Najstariji i najveći živući hrvatski slikar, akademik Đuro Seder (91), u nedjelju je boravio u prijateljskom posjetu varaždinskom kolekcionaru umjetnina Vladimiru Malogorskom.

Akademik Seder je u barokni grad doputovao iz Zagreba s članovima uže obitelji. U Varaždin nije stigao praznih ruku, već je donio dva završena portreta Vladimira Malogorskog, koji je svom gostu, s kojim ga veže dugogodišnje prijateljstvo, u ovoj prigodi omogućio da pregleda njegovu kolekciju.

Podsjećamo, riječ je o kolekciji iznimno vrijednih umjetnina koje je 55 godina skupljao Vladimir Malogorski, da bi je 2003. godine darovao svojim sugrađanima Varaždincima. Velikan naše likovne umjetnosti i najveći hrvatski umjetnik nakon smrti Miljenka Stančića razgledao je impozantnu Zbirku Malogorski s velikim zanimanjem i divljenjem.

Ujedno je izrazio želju i podršku da vrijednu kolekciju Grad Varaždin što prije udomi, kako bi njezin darovani fundus, koji između ostaloga obuhvaća oko 1500 originalnih slika i 600 serigrafija, napokon bio dostupan za razgled svim Varaždincima i gostima.

Akademik Seder i Vladimir Malogorski druženje su potom nastavili u dvoru Trakošćan, odnosno u galeriji dvora obitelji Drašković, u kojoj je do 26. kolovoza otvorena za razgled izložba djela Ivana Lackovića Croate iz Zbirke Malogorski.

Riječ je, podsjećamo, o 60 slika izrađenih različitim tehnikama te osobnim predmetima Ivana Lackovića Croate, koje je Đuro Seder razgledao s velikim oduševljenjem.

Komentari

Komentara