Povežite se s nama

Novosti

USKOK mora na popravni ispit zbog Čehoka

Objavljeno:

- dana

SUD NEZADOVOLJAN

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vratilo je USKOK-u optužnicu podignutu protiv bivšeg varaždinskog gradonačelnika Ivana Čehoka i još četvero okrivljenika koje tereti da su dogovorno, odnosno udruživanjem oštetili gradski proračun za četrdesetak milijuna kuna, piše Ivica Kruhoberec za Tportal.hr. 

– Optužno vijeće zaključilo je da nije dobro razjašnjena grupa u smislu čl. 333 KZ-a, odnosno kako je došlo do udruživanja, kada je postignut dogovor, zbog čega, tko ju je vodio i s kakvim planom – doznajemo od Ante Madunića, odvjetnika drugookrivljenog Davora Patafte.

Osim toga, kako dodaje, sporna su i građevinska vještačenja koja su vođena tijekom istrage.

– USKOK je najprije angažirao jednog vještaka, čijim vještačkim nalazom nije bio zadovoljan. Stoga je angažirao drugog vještaka, i to iz IGH-a. S obzirom na medijske napise kako se protiv nekih suvlasnika IGH-a vode kazneni postupci ili istrage, obrana se protivila takvom izboru. Kada smo pitali je li točno da se vode takve istrage, odgovor nismo mogli dobiti. Uz to, USKOK sudu uopće nije dostavio nalaz prvog vještaka kojeg je sam angažirao, iako je to obvezan. Trebala se vještacima pružiti prilika za usklađivanje vještačenja, što također nije učinjeno – kaže Madunić.

Jasna Novak, odvjetnica Ivana Čehoka, smatra da USKOK nije dovoljno činjenično obrazložio udruživanje za počinjenje kaznenog djela te da ni vještačenje nije dovoljno jasno. – Sretni smo da je optužno vijeće prihvatilo naše argumente – kazala je Novak.

Izjava glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića o optužnici protiv Čehoka i Patafte očekuje se nakon 11.30 sati.

Podsjetimo, Čehoka i ostale USKOK je krajem prosinca 2011. godine optužio za udruživanje radi počinjenja kaznenih djela, zloporabe položaja i ovlasti te za pomaganje i poticanje na zloporabe.

Bivši varaždinski gradonačelnik optužen je da je od kraja 2007. do lipnja 2011. pogodovao poduzetniku Patafti i njegovim tvrtkama u poslovima s Gradom i gradskim poduzećima, pri čemu je Varaždin navodno oštećen za najmanje 49,5 milijuna kuna. Patafti je u tom razdoblju, tvrdi USKOK, isplaćeno najmanje 35,8 milijuna kuna.

Zbog ove afere Čehok je u srpnju prošle godine iz istražnog zatvora u Remetincu, u kojem je proveo više od mjesec i pol dana, podnio ostavku na gradonačelničku dužnost. Na slobodu je izašao uz jamčevinu vrijednu 2,6 milijuna kuna.

Patafta je, pak, sudu dao najveću jamčevinu u povijesti hrvatskog pravosuđa u iznosu od 12 milijuna kuna. Dva milijuna kuna dao je u gotovini, a deset milijuna u mjenicama.

 

– Vraćanje optužnice za mene nije iznenađenje, već samo dio istine koja će početi izlaziti van – rekao je Ivan Čehok, bivši varaždinski gradonačelnik, osvrćući se na odluku Optužnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda koje je vratilo USKOK-u optužnicu podignutu protiv njega i ostalih okrivljenika. – Apsolutno nema mjesta za moju krivnju jer svi poslovi sklapani su u interesu građana i grada Varaždina, što pokazuju događanja unatrag sedam mjeseci tijekom kojih se nova varaždinska gradska vlast gubi u zavrzlamama oko otpada u Brezju gdje se bale i dalje gomilaju na ilegalnom deponiju – rekao je Čehok, napominjući da i prosvjedi u Zagrebu zbog odlagališta Jakuševac, kao i odluka Grada Čakovca da raspiše natječaj za mehaničko-biološku obradu otpada potvrđuju da je trebalo naći rješenje za ilegalno odlaganje otpada u Brezju.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje