Povežite se s nama

U fokusu

Vlašić po ovrhama dužan više od 100.000 kuna, Habuš: Pa tko nema nepodmirenih obveza?!

Objavljeno:

- dana

NEĆE SMIJENITI DIREKTORA VARKOMA

Bankovni račun direktora Varkoma Vlade Vlašića je, kao što je poznato od ovog tjedna, blokiran zbog ovrha, pa ima otvoreni zaštićeni račun.

Ovrha koju je Čistoća protiv njega pokrenula zbog devet neplaćenih računa za smeće u iznosu od 590 kuna, prava je sitnica u odnosu na ostale nepodmirene obveze.

<< Ima plaću 16.000 kuna, a ne plaća račune: ovo je tekst o ovrsi Vlašića zbog kojeg su političari na nogama

Koliko je dužan, direktor Varkoma nije želio reći kako se „javnost ne bi zabavljala“. Međutim, jednostavnom računicom se dolazi do podatka da je Vlašić dužan najmanje 100.000 kuna po ovrhama.

Mjesečno mu “skidaju” više od 12.000 kuna?

Naime, u slučaju ovrhe radnika čija je plaća veća od prosječne plaće u Hrvatskoj, na zaštićeni račun idu dvije trećine prosječne neto plaće u Hrvatskoj. To znači da bi Varkom na Vlašićev zaštićeni račun trebao uplaćivati oko 3.800 kuna, a ostatak ide na redovni račun s kojeg se onda plaćaju dugovi koje ima po ovrhama.

Ako je Vlašićeva plaća 16.000 kuna neto (pretpostavlja se da je viša), a račun mu je blokiran, tada mjesečno za dugove odlazi oko 12.000 kuna.

S obzirom da je rekao da očekuje da će dugove otplatiti tijekom sljedeće godine, a račun mu nije u blokadi od jučer, dolazi se do podatka da po ovrhama duguje više od 100.000 kuna.

<< Vlašić stjeran u kut priznao: Moj račun je blokiran, protiv mene je pokrenuto više ovrha

Gradonačelnik Goran Habuš smatra da Vlašić, unatoč problemima s privatnim financijama, može uspješno voditi projekt Aglomeracije Varaždin vrijedan više od 800 milijuna kuna. – Mislim da zbog duga od 590 kuna zaista nema razloga mijenjati direktora – ustvrdio je danas.

– Interesiralo me je li podmirio račun prema Čistoći, podmirio ga je, a u ostalo zaista ne ulazim. Ostale ovrhe su njegove privatne stvari. Dogodilo se ovo s Čistoćom, Vlado se javno ispričao. Ne radi se o dugu astronomske cifre, platio je 590 kuna i ja ga zbog toga mijenjati neću, tim više Varkom nikad dosad nije imao ovakav projekt, Aglomeraciju Varaždin koja rješava problem kanalizacije grada Varaždina i cijele Varaždinske županije – rekao je Habuš.

<< Vlašić: Nisam pod ovrhom, možda nisam platio pokoji račun za smeće

Na pitanje da dug ne iznosi 590 kuna, nego je riječ o više ovrha, Habuš je uzvratio protupitanjima.

– Ali kakve to veze ima?! Možete mi objasniti? Pa tko danas nema nepodmirenih obveza?! – pitao je gradonačelnik Varaždina.

HDZ traži opoziv NO-a Varkoma, SDP-ovci se još nisu konzultirali

Klub vijećnika HDZ-a je već uputio prijedlog za dopunu dnevnog reda sjednice Gradskog vijeća u ponedjeljak, a traže da gradonačelnik prvo da izvješće o projektu Aglomeracije i natječajima koji su poništeni, a potom da se ovlasti gradonačelnika da sazove Glavnu skupštinu i predloži opoziv članova Nadzornog odbora i predloži nove (koji bi onda smijenili direktora Vlašića).

<< Habijan: Prvo treba smijeniti cijeli Nadzorni odbor Varkoma, a onda i direktora Vlašića!

Predsjednik Gradskog vijeća Josip Hehet (SDP) je potvrdio da je prijedlog primio, pri čemu je napomenuo da sad o gradskim vijećnicima ovisi hoće li ga prihvatiti i uvrstiti na dnevni red.

Hoće li vijećnici SDP-a podržati taj prijedlog ili će dati neki drugi s obzirom da je predsjednik gradskog SDP-a Alen Kišić također zatražio ostavku ili smjenu Vlašića zbog ovrha i poništenih natječaja za Aglomeraciju?

– Ne mogu vam to reći, jer se s gospodinom Kišićem još nisam konzultirao – rekao je Hehet.

Nije isključen sličan scenarij kao u slučaju Termoplin: Kišić je javno zatražio raspravu na Gradskom vijeću, a onda na to „zaboravio“. Hoće li SDP-ovci „zaboraviti“ i da je njihov šef tražio ostavku direktora Varkoma, vidjet će se već u ponedjeljak.

<< SDP traži smjenu ili ostavku direktora Varkoma Vlade Vlašića jer je pod ovhom zbog neplaćanja računa

Kad je u pitanju stav Habuša i HNS-a, iznenađenja nema. – Gospodin Vlašić će u okviru svojih ovlasti sam sazvati Nadzorni odbor i Glavnu skupštinu, te informirati skupštinare o cijeloj situaciji. Varkom nije nikakav slučaj, osobno smatram da se cijela hajka digla zbog nečega što je u Hrvatskoj uobičajeno, a to je da javne nabave ovakve vrijednosti padaju – rekao je gradonačelnik i napomenuo da nema potrebe da sazivanje NO-a i Glavne skupštine inicira HDZ,  jer će to učiniti Vlašić.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Stričak dogovorio da otpad iz Poljane ide u Piškornicu! Što će biti sutra? To neka rješava Bosilj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Problem otpada u Poljani riješio je župan Stričak, a ne gradonačelnik Bosilj koji je trebao, istaknuo je danas na konferenciji za medije županijski vijećnik s Čehokove liste Mario Lešina.

– Kao jedno od rješenja se nametnulo da će se 300 tona deponirati, Piškornica je izašla  u susret i jučer je dobiveno rješenje – rekao je Lešina. Međutim, radi se o tek privremenom rješenju.

Lešina kaže kako se u Poljani dnevno skuplja oko 30 do 50 tona otpada te se nameće pitanje što će biti s otpadom koji stigne sutra.

– Nemamo rješenja ni za svježi otpad, a o balama da i ne govorimo. Deponije u Hrvatskoj se zatvaraju i sve manje je kapaciteta za odlaganje jer općine i gradovi koji još imaju otvorena odlagališta kapacitete prije svega čuvaju za sebe  – ustvrdio je Lešina i istaknuo kako je to problem kojim se mora baviti gradonačelnik Bosilj.

Pojasnio je da Čistoća mora raspisati javni natječaj jer ne može ući u izravnu pogodbu.

– To bi bio prekršaj, odnosno kazneno djelo. Kad je natječaj raspisan, Piškornica se nije javila. Sad se maše s dokumentom u kojem Piškornica poziva Čistoću. Direktor Čistoće može pokrenuti postupak pregovaranja, a pregovaraju čelnici jedinica lokalne samouprave – rekao je i dodao da je jedino trajno rješenje obrada. Napomenuo je i kako je moguće da je raniju mogućnost ugovaranja s Čistoćom opstruirao bivši župan Čačić.

– Jedino rješenje je obrada koja je bila u integralnoj nagodbi, ali ona je proglašena lopovskom pa nije došlo do potpisivanja, a sada se sa stranama koje su trebale potpisati ipak pregovara – zaključio je Lešina i rekao kako se s potpisivanjem nagodbe čekalo zbog izbora.

Inače, prošlog tjedna inspekcija zaštite okoliša naložila je da se makne nepropisno odloženi komunalni otpad u Poljani Biškupečkoj. Danas ističe taj rok.

Taj otpad se gomilao na pretovarnoj stanici koja inače služi isključivo za pretovar smeća, a ne i skladištenje.

Radi se o otpadu koji Čistoća svakodnevno prikuplja u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, te općinama Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sveti Ilija, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!