najmračnija noć u godini vuče za sobom jednu karakteristiku koja tijekom tisućljeća postaje sve izraženija. Naime, upravo je te noći granica između svijeta mrtvih i živih najtanja, dok se u nekim momentima gotovo i briše.

Iako su tijekom povijesti, povodom obilježavanja Keltskog Samhaina, na popularnosti u pučkom praznovjerju dobile vještice, vampiri, vukodlaci i demonske sile, ta je noć ipak postala vremenom usko vezana uz povratak mrtvih u naš svijet. Odnos živih prema svijetu pokojnika tijekom vremena postaje sve više analizirani i kompleksniji, što su posebice dokazali Egipćani, ali i Grci te Rimljani. U novije doba ta je noć bila najplodnija za tzv. spiritističke seanse koje su postale sinonim za zabavu, ali su uskoro počele privlačiti pažnju brojnih znanstvenika koji su odlučili vidjeti postoji li ipak nešto više, odnosno, postoji li zagrobni život. U današnje doba svjedoci smo brojnih priča i legendi koje nam lede krv u žilama, a neke od njih su postale toliko popularne da su završile i na filmskom platnu.“, stoji u opisu predavanja.

Predavanje će biti dostupno na ovim linkovima:

https://bit.ly/3kGaXVL

https://bit.ly/37V8frW

Život i društvo

FOTO: Runac tijekom donacije šećera za kavu govorio o svom ratnom odlikovanju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Ispred Županijske palače u Varaždinu u subotu je održana konferencija za medije Domovinskog pokreta grada Varaždina na kojoj su se predstavnici ove stranke osvrnuli na osnove nadopune Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata, a potom je slijedilo najavljeno doniranje šećera kafiću Ritz.

Uvodno je okupljene građane i kolege iz Domovinskog pokreta pozdravio predsjednik ŽPDP-a i kandidat stranke za gradonačelnika Varaždina Ronald Redjep.

– Veselim se ovoj izbornoj utrci kojom će Domovinski pokret, nastao pred tek godinu dana, snažno istaknuti svoje osnovne značajke – poštenje, pravdu i brigu za našu djecu, branitelje, stare i nemoćne, i sve ostale građane našega grada. Više se nećemo baviti perifernim stvarima kao naši prethodnici, već ćemo konkretno i konačno odgovorno voditi naš Varaždin – rekao je Redjep te najavio temu konferencije i gosta,  saborskog zastupnika Stipu Mlinarića Ćipu.

Uvodno se zahvalivši Varaždincima, koji su ratne 1991. godine dali svoj obol obrani grada heroja Vukovara iz kojeg i sam dolazi, Stipo Mlinarić Ćipe je izrazio zadovoljstvo što je nakon tih kontakata i suradnje, on danas i osobno u Varaždin došao pružiti podršku u kampanji Redjepu i Darku Novoselcu na njihovim kandidaturama za gradonačelnika i župana.

Ćipo je također naglasio kako je „konačno došlo vrijeme da s vlasti odu svi oni koji su proteklih dvadeset godina pogrešno vodili ovu zemlju, te da s promjenom vlasti i dolaskom poštenih ljudi konačno hrvatskom narodu svane neko bolje vrijeme“.

Kao što je i najavljeno, po održanoj konferenciji okupljeni su se uputili prema obližnjem ugostiteljskom objektu Ritz, gdje su osoblju predali veću količinu šećera za kavu.

– Riječ je o reakciji na Javni pozivu upućen svim kandidatima za gradonačelnika Varaždina na predstojećim Izborima. Uputio ga je direktor poduzeća koje upravlja ovim lokalom u vlasništvu grada Varaždina, htijući tako prikriti namjeru osobne promocije za mjesto gradonačelnika. Javnosti je poznato i što je napravio putem letka poduzeća Parkovi upućenog građanima Varaždina izvan zakonskog termina kampanje – objasnio je Redjep.

Alen Runac, HDZ-ov kandidat za funkciju gradonačelnika Grada Varaždina, zahvalio je Domovinskom pokretu na donaciji šećera.

– Znate, ja sam zapravo sudjelovao u „domovinskom pokretu“ 1991. godine kao nositelj Spomenice Domovinskog rata 1991., kada smo u Varaždinu u trapericama i tenisicama s puškom branili grad. Nastavio sam to kasnije kao djelatnik PU varaždinske i tako sam ja sudjelovao u „domovinskom pokretu“. Ovaj današnji smjer Domovinskog pokreta je nešto drugo, čestitam njihovom kandidatu koji je nekad bio u SDP-u, mi ćemo ih sve podržati i očekujem s njima uspješnu suradnju u Gradskom vijeću – rekao je Alen Runac.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Općini Cestica nastavlja se program poticanja malog i srednjeg poduzetništva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Program Poticanja malog i srednjeg poduzetništva u Općini Cestica započeo je 2018. godine i ovim potpisivanjem ugovora sa poduzetnicima i vlasnicima obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava ušao je u svoju četvrtu godinu.

Program je sastavljen od niza mjera kojima su obuhvaćeni svi segmenti gospodarstva: poduzetništvo i obrt, poljoprivredni sektor i turistički sektor.

Kroz poduzetništvo i obrt tako su se davale potpore početnicima, subvencioniralo se plaćanje komunalnog doprinosa, kamatnih stopa na kredite i troškova pripreme natječajne i projektno tehničke dokumentacije te se ulagalo u modernizaciju opreme i proizvodnje.

U sektoru poljoprivrede mjere su se odnosile na podizanje dugogodišnjih nasada, potpore stočnom fondu, povećanje dodane vrijednosti i konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda te subvencije za pripremu natječajne i tehničke dokumentacije.

Turistički sektor obuhvatio je ulaganja u izgradnju smještajnih kapaciteta, razvoj turističkih proizvoda i usluga te sajmove i manifestacije.

Nakon potpisivanja ugovora za 2021. godinu, načelnik općine Cestica Mirko Korotaj je izjavio: “Ovim Programom poticanja malog i srednjeg poduzetništva na području općine Cestica započeli smo 2018. godine i od tada smo ukupno isplatili 622.000 kuna. Iz sve tri mjere potpisano je 110 ugovora što pokazuje izuzetno veliki interes naših gospodarstvenika. Vrijednost ugovora koji su potpisani danas je nešto više od 272.000 kuna, a odnose se na potpore za poduzetništvo i obrt te turistički sektor. Moram izraziti zadovoljstvo ovako velikim odazivom, ali i spremnošću naših gospodarstvenika što su imali pripremljene jako kvalitetne projekte i programe. Ovakva vrsta mjera posebno dolazi do izražaja u ovo doba pandemije Covid-19, i zato najavljujem novi Program poticanja za razdoblje 2022. do 2025. godine koji je već u izradi.”

Nastavite čitati