Povežite se s nama

Život i društvo

Varaždin: u parku nasuprot sinagoge niče antifašistički spomenik

Objavljeno:

- dana

U varaždinskom gradskom parku, Šetalištu Vatroslava Jagića, nasuprot sinagoge koja se također uređuje, postavlja se skulptura hrvatskog umjetnika Zlatka Kopljara kojem je trenutno u Gradskom muzeju Varaždin, u Galeriji umjetnina postavljena velika izložba pod nazivom „Tenebroso“.

Skulptura je dio instalacije pod nazivom K19 koja je bila izložena  2014. godine na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu. Skulptura se sastoji od cigli koje su izrađivali zarobljenici jasenovačkog logora.

Na inicijativu ravnatelja GMV Ivana Meseka autor je odlučio donirati skulpturu koja se postavlja  kao trajni spomen na teror fašizma u Hrvatskoj od 1941.-1945.

– Očekujemo da će za dan-dva skulptura biti gotova.  Nažalost, zbog vremenskih prilika nije stigla biti gotova do izložbe u Gradskom muzeju Varaždin ovog svjetski poznatog umjetnika, ali ni do Međunarodnog dana borbe protiv fašizma i antisemitizma – ističu u Gradu.

U svrhu postavljanja  umjetničkog djela Zlatka Kopljara Grad Varaždin se Zaključkom Gradonačelnika od 30. rujna 2020. godine obvezao snositi ukupne troškove izrade i postavljanja umjetničkog djela u iznosu od 51.820,00 kuna s uključenim PDV-om.

U troškove su uključeni prijevoz materijala, izrada projekta postavljanja i izvođenje radova na postavljanju skulpture.

Život i društvo

U Varaždinskoj županiji proteklog tjedna 10 novih slučajeva gripe

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2021./2022., zaključno s 15. svibnja ove godine, u sklopu ukupnog tjednog izvještavanja zaprimljeno ukupno 6029 prijava oboljelih od gripe, objavio je HZJZ.

Od tog broja od čega je 39 prijava slučajeva gripe stigla az 19. tjednu, odnosno od 9. do 15. svibnja. Prijave oboljelih pristigle su iz svih županija, osim Splitsko-dalmatinske županije.

U Varaždinskoj je županiji u ovoj sezoni bilo ukupno 138 oboljelih od gripe, srećom bez smrtnih ishoda. U 19. tjednu registrirano je 10 novih slučajeva. Najviše novih slučajeva gripe je u dobnoj skupini od 7 do 14 godina. Rast je to u odnosu na tjedan radnije, na 18. tjedan, kada je bilo devet slučajeva.

Najveća kumulativna stopa prijave gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Krapinsko-zagorskoj županiji (691,3), a slijedi ih Šibensko-kninska županija (628,7). U Varaždinskoj županiji ova stopa iznosi 83,5.

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 18. tjednu bilo je 1,13 % uzoraka pozitivnih na gripu, i to isključivo virus gripe tip A. U svim subtipiziranim uzorcima pozitivnim na gripu A potvrđen je virus A/H3N2.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Ivanec: Uručeni ugovori o dodjeli stambenih poticaja 19 mladih obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

U prostorijama Poduzetničkog inkubatora u utorak, 17. svibnja, održana je kratka svečanost na kojoj su mladim obiteljima uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava iz gradskog Programa za poticanje rješavanja stambenog pitanja.

Ugovore s Gradom Ivancem za dodjelu stambenih poticaja ovoga je puta potpisalo čak 19 novih korisnika.

Riječ je isključivo o mladim obiteljima koje svoje stambeno pitanje rješavaju (do)gradnjom, rekonstrukcijom ili kupnjom nekretnine na području Ivanca te pritom koriste novčane potpore i benefite predviđene gradskim Programom mjera.

Ovime se ukupni broj korisnika koji koriste gradske poticaje popeo na 87.

Kao i svaki put dosad, i ovoga puta, uz korisnike s područja Ivanca, stambene poticaje koriste i novi stanovnici našega grada, a to su četiri obitelji koje se doseljavaju s područja Lepoglave i dvije s područja Donje Voće.  

Okupljene je, uime gradske uprave, uvodno pozdravila Irena Kresonja, pročelnica Upravnog odjela za lokalnu samoupravu i imovinu, a nakon toga obratio im se zamjenik gradonačelnika Marko Friščić.

– Sama činjenica da je ovo već šesti krug potpisivanja ugovora te da gradske poticaje koristi čak 87 obitelji, govori da je ovaj program dobro „pogođen“. Njime Grad Ivanec, uz razne druge poticaje, programe i ulaganja, nastoji dati vjetar u leđa poboljšanju demografskih trendova na našem području. Iako je svugdje u Hrvatskoj prisutan pad, u Ivancu je to ipak daleko blaže nego u okolnim sredinama, čiji je broj stanovnika pao i više od 15%. U Ivancu vlada dobra poduzetnička klima, otvaraju se nove građevinske zone, a jedna od njih je i Gmajna, gdje nove kuće grade i neki od vas. Gradnjom novih sadržaja Ivanec nastavlja poboljšavati svoj društveni život, a neki od njih (gradnja skate i biciklističkog parka) na redu su ove godine – istaknuo je, među ostalim, Friščić te poželio dobrodošlicu novim stanovnicima Ivanca.

Program mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja i dalje ostaje otvoren svim zainteresiranim korisnicima, a sredstva se neće ograničavati već će se, bude li potrebe, i povećati.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje