U varaždinskom gradskom parku, Šetalištu Vatroslava Jagića, nasuprot sinagoge koja se također uređuje, postavlja se skulptura hrvatskog umjetnika Zlatka Kopljara kojem je trenutno u Gradskom muzeju Varaždin, u Galeriji umjetnina postavljena velika izložba pod nazivom „Tenebroso“.

Skulptura je dio instalacije pod nazivom K19 koja je bila izložena  2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Skulptura se sastoji od cigli koje su izrađivali zarobljenici jasenovačkog logora.

Na inicijativu ravnatelja GMV Ivana Meseka autor je odlučio donirati skulpturu koja se postavlja  kao trajni spomen na teror fašizma u Hrvatskoj od 1941.-1945.

– Očekujemo da će za dan-dva skulptura biti gotova.  Nažalost, zbog vremenskih prilika nije stigla biti gotova do izložbe u Gradskom muzeju Varaždin ovog svjetski poznatog umjetnika, ali ni do Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma – ističu u Gradu.

U svrhu postavljanja  umjetničkog djela Zlatka Kopljara Grad Varaždin se Zaključkom Gradonačelnika od 30. rujna 2020. godine obvezao snositi ukupne troškove izrade i postavljanja umjetničkog djela u iznosu od 51.820,00 kuna s uključenim PDV-om.

U troškove su uključeni prijevoz materijala, izrada projekta postavljanja i izvođenje radova na postavljanju skulpture.

Komentari

Komentara